Τακης Ποτσος: «Ο Δήμος Ρόδου λειτουργεί ως ντήλερ των επιχειρήσεων»

«Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Δήμου, όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του έτους 2013, είναι οι δημότες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, τέλη, πρόστιμα, ανταποδοτικά, προσαυξήσεις της τάξης των 100.000.000 ευρώ περίπου».
Την άποψη αυτή εκφράζει, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος και τονίζει πως ο κόσμος δεν έχει, δεν αντέχει και όσα και αν του χρεώσει ο Δήμος, συμπληρώνοντας την αφαίμαξή του από το Κράτος, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
«Ο Δήμος θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που θέλει η κυβέρνηση και αυτό δεν αμφισβητείται καν από τη δημοτική αρχή. Απόδειξη, ότι δεν έγινε κανένας λόγος για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο», δηλώνει ο κ. Πότσος και προσθέτει πως ο Δήμος θα στηρίξει στη φορολογία των δημοτών την όποια λειτουργία των υπηρεσιών του.
Η συνέντευξη του κ. Τ. Πότσου, αναλυτικά:

• Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκφράσατε τις αντιρρήσεις σας για το θέμα των παρεμβάσεων στις «Κάτω Πέτρες». Θεωρείτε πως θα γίνουν δηλαδή μπαλώματα και όχι ολοκληρωμένη παρέμβαση;
Η περίπτωση των κατολισθήσεων στις «Κάτω Πέτρες» είναι χρόνιο πρόβλημα, ειδικά όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που είχαμε φέτος. Κάθε φορά δεν υπήρχε μελετημένη και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο, για να αποφευχθούν στο μέλλον άλλες κατολισθήσεις. Αποδεικνύεται ότι πάντα οι παρεμβάσεις ήταν απλώς μπαλώματα, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κατάσταση γινόταν χειρότερη και πιο επικίνδυνη από πριν. Έχουμε την εμπειρία των αντιπλημμυρικών «παρεμβάσεων». Όταν λοιπόν η δημοτική αρχή, στον προϋπολογισμό δεν είχε προβλέψει κανένα ποσό για αυτό το έργο, και αναγκασμένη, λόγω των συνεπειών που υπήρξαν από τις κατολισθήσεις, υποχρεώθηκε, όπως -όπως, να βάλει ένα ποσό των 100.000 ευρώ στον προϋπολογισμό σε συνεδρίαση λίγο πριν να συζητηθεί αυτός, που επικαλέστηκαν και μελέτη χωρίς να υπάρχει, αποδεικνύεται ότι πάλι θα επαναληφθεί η επικάλυψη του προβλήματος και όχι να δρομολογηθεί η οριστική του λύση.Γι αυτό το λόγο εμείς ζητήσαμε να γίνει μελέτη επιστημονικά εμπεριστατωμένη, που να λύνει οριστικά το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις στην περιοχή αυτή.
• Γιατί δηλώσατε «παρών» για τοποθέτηση του κ. Μαν. Καμπουρόπουλου στη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ;
Εμείς αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά το θέμα της ύδρευσης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, που είναι σχετικές με το νερό, γιατί ως αγαθό, πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού, και όχι να διαχειρίζεται ο Δήμος με μορφή επιχειρήσεων ή ανωνύμων εταιρειών που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια την υπηρεσία αυτή με γνώμονα το κέρδος.
• Ειδικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ τι έχετε να πείτε καθώς οι οφειλές των πολιτών προς την επιχείρηση αυξάνονται και πληθύνονται;
Η δυσκολία που υπάρχει και ειδικά αυτή την περίοδο στις λαϊκές οικογένειες, να πληρώσουν οτιδήποτε βάρος φορτώνεται συνεχώς στις πλάτες τους, εκδηλώνεται και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας. Όλοι οι πολίτες δεν είμαστε το ίδιο. Στη ΔΕΥΑΡ χρωστούν εδώ και χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις, με μεγάλα κέρδη και έσοδα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αποπληρωμής των χρεών αυτών. Οι λαϊκές οικογένειες που έχουν γίνει τα υποζύγια για όλους τους φόρους, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, στο νερό, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτές τις οφειλές και μάλιστα προσαυξημένες. Τα έργα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που είναι κυρίως οι φόροι των εργαζομένων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
• Θεωρείτε, με βάση και τις εισηγήσεις που ακούστηκαν ότι είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013;
Η εμπειρία έχει δείξει ότι κανένας, μα κανένας προϋπολογισμός δεν υλοποιείται. Γιατί; Γιατί ο Δήμος θέλει μεν να δείξει ότι κάνει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που παίρνει είναι τόσο λίγα που είναι αδύνατον να γίνει.
