Για την 14η Οκτωβρίου 2013 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εξέταση υπόθεσης με κατηγορούμενο για τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα έναν κάτοικο της Καρπάθου.
Ο κατηγορούμενος προσέφυγε χθες ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων κατά των μηνυτών του ισχυριζόμενος ότι τα όσα του καταμαρτυρούν είναι ψευδή και συκοφαντικά και ζητώντας την δίωξή τους για κακουργηματική υπεξαίρεση.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έχει ως εξής:
Τον μήνα Ιούλιο του έτους 2007 επιχειρηματίας, που διατηρεί επιχείρηση αρτοποιίας με πρατήριο άρτου, αντιμετώπισε ανάγκη χρημάτων και μη έχοντας τις προϋποθέσεις να λάβει δάνειο από τράπεζα κατέφυγε στον κατηγορούμενο. Περί τα τέλη Ιουλίου ο κατηγορούμενος φέρεται να του δάνεισε το ποσό των 40.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής την 30.01.2008 και προς εξασφάλιση της απαίτησής του, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία και την ανάγκη του, αξίωσε αφενός μεν να εγγυηθεί την εξόφληση του ποσού ο αδελφός του και αφετέρου ως τόκο για διάστημα έξι μηνών το ποσό των 34.000 ευρώ. Προς εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ο δανειζόμενος φέρεται να εξέδωσε και να παρέδωσε στον κατηγορούμενο με χρέωση του λογαριασμού που διατηρούσε σε Τράπεζα, 9 επιταγές συνολικού ύψους 74.000 ευρώ. Εν όψει δε της αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου και προκειμένου να παράσχει νέα προθεσμία αποπληρωμής ο κατηγορούμενος φέρεται να απαίτησε και να πέτυχε την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών την 17.11.2007. Σύμφωνα με το συμφωνητικό ο δανειζόμενος όφειλε στον κατηγορούμενο το ποσό των 104.000 ευρώ, δηλαδή για την ανανέωση του χρέους μέχρι την 30.03.2008 απαίτησε τόκο 30.000 ευρώ και επιπλέον ζήτησε να τεθεί ως εγγυητής ο αδελφός του δανειζόμενου, ενώ έλαβε και επιταγή της Τράπεζας. Κατά τη λήξη της ως άνω ταχθείσας προθεσμίας, την 30.03.2008, ο δανειζόμενος ζήτησε και νέα καθόσον αδυνατούσε να αποπληρώσει έστω και μέρος του δανείου και προς τούτο υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πλευρές νέο ιδιωτικό συμφωνητικό με τους ίδιους ως άνω όρους για το ποσό των 115.000 ευρώ για προθεσμία ενός μηνός, δηλαδή ο κατηγορούμενος απαίτησε για ποσό δανείου 104.000 ευρώ τόκους 11.000 για ένα μήνα. Η ως άνω διαδικασία και εν όψει της αδυναμίας του δανειζόμενου να αποπληρώσει το δάνειο φέρεται να επαναλήφθηκε την 30.04.2008, οπότε απαιτήθηκε ποσό 126.500 ευρώ για προθεσμία ενός μηνός, δηλαδή συνολικός τόκος 11.500 ευρώ. Σημειωτέον ότι στο ως άνω συμφωνητικό φέρεται ως ημερομηνία κατάρτισης η 30.03.2008 η οποία ετέθη προφανώς από παραδρομή καθόσον το προηγούμενο με την ίδια ημερομηνία είχε ως προθεσμία λήξης την 30.04.2008 και το εν λόγω έχει ως ημερομηνία την 30.05.2008, και κατά την κοινή λογική πρέπει να καταρτίστηκε την 30.04.2008 οπότε και έληξε η προθεσμία του προηγούμενου. Τέλος την 30.05.2008 υπεγράφη το τελικό ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών με λήξη την 30.06.2008 και με συνολικό ποσό 141.200 ευρώ για προθεσμία ενός μηνός, δηλαδή ο κατηγορούμενος απαίτησε για προθεσμία ενός μηνός το ποσό των 14.700 ευρώ. Επίσης στο εν λόγω συμφωνητικό ως ημερομηνία κατάρτισης φέρεται η 30.06.2008, η οποία επίσης ετέθη από προφανή παραδρομή καθόσον η ημερομηνία κατάρτισης δεν θα μπορούσε να συμπίπτει με την ημέρα καταβολής που δηλώνεται, δηλαδή την 30.06.2008.
