Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον αγωγό από Γαδουρά

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Ρόδο και ειδικά στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου η απόφαση της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΑΕ να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες και να «περάσει» από τον δρόμο που οδηγεί στα “Στεγνά” τον αγωγό μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γαδουρά.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτοικοι και επιχειρηματίες της δημοτικής ενότητας Αρχαγγέλου έκλεισαν χθες για μια ώρα την Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του Κέντρου Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει πριν λίγο καιρό στον Αρχάγγελο με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υποδομών και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει το υπόλοιπο έργο και οι εργασίες για το «πέρασμα» του αγωγού από το συγκεκριμένο δρόμο να ξεκινήσουν μετά τη λήξη της θερινής περιόδου.
Η εταιρεία όμως έπραξε διαφορετικά φοβούμενη τις συνέπειες από την ΕΕ στην περίπτωση που το έργο δεν τελειώσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Αποτέλεσμα όμως ήταν να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες της περιοχής, για τον (οδικό) αποκλεισμό των Στεγνών.
Στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Ασχολούμαστε εδώ και αρκετές ημέρες με το ζήτημα αυτό. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξει πρόβλημα. Επικοινώνησα με το υπουργείο Υποδομών και είπα στον αρμόδιο διευθυντή ότι μπορούμε να αναλάβουμε με δικούς μας πόρους την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος το φθινόπωρο. Μου απάντησε πως το θέμα είναι να ολοκληρωθεί η υποδομή μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί», εξήγησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς και για το αν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από άλλο δρόμο, που έχει τσιμεντοστρωθεί.
«Πρότεινα να μεταφέρονται οι τουρίστες με μικρά λεωφορεία και να ενοικιαστούν και μερικά ταξί, για μερικές ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Το έργο αυτό εκτελείται από το υπουργείο Υποδομών. Εμείς είμαστε στη διάθεσηή τους για να βοηθήσουμε και να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Τη δυσαρέσκειά του, για την έναρξη των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να γίνουν οι παρεμβάσεις αργότερα, εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς. Σε επιστολή του προς την Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του υπουργείου Υποδομών αναφέρει πως η επιμονή να ξεκινήσει το έργο τώρα στην περιοχή των Στεγνών, είναι επικίνδυνη.
«Ζητάμε χρονική παράταση για την παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ρόδου. Στην επιστολή του κ. Κουσουρνά αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
«Όλοι όχι μόνο συμφωνούμε για την αναγκαιότητα του παραπάνω έργου, αλλά και αγανακτούμε για τη συνεχή αναβολή των εργασιών, που οφείλονται πολλές φορές σε διαδικαστικά προβλήματα, διαπιστώσεις λαθών στη συμβασιοποιημένη μελέτη κλπ.
Αναγνωρίζουμε την κοινή προσπάθεια συνεννόησης για επίσπευσή του.
Όμως η εκτέλεση έργων οφείλει να υπηρετεί τη θετική προοπτική και τη δημιουργία των λιγότερων προβλημάτων στην εκτέλεση του.
Είχαμε συνεννοηθεί ότι η εκτέλεσή του τμήματος του αγωγού στη περιοχή των Στεγνών, υποχρεωτικά για λόγους ασφαλείας και επιχειρηματικής δραστηριότητας (τουριστικές μονάδες), να κατασκευαστεί εκτός τουριστικής περιόδου (από 1/5 έως 31/10).
Η επιμονή να ξεκινήσει τώρα στην περιοχή των Στεγνών είναι όχι αδύνατη, αλλά και επικίνδυνη, όταν υπολείπονται άλλα έργα που δεν δημιουργούν πρόβλημα.
Ζητάμε τη χρονική παράταση παρέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή για μετά τις 31/10, για τους αληθείς και ισχυρούς λόγους της ομαλής λειτουργίας της περιοχής.
Η δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων-επιχειρηματιών μόνο μετά την παραπάνω παράταση θα υποχωρήσει και η οποία εκφράστηκε σήμερα με την προειδοποιητική διακοπή κυκλοφορίας του κύριου οδικού άξονα Ρόδου-Λίνδου.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και στη διάθεσή σας για καλύτερη οργάνωση και ολοκλήρωση του έργου».
Οι επιχειρηματίες
«Καταστροφική» χαρακτηρίζουν τη συνέχιση των εργασιών και το κόψιμο του δρόμου τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Στεγνών Αρχαγγέλου.
Αυτό υπογραμμίζουν και σε επιστολή που απέστειλαν προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
«Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι στις 2-5-2012 η εταιρία ΑΕΓΕΚ ΑΕ προτίθεται να προβεί σε κόψιμο του δρόμου προς την παραλία Στεγνά, προκειμένου να περάσει τον αγωγό ύδρευσης. Όπως καταλαβαίνετε, η πράξη αυτή θα είναι καταστροφική για την περιοχή και κατ’ επέκταση για τον τουρισμό μας, αφού δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση πρόσβασης για τουρίστες και λεωφορεία, όπως επιβεβαίωσε και το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, σε μια περίοδο που η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει..
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο σύλλογός μας μαζί και όλοι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Αρχαγγέλου, προέβησαν σε προειδοποιητικό κλείσιμο της Εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου, στο ύψος του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου, για μία ώρα από τις 9 το πρωί έως τις 10, σε αντίδραση για την επικείμενη έναρξη εργασιών και στον οδικό αποκλεισμό της περιοχής Στεγνών».