Ο Δήμος μέσα από τους προϋπολογισμούς τα διοχετεύει μέσω των έργων που υλοποιεί σε ιδιώτες.Χρήματα όμως για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας δεν βλέπουμε να υπάρχουν ανάλογα με τις σημερινές αυξημένες ανάγκες, όπως δομές πρόνοιας, δημοτικά ιατρεία, παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. ¶ρα δεν μιλάμε για ρεαλιστικότητα, αλλά για συνειδητό πολιτικό ψέμα, ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε όφελος της λαϊκής οικογένειας. Δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, αντιπλημμυρική προστασία και αναγκαίες υποδομές. ¶ρα, είναι πολιτικό ψέμα. Ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική που διοχετεύει το χρήμα σε ιδιωτικά συμφέροντα, λειτουργώντας ο Δήμος ως ντήλερ των επιχειρήσεων.π.χ. ΠΡΟΤΟΥΡ, Καθαριότητα.
Ο προϋπολογισμός έχει βαθιά αντιλαϊκή κατεύθυνση, αφού προσαρμόζεται και κινείται με βάση τις αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, δηλ. να φορτωθούν όλα τα βάρη στο λαό. Υπάρχει μείωση σε κωδικούς της τάξης του 10 έως 20% για έργα οδοποιίας, πολιτισμού κλπ. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Δήμου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, είναι οι δημότες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, τέλη, πρόστιμα, ανταποδοτικά, προσαυξήσεις, υπηρεσίες της τάξης των 100.000.000 ευρώ περίπου. Είναι αδύνατον πρακτικά να υλοποιηθεί τέτοιος προϋπολογισμός. Ο κόσμος δεν έχει, δεν αντέχει και όσα και αν του χρεώσει ο Δήμος, συμπληρώνοντας την αφαίμαξή του από το Κράτος, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δεν αφήνει περιθώρια για φιλολαϊκή πολιτική, ειδικά όταν υπηρετείται πιστά από τον Δήμο.
• Έπρεπε να σταλούν στους πολίτες τα «ραβασάκια» για παράνομη στάθμευση πριν από πέντε ή και δέκα χρόνια;
Ως πηγή εσόδων εξακολουθεί να βλέπει ο Δήμος την βεβαίωση προστίμων για παράνομο πάρκινγκ. Καμιά πρόβλεψη για λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, κανένας προγραμματισμός για επάρκεια σε δημόσια συγκοινωνία, για χώρους στάθμευσης. Αποτέλεσμα καθημερινά, ειδικά οι εργαζόμενοι στο κέντρο, να φορτώνονται με πρόστιμα, που είναι αδύνατον να πληρωθούν. Δεν είναι το ζήτημα τόσο, το χρονικό διάστημα που αφορούν οι παραβάσεις, όσο η διαχρονική πολιτική επιλογή που κάνουν οι δημοτικές αρχές να μην προγραμματίζουν και να υλοποιούν έργα που θα διευκόλυναν και θα έλυναν το πρόβλημα των συγκοινωνιών στο νησί. Είναι καθαρό χαράτσι, και το παρουσιάζουν ως πηγή για έσοδα στο Δήμο.
