«Η Ελλάδα αρχίζει να κερδίζει έδαφος και να βελτιώνει την εικόνα της, καθώς μεταβάλλεται και ισχυροποιείται και η γνώμη των Γερμανών. Το κλίμα αλλάζει. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά, σε συνδυασμό με την προβολή και διαφήμιση για να πάει καλά η Ρόδος».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΡ κ. Μανώλης Παλλάς, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί τώρα στον τουρισμό.
«Οι εντυπώσεις που είχαμε από την προβολή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου ήταν θετικές και οι προβλέψεις ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες. Η έκθεση στο Βερολίνο που είναι και το «βαρόμετρο» της κίνησης για την Ελλάδα γενικά και ειδικά για τη Ρόδο, πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει τις επιδιώξεις μας και θα μας δώσει ικανοποιητικά και χαρμόσυνα μηνύματα», δηλώνει ο κ. Παλλάς.
Σε ερώτηση για τη φετινή τουριστική σεζόν ο κ. Παλλάς δηλώνει πως εξελίχθηκε καλύτερα αν και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων σημείωσαν μείωση.
Η συνέντευξη του κ. Μανώλη Παλλά, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σαιζόν που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων;
H φετινή τουριστική σαιζόν εξελίχθηκε κάπως καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Αριθμητικά η μείωση πρέπει να ήταν μονοψήφια, όμως ως προς τις εισπράξεις η μείωση των εσόδων κυμάνθηκε από 20 έως 30%. Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη συνετέλεσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η πολιτική αστάθεια που υπήρχε, πράγμα που αποδεικνύει πόσο ευπαθές προϊόν είναι ο τουρισμός.
• Θα αντέξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις το βάρος των συνεχών μειώσεων που αναγκάζονται να κάνουν;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά τα ξενοδοχεία είναι πολλά και δεν είναι μόνο οι συνεχείς μειώσεις των τιμών που αναγκάζονται να κάνουν. Θα αναφέρω ενδεικτικά και μόνον τις μεγάλες καθυστερήσεις των Τ.Ο. να στείλουν τα δεδουλευμένα λεφτά στα ξενοδοχεία πράγμα που αποπρογραμματίζει τον εκάστοτε επιχειρηματία, τις συνεχείς αυξήσεις των τροφίμων και αναλωσίμων γενικά, τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια από τις τράπεζες, τα συνεχόμενα χαστούκια από διάφορα σωματεία. Όσο δε για τους μισθούς, οι μειώσεις για τις οποίες όλοι μιλάνε, είναι άνευ σημασίας διότι στο παλιό καλό προσωπικό που έχεις, τους συνεργάτες σου τόσων χρόνων, δεν τους κάνεις μείωση.
Παρόλα αυτά οι ξενοδόχοι παλεύουν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, να αντέξουν και να συνεχίσουν.
• Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που είχατε από την προβολή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου; Είναι εφικτός ο στόχος της αύξησης των αφίξεων από την Αγγλία;
Οι εντυπώσεις που είχαμε από την προβολή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, καθώς και οι προβλέψεις, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες. Η έκθεση όμως του Λονδίνου δεν αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη της επόμενης τουριστικής σαιζόν. Η παρουσία του προέδρου της Ε.Ξ.Ρ. κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, οι επαφές και οι συνεντεύξεις του, μαζί με την στοχευμένη καμπάνια του ΠΡΟΤΟΥΡ, μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε μια αύξηση των αφίξεων από την Αγγλία.
• Αισιοδοξείτε πως τελικά θα αυξηθούν και οι αφίξεις των τουριστών από τη Γερμανία το καλοκαίρι του 2013;
Φαίνεται ότι γενικότερα το κλίμα αρχίζει να μεταβάλλεται. Αρχίζει η Ελλάδα να κερδίζει έδαφος και να βελτιώνει την εικόνα της, όπως μεταβάλλεται και ισχυροποιείται και η γνώμη των Γερμανών για τους Έλληνες και τη χώρα. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά, σε συνδυασμό με την προβολή και διαφήμιση για να πάει καλά η Ρόδος.
Η έκθεση στο Βερολίνο που είναι και το «βαρόμετρο» της κίνησης για την Ελλάδα γενικά και ειδικά για τη Ρόδο, πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει τις επιδιώξεις μας και θα μας δώσει ικανοποιητικά και χαρμόσυνα μηνύματα.
• Πώς θα εξελιχθούν το προσεχές καλοκαίρι οι αφίξεις των τουριστών από τη Ρωσία και την Τουρκία;
Τα τελευταία κυρίως χρόνια έχουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας και βεβαίως και στη Ρόδο.
Οι Ρώσοι, λάτρεις της Ελλάδος με σοβαρό κίνητρο την κοινή μας θρησκεία, λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας, συμβάλλουν θετικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Η κατάσταση σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης «VISA», που μας δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη διακίνηση των Ρώσων επισκεπτών, αργά μεν αλλά σταθερά βελτιώνεται και είναι βέβαιο ότι έρχονται σαφώς καλύτερες μέρες και από τις χώρες αυτές.
