«Το πρόβλημα της οικονομίας είναι βαθύτατα πολιτικό»

«Εφθασε η στιγμή η κρίση να γίνει ευκαιρία και να βάλει οριστικά τέλος σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, με την εφαρμογή ενός μεγάλου, προοδευτικού και ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την καθολική ανασυγκρότηση της χώρας μας».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στη «δ» η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λίνα Παπατσή, προσθέτοντας, πως το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας είναι βαθύτατα πολιτικό.
«Το ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμενο, τις κοινωνικές επιταγές που διαμορφώνονται κάτω από τις ιδιόμορφες αυτές συνθήκες, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του, προχωράει στη διεξαγωγή Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στις 3 του Σεπτέμβρη, με κύριο στόχο να διαμορφώσει το Πρόγραμμα Επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος», τονίζει η κ. Λίνα Παπατσή.
Σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο οι πολίτες έδειξαν ανοχή αλλά απ΄ εδώ και στο εξής έχουν απαίτηση από την κυβέρνηση να πάρει γενναίες αποφάσεις, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε, να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και συντεχνίες, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες.
Η συνέντευξη της περιφερειακής συμβούλου κ. Λίνας Παπατσή αναλυτικά:
• Με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου. Ποιό είναι το ζητούμενο από τις διαδικασίες αυτές;
Διανύουμε μια περίοδο που εκτός από τη μεγάλη οικονομική κρίση που τη χαρακτηρίζει, πλήττεται και από μια βαθιά κρίση θεσμών και αξιών. Το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας είναι βαθύτατα πολιτικό και για το λόγο αυτό οι λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν και να δοθούν είναι λύσεις πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμενο τις κοινωνικές επιταγές που διαμορφώνονται κάτω από τις ιδιόμορφες αυτές συνθήκες, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του, προχωράει στη διεξαγωγή Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στις 3 του Σεπτέμβρη, με κύριο στόχο να διαμορφώσει το πρόγραμμα επανεκκίνησης στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος.
• Αρκετά είναι τα στελέχη του κόμματος που δεν έχουν διστάσει να πουν ότι το κόμμα συζητά για το ιδεατό τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;
Στο πλαίσιο της προσυνδιασκεψιακής διαδικασίας εκτός των άλλων υπήρξε και έντονη διάθεση αυτοκριτικής. Όντως η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη και η κυβέρνηση ενεργεί και λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα κάτω από συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, που απέχουν πολύ από τις καταστατικές αρχές και τις διακηρύξεις του κινήματός μας. Έφθασε όμως η στιγμή η κρίση να γίνει ευκαιρία και να βάλει οριστικά τέλος σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, με την εφαρμογή ενός μεγάλου, προοδευτικού και ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την καθολική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Κατά την άποψή μου την κρίση πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε πάντα, συγχρόνως, και σαν «θάνατο» αλλά και σαν «γέννηση».
• Πόσο κοντά στους πολίτες είναι τελικά το κόμμα καθώς ακόμη και μέσα στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η επαφή με την κοινωνία έχει χαθεί;
Όσο θα απαξιώνεται ο ρόλος της πολιτικής και των πολιτικών τόσο θα μεγαλώνει η διάσταση μεταξύ κομμάτων και κοινωνίας. Είναι κοινή η αίσθηση της δυσπιστίας και της απογοήτευσης από την πολιτική, τους πολιτικούς τα κόμματα, και το δημόσιο γενικά. Αναμφίβολα, τα κόμματα οφείλουν να εξελιχθούν, γιατί αν δεν το κάνουν υπάρχει το ενδεχόμενο να υποκατασταθούν από άλλα σχήματα που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανότερα στις νέες μεταβολές και εξελίξεις της κοινωνίας.
• Με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της χώρας;
Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη μείωση των βαρών εξυπηρέτησής του και την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών. Εγγυώνται ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ένα όπως λέμε, ευρωπαϊκό «Σχέδιο Marshall». Τα μέτρα αυτά εκτός από την ανάσα που μας δίνουν, φαίνεται να μας οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση για τη λύση του προβλήματος. Βέβαια ο δρόμος που έχουμε ακόμα μπροστά μας είναι ανηφορικός, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.
• Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου φανερώνουν την αποτυχία της πολικής που εφαρμόζεται. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;
Από το 2010 καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τη διάσωση της χώρας μας. Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς τις ενέργειες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια και που κανείς δεν τόλμησε να τις κάνει και εδώ η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι πολύ μεγάλη διότι μπροστά στο πολιτικό κόστος, πάντα υποχωρούσαν. Έφθασε όμως η ώρα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως ή «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
• Τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί ήδη επιβαρύνουν αρκετά τις ασθενέστερες τάξεις. Θεωρείτε ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια ανοχή;
Το κόστος της διάσωσης βάρυνε όλους εκείνους που έχουν τη μικρότερη ευθύνη για την κρίση: τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη. Οι πολίτες έδειξαν ανοχή αλλά απ΄ εδώ και στο εξής έχουν απαίτηση από την κυβέρνηση να πάρει γενναίες αποφάσεις, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε, να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και συντεχνίες, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες. Οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες της, χρηστή δημόσια διαχείριση και αύξηση της απόδοσης της δημόσιας δαπάνης ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογούμενων και κάθε ευρώ να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη δημόσια και κοινωνική αξία. Μόνο τότε θα αισθανθούν δικαίωση για τις θυσίες που έχουν υποστεί προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
• Είναι δυνατό με τα μέτρα αυτά να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας καθώς και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί αρκετές πιέσεις;
Η βαθιά ύφεση, τα μεγάλα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι αλληλοεπικαλύψεις και κυρίως συμπεριφορές και νοοτροπίες είναι ακόμα ανοικτά μέτωπα στον τομέα της οικονομίας, τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή οικονομική πορεία της χώρας μας. Έχουν όμως δρομολογηθεί μεταρρυθμίσεις όπου θα καταστήσουν φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλές διαδικασίες, σταθερό και δίκαιο φορολογικό καθεστώς και ανοιχτό πλαίσιο για επενδύσεις. Αρκεί να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, μέσα από τις αντιπαραγωγικές κρατικές δομές και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία με κίνητρα και πόρους.
• Πώς μπορεί να γίνει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο ώστε να μην υπάρξουν απώλειες;
Η ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο κρίνεται επιβεβλημένη, και μόνο θετικά ωφέλη μπορεί να αποφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία εφόσον βέβαια ληφθούν υπόψη οι προτεραιότητες των αναπτυξιακών αναγκών του τόπου. Πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος καθώς και διασφάλισης των εσόδων που θα προκύψουν απ΄ αυτές. Λέγοντας αξιοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε εκποίηση, αλλά σε σύγχρονες μεθόδους όπως η μακροχρόνια μίσθωση και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο και θα συμβάλλει στη μείωση του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας μας.
• Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων και στην περιοχή μας. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον τουρισμό του νησιού μας;
Ο τουρισμός αναμφισβήτητα είναι η βαριά βιομηχανία μας. Καθημερινά ζούμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της πολιτείας αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων για την προβολή και την ανάπτυξή του. Σε καμία περίπτωση κανείς δεν επικροτεί ενέργειες που ακυρώνουν τις παραπάνω προσπάθειες. Σ΄ αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου των ιδιοκτητών ταξί με τη κυβέρνηση έτσι ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
• Ποιος είναι ο τομέας που σας έχει ανατεθεί από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και ποιοι οι στόχοι σας;
Είμαι εντεταλμένη σύμβουλος για ζητήματα οικονομικής διοίκησης και ανωνύμων εταιρειών της Περιφέρειάς μας καθώς και πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης «Κ.Ε.Κ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Την περίοδο της δημιουργίας του νέου θεσμού είναι απαραίτητη η ιδιαίτερη παρακολούθηση συγκεκριμένων θεμάτων λόγω και της ιδιομορφίας του νησιωτικού μας χώρου.
Βασικός στόχος μας είναι η επιτυχία του νέου θεσμού και το κτίσιμό του σε γερά θεμέλια, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτελέσει και το σκοπό της δημιουργίας του, της ουσιαστικής αποκέντρωσης και της όσο το δυνατό καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη απολαμβάνοντας ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε όλους τους τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών κλπ.