• Θα καταφέρει να λειτουργήσει ο Δήμος, όπως πρέπει, στη δύσκολη εποχή που ξεκίνησε καθώς η κυβέρνηση πιέζει για επιβολή νέων φόρων στους πολίτες;
Ο Δήμος θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που θέλει η κυβέρνηση και αυτό δεν αμφισβητείται καν από τη δημοτική αρχή. Απόδειξη, ότι δεν έγινε κανένας λόγος για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο. ¶ρα η επιβολή φόρων από πλευράς του Δήμου είναι αναμενόμενη, και θα στηρίξει στη φορολογία των δημοτών την όποια λειτουργία των υπηρεσιών του. Ένα μέρος των υπηρεσιών θα ιδιωτικοποιηθεί, θα απολυθούν εργαζόμενοι, γιατί αυτή είναι και η κατεύθυνση του Καλλικράτη.

• Έπραξε σωστά ο Δήμος Ρόδου στο πρόβλημα με τη λειτουργία του Καζίνο, καθώς οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απολύονται και οι επενδύσεις των 20 δις ποτέ δεν γίνονται;
Ο Δήμος, όπως ακριβώς λειτούργησε και τότε, με την παράδοση του ξενοδοχείου «ΡΟΔΩΝ» και τη μετατροπή του σε ΚΑΖΙΝΟ στους ιδιώτες, δηλαδή στη λογική της υποτιθέμενης ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας κλπ, προσδοκώντας ανταποδοτικά για την επιχείρηση έργα 20 δις δραχμών, δηλαδή να επενδύσει η ίδια η επιχείρηση σε κερδοφόρους γι’ αυτήν τομείς, έτσι λειτουργεί και τώρα. Στην απόφαση του ΚΑΖΙΝΟ να απολύσει εργαζόμενους δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει. Αφήνει την εργοδοσία να χειρίζεται με βάση τα δικά της συμφέροντα το μέλλον των εργαζομένων, γιατί στην ουσία αναγνωρίζει την πολιτική αυτή ως αναπτυξιακή. Δεν μπαίνουν σε άλλη λογική ανάπτυξης του τόπου, που θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες και το όφελος του ροδιακού λαού. Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα σήμερα οι εργαζόμενοι, πού οδηγεί αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, ποιους τελικά ωφελεί και ποιους καταδικάζει στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.
• Με αφορμή το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου με το οποίο ασχολήθηκε το ΚΚΕ, ποιες κινήσεις θα γίνουν;
Ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, όχι μόνο πρέπει να αποσυρθεί, πράγμα που ζητήσαμε και με ερώτηση στη Βουλή, όχι μόνο πρέπει να καταδικαστεί και να χρεωθεί στην πολιτική που ακολούθησαν έως τώρα οι κυβερνήσεις και οι υποστηρικτές της σε τοπικό επίπεδο, αλλά να αναδειχθεί ως απόλυτη ανάγκη σήμερα για την προστασία της ζωής του ανθρώπου, οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, που πρέπει να παρέχονται σε όλους. Το ΚΚΕ θα δώσει αγώνα για να γίνει υπόθεση του κινήματος, των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών, να υπάρξει συντονισμένη δράση και με τους υγειονομικούς, ώστε η υγεία, ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, να είναι δικαίωμα όλων, ασφαλισμένων ή μη.
• Υπάρχει τρόπος εξόδου της χώρας από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ή όχι; Τι προτείνει το ΚΚΕ;
Για μας η διέξοδος είναι καθαρή. Θα προκύψει με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, προϋποθέτει άλλη πολιτική εξουσία, όχι διαχείριση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Προϋποθέτει να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία. Να αναπτύξει την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό.
Η χώρα μας έχει πολύ πλούτο, μπορεί να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, να αξιοποιήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του τόπου, το έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Όλος αυτός ο πλούτος είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που καθορίζουν την ανάπτυξη της χώρας ανάλογα με τα κέρδη τους και πάνω στα δικά μας εργασιακά δικαιώματα-ερείπια.
Επιμένουμε στην αλήθεια της πρότασής μας και στη δυνατότητα να υλοποιηθεί. Να κάνει ο λαός δικό του αυτόν τον πλούτο, του ανήκει. Ταξική οργάνωση και πάλη παντού λοιπόν, για το εμπόδισμα των μέτρων, με στόχο κάθε επιμέρους νίκη του κινήματος να αποτελεί σκαλοπάτι στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.