Όσον αφορά την Τουρκία, πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η κοντινή απόσταση προς τα νησιά μας, είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για προσέλκυση τουριστών από την γειτονική χώρα στη Ρόδο αλλά και αντίθετα. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο και συνεργασίας μετά των δύο κρατών ώστε το Αιγαίο αντί να χωρίζει να συνδέει τις δύο χώρες. Εξάλλου οι γείτονές μας ήταν πάντα και διαχρονικά παραδοσιακοί επισκέπτες της Ρόδου.
• Είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για την προσέλκυση τουριστών από την Ασία στη Ρόδο;
Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους επισκέπτες από τις παραδοσιακές αγορές, αλλά να ανοίξουμε και νέες.
Η Ρόδος είναι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Με την κατάλληλη προβολή και διαφήμιση μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την Ασιατική ΄Ηπειρο.
Γι΄ αυτό είπαμε προηγουμένως ότι στοχεύουμε και σε νέες αγορές ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων, αλλά και να αποκτήσουμε νέους φίλους στα νησιά μας, στη Ρόδο και στο Αιγαίο γενικότερα.
• Πώς θα πρέπει να γίνει η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου ώστε να ωφεληθεί πραγματικά η Ρόδος;
Το θέμα είναι ένα και μοναδικό. Το GOLF πρέπει να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει, και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει τουρίστες υψηλού οικονομικά επιπέδου όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Το πώς είναι θέμα που λιγότερο ενδιαφέρει. Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα; Αποκλειστικά ιδιωτικά; Με φορείς του δημοσίου;
Δεν έχει σημασία. Το να μοιρολατρούμε χρόνια τώρα, το να βλέπουμε με δυσπιστία την όποια αξιοποίηση δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει. Και να το αποτέλεσμα.
Όχι μόνο πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα, αλλά και γιατί όχι να προγραμματιστεί και η κατασκευή και νέου σε άλλη περιοχή. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο είναι η «συνήθεια» και το «άστο για αργότερα».
• Πόσο δυσμενείς είναι και για τον τουρισμό οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική επάρκεια του νησιού μας;
Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ έχει γίνει το «Γεφύρι της Αρτας». Είναι απαράδεκτο μόλις κάτι πάει να γίνει, μόλις κάτι συζητηθεί και αποφασιστεί να μπαίνουν εμπόδια από δεξιά και αριστερά.
Ένα είναι το γεγονός ότι το θέμα πρέπει να είχε λυθεί από χθες, γιατί όπως η Ρόδος έχει εξελιχθεί, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πλέον. Δεν μπορεί όλοι να πασχίζουν για την αύξηση του τουρισμού, για μια καλύτερη εικόνα της Ρόδου, και τέλος με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος σε περιόδους αιχμής να δίνουμε την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.
• Πρέπει να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα του Μανδρακίου και λοιπές λιμενικές υποδομές;
Θα επαναλάβω ό,τι και για το GOLF. Ο θαλάσσιος τουρισμός φέρνει πάντα επισκέπτες υψηλού οικονομικού βαλαντίου. Τους χάνουμε, δεν τους δίνουμε το δικαίωμα και την ευκαιρία να μείνουν στη Ρόδο.
Έρχονται το πρωί και διανυκτερεύουν το βράδυ στις μαρίνες του MARMARIS. Δεν είναι προσβολή για την ναυαρχίδα του τουρισμού, τη μοναδική Ρόδο;
• Ποιές είναι οι δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί μας;
Ό,τι είπα πιο πάνω σχετικά με την μαρίνα και επί πλέον να βελτιωθούν οι υποδομές στο εμπορικό και τουριστικό λιμάνι. ¶μεση σύνδεση των λιμανιών με το κέντρο και τη Μεσαιωνική Πόλη και γιατί όχι ένα μικρό και ευέλικτο τραμ, για τον σκοπό αυτό. Αυτό θα αλλάξει την εικόνα και θα ήταν εξυπηρετικότατο για τους επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους τουριστικούς φορείς του νησιού, ξενοδόχους και πράκτορες;
Το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό. Η Ρόδος έχει σημαντικότατο παρελθόν, σοβαρό παρόν και ευοίωνο μέλλον. Είναι το νησί που είναι θαυμαστό και ξεχωριστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν υπάρχει τόπος που έχει τόσα πολλά και θαυμαστά στοιχεία να επιδείξει:
-Τη μοναδική Μεσαιωνική Πόλη
-Πατρίδα των Ολυμπιονικών
-Κολοσσός, ένα από τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου
-Πατρίδα του Κλεόβουλου ενός από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας.
-Ο Ναυτικός Νόμος των Ροδίων, εκκλησίες, μοναστήρια, τη Λίνδο, την Κάμειρο, την Ιαλυσσό.
Τι άλλο πέρα από αυτά θα μπορούσε να ονειρευτεί κάποιος, ώστε η Ρόδος να αποτελεί τον βασικό προορισμό μαζικού αλλά και ειδικών μορφών τουρισμού;
Τι άλλο πρέπει να ψάξει κανείς και δεν θα βρει στη Ρόδο;
Είναι τυχαίο που ονομάστηκε Νύμφη του Αιγαίου;
Η Ρόδος είναι εδώ και περιμένει να σας εκπλήξει και να σας καταπλήξει με την Φιλοξενία της.
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα προς τους πράκτορες, τις αγορές και τους λαούς.













