Στη διευθέτηση προβλήματος που προκλήθηκε από την αχαρακτήριστη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διακόψει την χορήγηση των ειδικών αντιρετροϊκών φαρμάκων, όπως και των φαρμάκων κατά των ευκαιριακών λοιμώξεων σε οροθετικούς (ΗΙ V +) ασθενείς, προέβη την Παρασκευή ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Β. Παπανικόλας.
Η χρεοκοπία του τομέα Υγείας στην Ελλάδα είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό. Η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου να εντάξει τα συγκεκριμένα φάρμακα στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ανάγκασε τον κ. Βασ. Παπανικόλα να απευθύνει άμεσο αίτημα στη Β’ ΔΥΠΕ για την εξαίρεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, που χορηγούνται σε 90 περίπου οροθετικούς σε HIV/AIDS στη Ρόδο και την Παρασκευή έλαβε το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους μέχρι την αποκατάσταση της λίστας αρμοδίως από το Υπουργείο.
Για το θέμα συνομίλησε εξάλλου την Παρασκευή ο κ. Παπανικόλας με τον κ. Νίκο Δέδε, Πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, ενώ εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι ειδησεογραφικά δίκτυα ανήρτησαν ρεπορτάζ που φέρουν τον Διοικητή του νοσοκομείου να άφησε ουσιαστικά αβοήθητους ασθενείς με HIV/AIDS!
Στο ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν στο διαδίκτυο δεκάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρονται τα εξής:
“ΣΟΚ! Χωρίς τα φάρμακά τους έμειναν 50 ασθενείς με AIDS στη Ρόδο!
Σε μία δραματική απόφαση, η οποία αφήνει δεκάδες ασθενείς με HIV/AIDS χωρίς τα φάρμακά τους, προχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου, μετά την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενος το γεγονός ότι τα φάρμακα για τον HIV/AIDS έχουν πλέον “ασφαλιστική τιμή”, δηλαδή η προμήθειά τους από τους ασθενείς συνεπάγεται την υποχέωση των τελευταίων σε καταβολή οικονομικής συμμετοχής, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου αποφάσισε το ίδρυμα να διακόψει τη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε περίπου 50 ασθενείς με HIV/AIDS, οι οποίοι παρακολουθούνται από το νοσοκομείο!”
Σημειώνεται ότι για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τη θεραπεία και την επιβίωσή τους είναι η επιλογή της καταλληλότερης στιγμής στην οποία πρέπει να αρχίσει η θεραπεία τους με τα αντιρετροϊκά φάρμακα.
Τα πρώτα φάρμακα που ήσαν ικανά να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού HIV (αντιρετροϊκά φάρμακα) εμφανίστηκαν το 1996. Τα φάρμακα αυτά κατάφεραν να καθυστερούν την εξέλιξη της μόλυνσης με τον ιό HIV προς το AIDS. Από τότε έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί νεότερα αντιρετροϊκά φάρμακα με καλύτερα αποτελέσματα.
Χάρις στην τεράστιας σημασίας αυτή εξέλιξη, το AIDS μετατράπηκε από μια πάντοτε θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια πάθηση. Ωστόσο δεν υπάρχει σήμερα ίαση από τη μόλυνση με τον ιό HIV. Τα σύγχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού ο οποίος έτσι δεν μπορεί να αλλοιώνει πλέον τόσο καταστροφικά το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς.







