Θα ζητηθεί η διενέργεια οικονομικού ελέγχου στο ΕΒΕΔ

Τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σχετικά με τις δαπάνες που έγιναν πρόσφατα, για την αγορά κάδων που τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά και για τη συμφωνία με την Ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους “Ryanair”, θα ζητήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η παράταξη της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ.
Όπως δηλώθηκε στη “δ” οι πράξεις στις οποίες προέβη η διοίκηση του Επιμελητηρίου, δεν συνάδουν με τους σκοπούς για τους οποίους πρέπει να λειτουργεί ο οργανισμός. Το εγχείρημα δεν ταιριάζει ακόμη και με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε και η ΔΕΤΑΠ.
Το θέμα σε συνάρτηση μάλιστα με τα χρήματα, που θα πρέπει να δοθούν στην εταιρεία Ryanair θα πάρει σύντομα πολύ μεγάλες διαστάσεις καθώς ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεν δικαιούται, να επιδοτεί τέτοιου είδους δράσεις έστω και με το πρόσχημα της προβολής του προορισμού.
Για το ζήτημα της αγοράς των κάδων θα αποφανθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών καθώς οι συγκεκριμένες δαπάνες, θεωρούνται σύννομες μόνο αν γίνουν στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης η υπογραφή της οποίας ήταν επιβεβλημένη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
“Το θέμα είναι και ηθικό καθώς είναι σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος. Θεωρώ πως κινήσεις σαν αυτές που έγιναν, είναι έξω από το σκοπό του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου”, δήλωσε στη “δ” ο επικεφαλής, της παράταξης της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ Μιχάλης Κάρρας.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρρα ο ρόλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είναι να πιέζει την πολιτεία να πράξει το καθήκον της και να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν. “Και καθήκον του αερολιμενάρχη είναι να πιέσει την υπηρεσία του να δώσει λύσεις και όχι να παίζει παιχνίδια. Είναι ανήθικο σε προεκλογική περίοδο να γίνονται κινήσεις του είδους αυτού με στόχο να επιδεικνύεται ψευδοενδιαφέρον τη στιγμή που υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα που δεν άγγιξε καν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου”, είπε ο κ. Μιχάλης Κάρρας, προσθέτοντας πως και για την αγορά των κάδων θα έπρεπε να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο και όχι η διοικητική επιτροπή.
Δεν στέκει σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου και η απόφαση της πληρωμής των συγκεκριμένων δαπανών μέσω της ΔΕΤΑΠ καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος της αναπτυξιακής εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει επενδυτικές δραστηριότητες. “Αν αναλύσουμε περισσότερο το θέμα θα δούμε πως στην πραγματικότητα η ΔΕΤΑΠ δεν έχει και έσοδα για να κάνει κάτι τέτοιο καθώς το κεφάλαιο της έχει μειωθεί δραματικά και στηρίζεται από το ΕΒΕΔ, με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που γίνονται”, επεσήμανε ο κ. Κάρρας.
Αναπάντητα έχουν μείνει πλήθος ερωτημάτων και για την σύμβαση με την εταιρεία Ryanair καθώς όπως καταγγέλλεται, το ΕΒΕΔ, επιδοτεί την εταιρεία για να πετά από την Ιταλία σε Ρόδο και Κω και αυτό γίνεται με το πρόσχημα της προβολής από ένα οργανισμό, που λειτουργεί με σκοπούς διαφορετικούς.
Για παιχνίδια εντυπωσιασμού μέσα στην προεκλογική περίοδο έκανε λόγο το μέλος της παράταξης της μειοψηφίας Παναγιώτης Τοκούζης.
“Το επιμελητήριο όπως κατάντησε έχει απωλέσει τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει στα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν τόσα προβλήματα άλυτα για τα οποία το ΕΒΕΔ δεν πήρε θέση.
Ένα από αυτά ήταν οι προτάσεις του υφυπουργού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη για το σύστημα All Inclusive. To να κάνουμε παιχνίδια εντυπωσιασμού το βλέπω κοροϊδία”, δήλωσε στη “δ” ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης προσθέτοντας πως είναι κοροϊδία και στα μέλη του επιμελητηρίου όλα αυτά τα παιχνίδια εντυπωσιασμού με φόντο … τις εκλογές.
“Ότι και αν γίνει εμείς, θα ζητήσουμε οικονομικό έλεγχο όχι μόνο για τις δαπάνες που έγιναν για την αγορά των κάδων αλλά και για την διαχείριση των χρημάτων από τα αποθεματικά του ΕΒΕΔ. Ακόμη και αν η παράταξη δεν το κάνει θα κάνω εγώ προσφυγή ζητώντας τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στο τέλος του μήνα”, τόνισε ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Αναφορικά με την αγορά των κάδων που τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο το μέλος της παράταξης της μειοψηφίας, υποστήριξε, πως θα έπρεπε να γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ.
Για ένα κανονισμό ξεκάθαρο που δεν επιτρέπει αγορές εκτός αντικειμένου τόσο για το ΕΒΕΔ όσο και την ΔΕΤΑΠ έκανε λόγο το μέλος της παράταξης της μειοψηφίας κ Τάσος Μελετίου υπογραμμίζοντας πως όσα έγιναν οδηγούν κατευθείαν στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από την Περιφέρεια για να διαπιστωθεί αν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την αγορά των κάδων και γενικότερα για την προβολή και διαφήμιση ήταν σύννομες.
“Με ξενίζει η δαπάνη για τους κάδους και θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Εδώ όμως δεν μας φέρνουν προς ενημέρωση καν τις υπόλοιπες πληρωμές που γίνονται” είπε ο κ. Μελετίου, προσθέτοντας πως μπορεί και να ψήφιζε το συγκεκριμένο θέμα αν έρχονταν στο διοικητικό συμβούλιο κάτι που όμως δεν έγινε αφού οι διαδικασίες δεν τηρήθηκαν.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Μπαϊράμης απάντησε πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. “Σας επισημαίνω πως το διοικητικό συμβούλιο αποφαίνεται μόνο για τις συμβάσεις ενώ από τη διοικητική επιτροπή περνούν όλες οι δαπάνες. Τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία”, είπε ο κ. Γιάννης Μπαιράμης.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εντελλομένων εξόδων της Νομαρχίας τόνισε πως οι νόμοι που είναι σε ισχύ υποδεικνύουν ότι για τις δαπάνες του είδους αυτού θα πρέπει να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση. ” θα αναλύσω περαιτέρω το θέμα και θα αποφανθώ σύντομα”, είπε ο κ. Μ. Μαραγκός.