ΤΙ ΛΕΕΙ
ΣΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ
Με τη μήνυση που υπέβαλε χθες κατά δύο κατοίκων Απερίου Καρπάθου ο κατηγορούμενος διαψεύδει τα όσα κατήγγειλαν σε βάρος του και ζητά τη δίωξη και την τιμωρία τους για την τέλεση κατά συναυτουργία του εγκλήματος της υπεξαιρέσεως χρηματικού ποσού 141.200 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει σε αντίθεση με τη δική του επιχείρηση, η οποία διατηρεί σταθερά την πελατεία της, με συνέπεια να του αποδίδει σημαντικά εισοδήματα, η επιχείρηση του πρώτου μηνυόμενου είχε αρχίσει να μην αποδίδει, με συνέπεια να δυσκολεύεται πολύ να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Απευθύνθηκε σε εκείνον, όπως λέει, για πρώτη φορά στις αρχές του 2007, εξαιτίας της συναδελφικής και φιλικής σχέσης, που τους συνέδεε και ζήτησε την οικονομική του ενίσχυση και συγκεκριμένα ένα δάνειο, άτοκο, μικρής χρονικής διάρκειας, προκειμένου, να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του. Κατά την εκπλήρωση της εν λόγω υποχρεώσεώς του ο μηνυόμενος, όπως λέει, υπήρξε τυπικότατος. Του παρέδωσε μάλιστα προς διασφάλιση των αξιώσεων του τραπεζική επιταγή της Αγροτικής Τράπεζας, εκδόσεως της ΑΕ, ποσού 7.000 ευρώ, την οποίαν εμφάνισε και καλύφθηκε κανονικά.
Στο αμέσως επόμενο του πρώτου δανείου χρονικό διάστημα η οικονομική κατάσταση του μηνυόμενου, όπως περιγράφει στη μήνυση, επιδεινώθηκε, εξαιτίας υπερδανεισμού. Του ζήτησε βοήθεια ύψους 74.000 ευρώ, αφού, όπως του είπε, είχε ισόποσες ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες δεν ήταν σε θέση να καλύψει. Τον διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι επρόκειτο να εκποιήσει μαζί με τον αδελφό του ένα ακίνητο στην Κάρπαθο. Επιπλέον φέρεται να του έδωσε την υπόσχεση, ότι ο αδελφός του, ο οποίος είχε περιουσία και οικονομική επιφάνεια, επρόκειτο να εκδώσει και να του παραδώσει, ισόποσες επιταγές της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Καταλυτική ωστόσο για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου υπήρξε η υπόσχεσή τους, ότι αν τους χορηγούσε το εν λόγω δάνειο επρόκειτο να τον βοηθήσουν μέσω διασυνδέσεων τους με ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, στους οποίους είχαν πρόσβαση, προκειμένου να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Του δόθηκαν εν συνεχεία προς εξασφάλισή του επιταγές και πληρώθηκε μόνο μια με αποτέλεσμα να μείνει υπόλοιπο 72.000 ευρώ.
Ο πρώτος εκ των μηνυομένων φέρεται να του ζήτησε επιπλέον 32.000 ευρώ τα οποία του έδωσε και υπεγράφη μεταξύ τους ιδιωτικό συμφωνητικό ατόκου δανείου, ύψους 104.000 ευρώ. Του επέστρεψε, όπως λέει, όλες τις επιταγές και εκείνος του έδωσε μια ύψους 104.000 ευρώ.
Μία με δύο ημέρες προ της λήξεως και της ως άνω επιταγής, στα τέλη Μαρτίου του 2008, δέχθηκε, όπως υποστηρίζει, και πάλι τηλεφώνημα του μηνυόμενου, ο οποίος τον παρακάλεσε να του δώσει 11.000 ευρώ, παρατείνοντας ταυτοχρόνως και πάλι το χρόνο αποπληρωμής του δανείου για ένα μήνα. Υπέγραψαν και νέο ιδιωτικό συμφωνητικό ατόκου δανείου, ύψους πλέον 115.000 ευρώ και συμφώνησαν να του επιστραφεί το ποσό στις 30.04.2008.
Το δάνειο, όπως λέει δεν πληρώθηκε και τους έδωσε ακόμη δύο φορές χρήματα και συγκεκριμένα 11.500 ευρώ και 14.700 ευρώ και υπέγραψαν νέα ιδιωτικά συμφωνητικά δανείου ύψους 141.200 ευρώ, με τη συμφωνία επιστροφής του ποσού στις 30.06.2008.
Όταν ωστόσο η ημερομηνία παρήλθε, χωρίς να του επιστραφούν τα χρήματα, οι μηνυόμενοι, όπως διατείνεται, προσπάθησαν να τον παρασύρουν τεχνηέντως στην παγίδα της τοκογλυφίας και να τον καταγγείλουν.
Τον κατηγορούμενο εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Αλεξανδρής και Κ. Διακονής.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/stin-antepithesi-perase-o-katigoroumenos-gia-tokoglifia/