Να μεγιστοποιήσει τα οφέλη αλλά και να αποφύγει, όσο γίνεται, τα «απόνερα» από τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Συρία θα επιχειρήσουν στο επόμενο διάστημα κυβέρνηση και επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι τελευταίοι εμφανίζονται μάλιστα διχασμένοι στις εκτιμήσεις τους για τα πρόσθετα οφέλη που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά πως τα οφέλη δεν θα υπερβούν το 1-2% και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σε έσοδα τα 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ισχυροί τουριστικοί παράγοντες ανεβάζουν τον πήχη των αναμενόμενων πρόσθετων κερδών σε 8-12%.
Τα πρώτα χειροπιαστά κέρδη αφορούν στην παράταση των αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα από γνωστούς τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης. Ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν πως, ήδη, έχουν ενημερωθεί για την παράταση κατά μια τουλάχιστον εβδομάδα των πτήσεων από αγορές όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Βέλγιο.
Η παράταση πτήσεων αφορά κυρίως προορισμούς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από τη ρωσική αγορά, η παράταση δρομολογίων φθάνει τις τρεις ή και τέσσερις εβδομάδες. Για προορισμούς της δυτικής Πελοποννήσου η παράταση προγραμμάτων από Ρώσους τουρ οπερέιτορ περιορίζεται στις δύο εβδομάδες.
Το colpo grosso, όμως, της φετινής τουριστικής χρονιάς αφορά το «ντιλ της τελευταίας στιγμής» που δρομολόγησαν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι γνωστότεροι ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ ακύρωσαν πτήσεις και προγράμματα διακοπών προς προορισμούς της Αιγύπτου.
Οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών της Αιγύπτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προγραμματισμένες πτήσεις προς Αίγυπτο τον Αύγουστο, το 21,3% αφορούσε χώρες της Δυτ. Ευρώπης και το 6,6% αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες πιέζουν την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα ένα κύκλο επαφών με τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς Ελλάδα και Αίγυπτο με στόχο:
– Να αποσπάσει η Ελλάδα μεγάλο μέρος των τουριστών που επρόκειτο να κάνουν διακοπές στην Αίγυπτο αλλά τα προγράμματά τους ακυρώθηκαν και τους προτάθηκε να επιλέξουν εναλλακτικούς προορισμούς
– Να παραταθεί η περίοδος δρομολογίων προς ελληνικούς προορισμούς από αεροπορικές εταιρείες και τουρ οπερέιτορ, ώστε να φιλοξενηθούν στη χώρα μας τουρίστες που επρόκειτο να κάνουν διακοπές στην Αίγυπτο το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά τα προγράμματά τους μπορεί να βρεθούν στον «αέρα» αν επιδεινωθεί η κατάσταση σε Αίγυπτο και Συρία.
Πρόθεση ισχυρών τουριστικών επιχειρηματιών είναι να επιδιώξουν μια συμφωνία «πακέτο» που θα περιλαμβάνει πρόσθετες πτήσεις προς τη χώρα μας τη φετινή χρονιά αλλά και διευρυμένη περίοδο δρομολογίων την επόμενη χρονιά.
Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία αναμένεται να μοιραστούν την πρόσθετη «πίτα» από τις ακυρώσεις στην Αίγυπτο, για τους Ρώσους τουρίστες με την Τουρκία και την Ελλάδα να έχουν τον πρώτο λόγο.
Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή θα πλήξει καίρια και τον ελληνικό τουρισμό. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι ένα κύμα προσφύγων από τις χώρες της περιοχής και ενδεχόμενες εικόνες πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή θα μπορούσε να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές.
Εκφράζουν, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κατάσταση στην περιοχή θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την άνοιξη, πριν την επόμενη θερινή τουριστική περίοδο.
«Απόνερα» από τη ρωσική πλημμύρα
Η κάθοδος των Ρώσων αποτέλεσε το «κλειδί» για τα φετινά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Η αλματώδης αύξηση της κίνησης από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, ωστόσο, και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δρομολογούν ραγδαίες ανακατατάξεις στη ρωσική αγορά.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανεβάζουν τουλάχιστον σε 1.030.000 τον αριθμό των Ρώσων που θα κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα (+47% στο πρώτο εξάμηνο). Αν στο μεταξύ προωθηθούν στην Ελλάδα τουρίστες που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Η εξέλιξη της κίνησης από τη ρωσική αγορά προεξοφλεί ότι, αν όχι την αμέσως επόμενη χρονιά αλλά σε κάθε περίπτωση στην επόμενη διετία, οι Ρώσοι τουρίστες θα ξεπεράσουν Γερμανούς και ¶γγλους δημιουργώντας νέα δεδομένα στον ελληνικό τουρισμό.
Παρ’όλα, αυτά, τα φετινά ρεκόρ εγκυμονούν κινδύνους για τον ελληνικό τουρισμό. Κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ζημιές που κατέγραψαν οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ από τον σκληρό ανταγωνισμό τους στην ελληνική αγορά αλλά και τις ακυρώσεις προγραμμάτων από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Κορυφαίοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη ρωσική αγορά επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ προγραμμάτισαν υπερβολικό αριθμό πτήσεων προς Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Έτσι, δημιουργήθηκε μια μίνι «φούσκα» προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων η οποία κάποια στιγμή θα έσπαγε. Κι αυτό, όπως εξηγούν, άρχισε να γίνεται από τον Ιούλιο, όταν οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ άρχισαν να ακυρώνουν κάποιες από τις πτήσεις τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα. Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν, ωστόσο, είχαν προπληρωθεί και «φορτώθηκαν» όλη τη ζημιά.
Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα, έριξαν τις τιμές των πακέτων τους ακόμα και κάτω του κόστους ώστε να γεμίσουν τα δρομολόγια που διατηρήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο, όμως, κατέγραψαν διπλή ζημιά: μια από τις ακυρωμένες πτήσεις και μια από τα πακέτα που πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές.
«Αυτό σημαίνει ότι το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ και όχι οι Έλληνες ξενοδόχοι που πληρώθηκαν με βάση τις αρχικές τιμές που είχαν συμφωνήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr γνωστός ξενοδόχος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τουλάχιστον δύο γνωστοί Ρώσοι τουρ οπερέιτορ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν άμεσα το φάσμα της κατάρρευσης, αδυνατώντας να καλύψουν τις ζημιές.
Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στη ρωσική αγορά των τουρ οπερέιτορ πυροδοτούνται, κυρίως, από τις μεγάλες ζημιές που καταγράφουν από τις ακυρώσεις προγραμμάτων τους στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι ζημιές αυτές ενδέχεται να αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος συγκέντρωσης που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα στη ρωσική αγορά τουρ οπερέιτορ θα οδηγήσει στον έλεγχο της αγοράς από λιγότερους, ισχυρότερους ομίλους.
Εξέλιξη η οποία θεωρείται αρνητική για τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες θα υποχρεωθούν να διαπραγματευθούν τις τιμές των δωματίων τους με πολύ ισχυρότερους «παίκτες».