«Ο κλάδος της οικοδομής έχει καταρρεύσει»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Τα πρόβληματα που  αντιμετωπίζει ο κλάδος της οικοδομής θα είναι ένα από τα θέματα, που θα συζητηθούν, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου.
Το αίτημα για τη συζήτηση του θέματος υπέβαλε  ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κάρρας, καθώς η κατάσταση στον κλάδο έχει φθάσει στο απροχώρητο. Εταιρείες του κλάδου θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δεινή θέση και κρίνεται, πως είναι πλέον ώρα, να εφαρμοσθούν μέτρα που θα δώσουν τουλάχιστον  μια ανάσα.
“Αυτό που μπορώ τώρα να σας πω, είναι ότι ο κλάδος της οικοδομής και ειδικά των κατασκευών,  έχει καταρρεύσει. Δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να εφαρμοσθούν μέτρα που θα δώσουν διεξόδους στους επιχειρηματίες”, δήλωσε στη “δ” ο κ. Μιχάλης Κάρρας.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτει πως θα πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής, να βοηθήσουν ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.  Επιβάλλεται επιπλέον να προχωρήσει πιο  γρήγορα η υλοποίηση των έργων, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
“Πρέπει να δοθούν στις εταιρείες που ασχολούνται με τα δημόσια έργα τα χρήματα που τους  οφείλονται και να προχωρήσει πιο γρήγορα το ΕΣΠΑ”, τόνισε ο κ. Κάρρας.
Ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας θα πρέπει  να δοθεί έμφαση και στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας για τον οποίο τόσος λόγος έχει γίνει τελευταία.
“Μιλάμε για παραθεριστική κατοικία. Καιρός να σχεδιάσουμε σωστά και να προχωρήσουμε. Και αυτό θα δώσει ώθηση στην οικοδομή”, πρόσθεσε ο κ. Κάρρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο σε όλη τη χώρα ήταν μειωμένος κατά 40%.
Ωστόσο όμως οι ασχολούμενοι με τον κλάδο υπογραμμίζουν πως η οικοδομή δεν έχει ελπίδες   να ανακάμψει στην περιοχή μας αν δεν εφαρμοσθούν μέτρα.
Όπως επισημαίνουν ειδικότερα οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, η δυσμενής διαμόρφωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αντανακλάται:
– Στη μεγάλη μείωση της παραγωγής σκυροδέματος κατά -44,6% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2012, έναντι της πτώσης της κατά -32,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2011, όπως και στην πτώση της παραγωγής τσιμέντου κατά 23% στο πρώτο εξάμηνο του 2012, έναντι της πτώσης του κατά -35,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
– Στην πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -30,5% (σε σταθερές τιμές του 2005) στο πρώτο εξάμηνο του 2012 σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης τους κατά -41,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
– Στην πτώση των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που έγιναν χωρίς τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 στις 5.847 (-51,4% σε ετήσια βάση) από 12.043 και 18.711 στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και 2010 αντίστοιχα.
– Στη συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και στη μείωση της χρηματοδότησης του οικισμού αποτελούν προφανώς παράγοντες αποδυνάμωσης της ζήτησης οικοδομών.
Η κάμψη στον κλάδο έχει επιπτώσεις και στους εργαζόμενους αφού η ανεργία έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Τα στοιχεία του Σωματείου Οικοδόμων είναι απογοητευτικα και δείχνουν πως οι περισσότεροι εργάτες είναι άνεργοι.
“Στον ιδιωτικό τομέα οι κατασκευές έχουν παγώσει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.  Βλέπετε και οι τράπεζες δεν χορηγούν εύκολα δάνεια. Από το δημόσιο υλοποιούνται κάποια έργα αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ.  Νίκος Τριπολίτης.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ θα γίνει συζήτηση  και για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ειδικά τώρα που η τουριστική σεζόν βαίνει προς το τέλος της. 
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες φοβούνται πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος αφού δεν θα υπάρχει ρευστότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν να παγώσουν οι οφειλές προς τις  τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου του 2013.
Ενημέρωση θα γίνει και για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών του νησιού μας.   Οι διαδικασίες, όπως έγινε γνωστό, προχωρούν από το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι επιχειρηματίες όμως θεωρούν, πως οι λιμενικές υποδομές και κυρίως η Μαρίνα Μανδρακίου θα πρέπει να  συνεχίσουν να τελούν, υπό τη διαχείριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά