«Θα είμαστε παρόντες παντού. Ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα καθώς η χώρα διαθέτει must προορισμούς που μπορούν να καλύπτουν αφίξεις 365 μέρες το χρόνο», δήλωσε χθες στο Capital.gr ο υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Οπως λέει υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα να επενδύσουν στην Ελλάδα -στην κατασκευή λιμενικών έργων και μόλων-, προκειμένου να διασφαλιστούν οι υποδομές που θα καταστήσουν ικανή την προσέλκυση πολύ μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή μας.
Μάλιστα η διαδικασία της νέας νομοθεσίας fast truck investments, αποτελεί όχημα για να έλθουν αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν την Ελλάδα ως εξαιρετική αγορά.
Παράλληλα το έσοδο για τη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού υπολογίζεται ότι ο κάθε επιβάτης κρουαζιέρας δαπανά κατά μέσο όρο 70 ευρώ στα λιμάνια προσέγγισης.
Ο κ. Νικητιάδης ήταν ο κύριος ομιλητής στο 8ο παγκόσμιο Συνέδριο για τις κρουαζιέρες, «SEATRADE MED» που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές που έχει ο τουρισμός κρουαζιέρας καθώς και για τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν σε λιμενικά έργα στην Ελλάδα, μετά την άρση του cabotage.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα τόσο στις εταιρείες κρουαζιέρας, όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «θα είμαστε παρόντες παντού».
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε με τους κορυφαίους της διεθνούς κρουαζιέρας, μεταξύ των οποίων ο κ. Manfredi Lefebvre d’ Olivio (πρόεδρος της SilverSea Cruises) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Κρουαζιέρες, ο κ. Tim Marking, γενικός γραμματέας του ιδίου Συμβουλίου, και ο κ. Giovanni Spadoni, πρόεδρος της MED CRUISE, Ενωσης των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας, που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 μεσογειακά λιμάνια.
Μαζί τους συζήτησε ειδικότερα θέματα ανάπτυξης δρομολογίων προς ελληνικούς προορισμούς και επενδύσεων για δημιουργία ειδικών λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής και εξυπηρέτησης (αποβάθρες κρουαζιερόπλοιων, επιβατικούς σταθμούς, κ.ά.), ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα ανάπτυξης πακέτων fly/cruise προς περιφερειακά αεροδρόμια, που συνδυάζονται με λιμάνια, και ως ευκαιρία για επενδυτικές συνεργασίες στη λειτουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Ακόμα συναντήθηκε με εκπροσώπους του τουρκικού λιμένα Μαρμαρίς, του λιμένα της Βαρκελώνης (ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας της Μεσογείου), και άλλων μεσογειακών προορισμών, μεταξύ των οποίων είχε και σύντομη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους του Κυπριακού Οργανισμού Λιμένων.
Τις εργασίες ημερίδας για την ανάπτυξη της τουριστικής χιονοδρομίας, κήρυξε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.
Ο υφυπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού προωθείται κάθε πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία για να αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει χιονοδρομική δραστηριότητα.
Για το σκοπό αυτό, είπε , θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες για τα χιονοδρομικά κέντρα με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναλυθούν οι αναγκαίες δράσεις.
Ο κ. Νικητιάδης τόνισε, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και η λειτουργία τους είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται λύσεις. Πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις άδειες τους και γενικά με επενδύσεις στον χώρο της χιονοδρομίας.
Η χιονοδρομία είπε, είναι ένα πεδίο ανοιχτό που σχετίζεται και με τον αθλητισμό καθώς και με συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα.
Θα τα εξετάσουμε τόνισε όλα από την αρχή και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τα οποία θα συζητηθούν στην ευρεία συνάντηση, που θα γίνει σύντομα γύρω από το θέμα με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των χιονοδρομικών κέντρων.







