Με μια πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη του οικονομολόγου κ. Βασιλείου Καταξενού “εμπλουτίστηκε” η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου.
Ο πραγματογνώμονας συγκεκριμένα εξέτασε το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μετά την άρση του απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούν σε καταστήματα τραπεζών στην Ελλάδα οι εδρεύουσες στην Kάρπαθο εταιρείες ΦΩKIAΣ AE και AΓPOTOKTHNOTPOΦIKH AE και οι κ.κ. Mαρία Eλένη Παπαδοπούλου του Kαστρή, σύζυγος του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της Aγροτικής Tράπεζας στα Πηγάδια κ. Aθ. Tζουβάρα, Aιμιλία Ζεμπίλι του Nικολάου, σύζυγος του Γεωργίου Mηνακάκη και Eυανθία Tζουβάρα του Λάμπρου, σύζυγος Kωνσταντίνου Mόκκα.
Εξέτασε επιπλέον τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την άρση του απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσαν οι Aθανάσιος Tζουβάρας του Λάμπρου, Γεώργιος Mηνακάκης του Δημητρίου, Mηνάς Γεωργιάδης του Γεωργίου, Eμμανουήλ Γεωργιάδης του Γεωργίου, Bασίλειος – Mπέρτος Γεργατσούλης του Eυαγγέλου, Λάμπρος Γεργατσούλης του Eυαγγέλου, Kυριάκος Γιαλουράκης του Kοσμά κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 1998 έως και το έτος 2008.
Τέλος εξέτασε και τους λογαριασμούς των 59 φερομένων ως θυμάτων του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της ΑΤΕ προκειμένου να διαπιστωθεί η κίνηση χρημάτων σε λογαριασμούς των ίδιων, εταιρειών τους και μελών της οικογένειάς τους.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σκέλους της κυρίας ανάκρισης η δικογραφία αναμένεται να υποβληθεί ως περαιωθείσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.
Yπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τζουβάρας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να “απολαύσουν” υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησης τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα πορεία της δικαστικής έρευνας υπεξαίρεσε το ποσό των 5.775.080 ευρώ με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos ενώ υφίστανται ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και στον τομέα των χορηγητικών προϊόντων αλλά και ενδείξεις για τη διενέργεια αντικανονικών πράξεων και επί ασφαλιστικών εργασιών της Αγροτικής Ασφαλιστικής μετά από διαμαρτυρία πελάτη.
Πολλά από τα χρήματα που υπεξαίρεσε φέρονται να διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή εταιρεία ΦΩKIAΣ AE στην οποία είναι μέτοχος αλλά και στην AΓPOTOKTHNOTPOΦIKH AE.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Μηνακάκης απολογούμενος επέρριψε τις ευθύνες για το σκάνδαλο αποκλειστικά στον Τζουβάρα επισημαίνοντας ότι είχε αναλάβει εν λευκώ την οικονομική διαχείριση της ξενοδοχειακής εταιρείας στην οποία ήταν συνέταιροι αλλά και της αγροτοκτηνοτροφικής εταιρείας.
Τόνισε εξάλλου ότι το μόνο επιβαρυντικό εις βάρος του στοιχείο είναι η κατάθεση του κ. Tζουβάρα, που κατηγορείται και που έχει ήδη ομολογήσει την τέλεση της κακουργηματικής πράξης που του αποδίδεται τονίζοντας ότι παρότι γνώριζε για τις καταθέσεις Τζουβάρα δεν μπορούσε να γνωρίζει την προέλευσή τους.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pragmatognomosini-gia-to-skandalo-tis-ate/













