Σε δεινή οικονομική θέση περιήλθαν και τα περίπτερα

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον και τα περίπτερα που λειτουργούν στο νησί μας.
Ήδη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Περιπτέρων κ. Νίκος Χαρτοφύλακας, έχουν κλείσει πέντε περίπτερα στη Ρόδο καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Τα έσοδα μειώθηκαν γιατί και οι Ροδίτες αποφάσισαν να περιορίσουν το κάπνισμα ενώ δεν αγοράζουν πια πέντε ή δέκα εφημερίδες κάθε Κυριακή, για να ενημερωθούν αλλά μόνο μία.
Σύμφωνα με τους περιπτεριούχους τα περιθώρια κέρδους που έχουν είναι πλέον πολύ μικρά. Την κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.
Τα καπνικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 70 με 80% του συνολικού τζίρου των περιπτέρων και για αυτό το λόγο ο κλάδος ζητά να κατοχυρωθεί νομοθετικά, ως ελάχιστο ποσοστό προμήθειας για την πώληση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων (8%).
«Εκτιμώ ότι αν συνεχιστεί η κρίση που έχει οδηγήσει σε απόγνωση αρκετά νοικοκυριά θα κλείσουν και άλλα περίπτερα στο νησί της Ρόδου. Η κατάσταση θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη τη χειμερινή περίοδο», τόνισε ο κ. Νίκος Χαρτοφύλακας.
Οι περιπτερούχοι ζητούν να μη φορολογούνται τα έσοδά τους τόσο και παράλληλα να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα.
Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων ζητούν επίσης να δείξει ελαστικότητα και ο δήμος Ρόδου καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους και θα πρέπει και ο συγκεκριμένος κλάδος να επιβιώσει.
«Δεν μπορεί συνεχώς να μας βεβαιώνουν παραβάσεις για καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων. Ο όγκος των εμπορευμάτων που εκθέτουμε προς πώληση έξω από τα περίπτερα είναι τεράστιος. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρτοφύλακας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος μέσα στο 2010 έβαλαν λουκέτο τα 1.500 από τα 18.000 περίπτερα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.