Να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση και για τα δημοτικά ακίνητα που μισθώνονται σε τουριστικές περιοχές ώστε να καταστεί δυνατή η παράταση των μισθώσεων, ζητεί ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, με αναφορά του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, τον υφ/ργό Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη, την οποίαν κοινοποίησε στους βουλευτές Δωδ/νήσου.
Ο δήμαρχος Ρόδου, αναφέρει τα ακόλουθα:
Θέμα: Μισθώσεις δημοτικών ακινήτων που έληξαν.
– Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
– Κύριε Πρόεδρε
Με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 12 και 14 του Ν. 4013/2011 αντιμετωπίσθηκαν τα θέματα αφενός μεν της παράτασης ή ανανέωσης μέχρι 12 χρόνια από τη λήξη τους μισθώσεων σε ακίνητα στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, με εκμισθωτή το Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, Ο.Τ.Α. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, σε ύψος όχι κατώτερο του 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής ή αγοραίας αξίας. Αφετέρου δε της μειώσεως μέχρι του παραπάνω ύψους 4,8% των μισθωμάτων για τα οποία κατ’ εφαρμογή προγενέστερων διατάξεων παράτασης των μισθώσεων το μίσθωμα είχε συμφωνηθεί ίσο ή μεγαλύτερο του 6%.
Συγκεκριμένα οι παραπάνω διατάξεις έχουν ως εξής:
«12. Μισθώσεις ακινήτων, που υπάγονται στο π.δ. 34/1995, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, Ο.Τ.Α. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να παρατείνονται μέχρι δώδεκα (12) χρόνια από τη λήξη τους με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει και των οποίων το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί».
«14. Μισθώσεις ακινήτων, που στεγάζονται τουριστικές, που καταρτίσθηκαν κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 19 του άρθρου 7 του ν. 2741/1999 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Λοιπές διατάξεις» (Α’ 199), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3517/2006 (Α’ 271), με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 6% της εκάστοτε αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας του μισθίου στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να τροποποιηθούν ως προς τον όρο αυτόν με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Στην περίπτωση αυτή, το συμφωνηθέν μίσθωμα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας του μισθίου, κατά την παραπάνω διάκριση».
Πλην όμως οι παραπάνω διατάξεις αφορούν μόνο μισθώσεις ακινήτων στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, με συνέπεια κατ’ άνιση μεταχείριση να μην υπάγονται άλλες χρήσεις εμπορικών μισθώσεων που βρίσκονται επίσης σε τουριστικούς τόπους, όπως είναι η Ρόδος. Αυτό επιφέρει το αποτέλεσμα δεκάδες μισθώσεις δημοτικών ακινήτων π.χ, στη Ρόδο να μην μπορούν να υπαχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις και καθώς το 2012 έληξαν, υπό τις σημερινές αντίξοες περιστάσεις οι μισθωτές να βρίσκονται στον αέρα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να υπαχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις του άρθρου 15 του Ν. 4013/2011, όλες οι εμπορικές μισθώσεις σε ακίνητα που εκμισθώνονται από τουριστικούς Δήμους και όχι μόνο αυτές των τουριστικών επιχειρήσεων, ζητείται, όπως με έγγραφό σας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίξετε τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Την τροποποίηση της παραγράφου 12 του άρθρου 15 του Ν. 4013/2011 ως εξής:
«12. Μισθώσεις ακινήτων, που υπάγονται στο π.δ. 34/1995, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή κάθε είδους εμπορικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή Ο.Τ.Α. που βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο τουριστικό τόπο του Π.Δ. 899/196 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977, όπως εκάστοτε ισχύει, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να παρατείνονται μέχρι δώδεκα (12) χρόνια από τη λήξη τους με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει και των οποίων το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί».
γ) Η τροποποίηση της παραγράφου 14 του άρθρου 15 του Ν. 4013/2011 ως εξής:
β) Την τροποποίηση της παραγράφου 14 του άρθρου 15 του ν. 4013/2011 ως εξής:
«14. Μισθώσεις ακινήτων, που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή κάθε είδους εμπορικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή Ο.Τ.Α. που βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο τουριστικό τόπο του Π.Δ. 899/196 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977, όπως εκάστοτε ισχύει, που καταρτίσθηκαν κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 19 του άρθρου 7 του ν. 2741/1999 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Λοιπές διατάξεις» (Α’ 199), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3517/2006 (Α’ 271), με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 6% της εκάστοτε αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας του μισθίου στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να τροποποιηθούν ως προς τον όρο αυτόν με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Στην περίπτωση αυτή, το συμφωνηθέν μίσθωμα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας του μισθίου, κατά την παραπάνω διάκριση».
Mε εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ziti-na-paratathoun-i-misthosis-dimotikon-akiniton/













