Στις 11 αύριο το πρωί η παραδοσιακή παρέλαση

Αρχισαν την Παρασκευή, με γενικό σημαιοστολισμό και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία και ολοκληρώνονται αύριο με την δοξολογία και την παραδοσιακή παρέλαση στο Μαντράκι, οι εκδηλώσεις στη Ρόδο, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αύριο Δευτέρα, 25 Μαρτίου, θα γίνουν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Ώρα 08:00 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με τη συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.
Ώρα 10:15 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου.
Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη Δοξολογία ώρα 10:10 π.μ.
• Αμέσως μετά τη Δοξολογία εκφώνηση πανηγυρικού από την εκπαιδευτικό – Θεολόγο ΠΕ 1 1ου Γυμνασίου Ρόδου κ. Δήμητρα Αργυροπούλου.
• Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Βωμό της Πατρίδας.

• Ώρα 11.00 π.μ. ΠΑΡΕΛΑΣΗ, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων, των αναπήρων, παλαιών πολεμιστών, Διαγόρας Ρόδου, του ΕΕΣ (παραρτήματος) Ρόδου), του Λυκείου Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά» και των λοιπών σωματείων, προσκόπων, οδηγών, μαθητών και μαθητριών, των δημοτικών σχολείων, λυκείων, τεχνικών σχολών, ΑΣΤΕ Ρόδου, ΤΕΣΤΕ Ρόδου. Κλείνει, η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ, επικεφαλής των μηχανοκίνητων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, των πεζοπόρων τμημάτων των Δυνάμεων Εθνοφυλακής και του έφιππου τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας Ρόδου.
Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης για τα τμήματα και των Σχολείων, Σωματείων, Οργανώσεων κ.λ.π. θα έχει η υπεύθυνη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Δωδεκανήσου κ. Σταυριά Αναστασία.
Επίσης θα βοηθήσουν οι καθηγητές , ο κ. Μιχαλάκης Γεώργιος ΚΦΑ του 7ου Γυμνασίου Ρόδου, ο κ. Μαντικός Νικόλαος ΚΦΑ του 1ου ΓΕ.Λ. Ρόδου, ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνιος ΚΦΑ της Ομάδας Φυσικής Αγωγής, και η κ. Κατσαρέλη Ελευθερία ΚΦΑ της Ομάδας Φυσικής Αγωγής.
Κατά τη δοξολογία της Επετείου και την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ.
ΠΕΡΑΣ
ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ώρα 18.00 μ.μ. Επίσημη υποστολή σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.
Η ιστορία της επετείου
Η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή, όπως ορίστηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 15 Μαρτίου του 1838 ως επέτειος της έναρξης της Επανάστασης. Είναι γνωστό από πολλές πηγές ότι η ημέρα αυτή είχε οριστεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το 1820, ως ημέρα έναρξης της Επανάστασης. Είχε μάλιστα επιλεγεί ακριβώς επειδή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού. Παρ’ ότι για διάφορους λόγους η Επανάσταση άρχισε νωρίτερα στην Πελοπόννησο, σε άλλα μέρη της Ελλάδας άρχισε ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία. Στις ψυχές των Ελλήνων, και χωρίς επίσημη καθιέρωση, η 25η Μαρτίου ήταν ημέρα ιερή, που σηματοδοτούσε τον αγώνα για εθνική ανάσταση. Πόσο επίκαιρο και σήμερα… Για εκείνες τις ημέρες υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αλλά και την παράδοση, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο σύμβολο της Επανάστασης (δεν υπήρχε ακόμα σημαία), και κήρυξε την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Ο ίδιος ο Γερμανός δεν αναφέρει κάτι στα απομνημονεύματά του για την ημέρα εκείνη. Είναι όμως γνωστό ότι ο Γερμανός άφησε ανολοκλήρωτα τα απομνημονεύματά του, ενώ ο Παπούλας που τα εξέδωσε, αναφέρεται σε «σαλατοποίηση» των απομνημονευμάτων μετά το θάνατό του, λόγω διαφόρων αναστατώσεων και αμελειών.
Αδιάψευστο τεκμήριο της εποχής που επιβεβαιώνει την επίσημη κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα αποτελεί η επαναστατική διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «LE CONSTITUTIONNEL» των Παρισίων στις 6 Ιουνίου 1821. Με τη διακήρυξη αυτή, την οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διάβασε ο ίδιος στις 20 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, καλεί όλους τους κατοίκους της Πελοποννήσου σε γενικό ξεσηκωμό, ενώ παράλληλα τους απαλλάσσει από την επικείμενη νηστεία της Σαρακοστής. Επίσης μια άλλη γαλλική εφημερίδα, που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 1821 (3 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο), χωρίς να δίνει ακριβή ημερομηνία, αναφέρει ότι έγινε θρησκευτική τελετή και κήρυξη της Επανάστασης στη Μονή Αγίας Λαύρας από τον Γερμανό: «Ο Αρχιεπίσκοπος Πατρών, στο διάγγελμά του προς τους Έλληνες στο μοναστήρι του όρους Βελιά, αφού διάβασε στους υπόδουλους Έλληνες πολλά αποσπάσματα από τους Προφήτες, ανακοίνωσε ότι, με το σταυρό μπροστά και με τα όπλα στα χέρια, οι χριστιανοί προχωρούν για τη Θεία αποστολή τους. Για το λόγο αυτό, τους απάλλαξε από τη νηστεία της Σαρακοστής». Από άλλα στοιχεία προκύπτει ότι στις 26 Μαρτίου ο Γερμανός υπέγραψε διεθνή διακήρυξη της Επανάστασης, την οποία επέδωσε στους ξένους διπλωμάτες που βρίσκονταν στην Πάτρα. Οι περισσότεροι ιστορικοί, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ήταν της άποψης που αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, δηλαδή «οι δε συγκεντρωθέντες αποφάσισαν να μην δώσουν αιτίαν τινά, αλλά ως φοβισμένοι να παραμερίσωσι εις ασφαλή μέρη».