Ντέρμπι για ένα δεκάλεπτο… Τόσο άντεξε χθες στο Ο.Α.Κ.Α. ο Κολοσσός ΒΑΠ και ο Παναθηναϊκός έκανε εύκολα (103-67) και αναμενόμενα το 1-0 στη σειρά των ημιτελικών αγώνων. Οι «θαλασσί» έδειξαν πολύ καλή εικόνα στην πρώτη περίοδο, ενώ προηγήθηκαν με +5 (11-16), αλλά στη συνέχεια οι φωνές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν ως αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοση τους και να κάνουν ένα εξαιρετικό β’ δεκάλεπτο (30-12) με τους Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους και Βουγιούκα. Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν στο σκορ και πήραν άνετα το ροζ φύλλο αγώνα, αφού ο Κολοσσός δεν μπόρεσε να αντιστασθεί στην ανωτερότητα τους. Η τεράστια διαφορά δυναμικότητας έγινε αισθητή, αφού η πληθώρα επιλογών για το «τριφύλλι», μεγάλωσε τη ψαλίδα και ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στους ημιτελικούς.
ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑ…
Ο Κολοσσός ΒΑΠ έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα χθες στο Ο.Α.Κ.Α., αφού με πρωταγωνιστές τους Χόπσον και Μπόικιν, έπιασε στον ύπνο τον Παναθηναϊκό και μέχρι το 8′ είχε το προβάδισμα στο σκορ. Με τέσσερις πόντους του Χόπσον, οι «θαλασσί» προηγήθηκαν 0-4 (1′), για να ισοφαρίσει με δύο βολές ο Μπατίστ (4-4 στο 2′)… Οι Ροδίτες είχαν σταθερά ένα μικρό προβάδισμα (4-7 στο 2′ και 7-9 στο 4′)… Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 11-12 (6′), σκόραραν μόνο οι δύο Αμερικανοί (από 6π Μπόικιν και Χόπσον), ενώ ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από τον Σμιθ. Μάλιστα οι «θαλασσί» κατάφεραν να προηγηθούν με +5 (11-16 στο 7′), αναγκάζοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει τάιμ-άουτ.
Η συνέχεια ήταν μάλλον εφιαλτική για τον Κολοσσό ΒΑΠ… Αρχικά με τη βοήθεια των διαιτητών (τα έβλεπαν όλα «πράσινα» μέχρι ο Παναθηναϊκός να πάρει το προβάδισμα και να ξεφύγει στο σκορ…), οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά 17-16 (8′) με δύο βολές του Βουγιούκα και τελικά έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με 23-20. Στο διάστημα αυτό χρεώθηκαν από δύο φάουλ οι ψηλοί του Κολοσσού ΒΑΠ (μόνο οι διαιτητές τα είδαν), αλλά ήδη ο Παναθηναϊκός έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Το β’ δεκάλεπτο άνηκε μόνο στους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης. Η είσοδος στο παρκέ των Γιασικεβίτσιους, Καϊμακόγλου και Βουγιούκα, έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να κάνει επιμέρους σκορ 30-12 στη δεύτερη περίοδο. Το 26-20 (11′) έγινε 34-23 (13′) με δύο βολές του Σάτο, ενώ οι γηπεδούχοι τα έβαζαν όλα…
Η ψαλίδα άνοιξε στο +15 (38-23 στο 14′) με τον Καϊμακόγλου, αλλά οι «θαλασσί» απάντησαν και μείωσαν σε 38-28 με τον Χάτεν. Τα συνεχόμενα τρίποντα και η πληθώρα επιλογών για τον «Ζοτς», ουσιαστικά τελείωσαν μία και καλή το παιχνίδι. Για πρώτη φορά η διαφορά έφτασε τους 20 πόντους (49-29 στο 18′) με τον Περπέρογλου, για να λήξει το ημίχρονο με 53-32. Ο Παναθηναϊκός στο α’ ημίχρονο είχε 6/13 τρίποντα, 9/10 βολές και 13/21 δίποντα, ενώ ο Κολοσσός ΒΑΠ είχε στο ενεργητικό του ήδη 13 λάθη.
ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όπως είναι κατανοητό το β’ ημίχρονο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ξεκίνησε και πάλι δυναμικά… Οι «πράσινοι» έτρεξαν σερί 11-0 και ξέφυγαν ακόμη περισσότερο (63-33 στο 22′), με πέντε συνεχόμενους πόντους του Νικ Καλάθη. Η διαφορά μέχρι και το τέλος της γ’ περιόδου σταθεροποιήθηκε στο +30 για τον Παναθηναϊκό με τον Κολοσσό ΒΑΠ να μειώνει σε 69-42. Ο τρίποντος καταιγισμός συνεχίστηκε για τους «πράσινους» (72-42), ενώ η ψαλίδα άνοιξε στο +34 (78-44) με κάρφωμα του Βουγιούκα (28′). Ο Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση δεν έδειξε διάθεση να χαλαρώσει, αφού ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλει να δει την ομάδα του έτοιμη για το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας.
Κάθε λεπτό η διαφορά ανέβαινε και μάλιστα έτσι όπως ξεκίνησε στο β’ ημίχρονο, συνέχισε και στην αρχή της τελευταίας περιόδου ο Παναθηναϊκός. Σε διάστημα δύο λεπτών το «τριφύλλι» έκανε σερί 7-0 και το σκορ έγινε 89-50. Οι γηπεδούχοι είχαν εξαιρετική πολυφωνία στο σκοράρισμα και υψηλά ποσοστά ευστοχίας, οπότε η νίκη ήρθε φυσιολογικά… Ο Κολοσσός ΒΑΠ πάντως στο τελευταίο δεκάλεπτο προσπάθησε όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν απέφυγε την «κατοστάρα» από τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό, την οποία «έγραψε» ο ¶λεξ Μάριτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» έκαναν το 92-54 (35′), το 96-61 (37′) και το 100-63 (39′)… Ο Παναθηναϊκός είχε το εκπληκτικό 11/20 τρίποντα, 64% στα δίποντα και μοίρασε 25 ασίστ (8 Διαμαντίδης, 6 Καλάθης Ν.), ενώ οι Ροδίτες είχαν μόλις 2/15 τρίποντα. Από τους νικητές δεν υστέρησε ουδείς, ενώ από τους ηττημένους προσπάθησαν οι Χόπσον και Ασημακόπουλος. Πλέον το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων δίνεται αύριο (19:00 ΕΤ1) στο Ο.Α.Κ.Α., ενώ το Σάββατο (17:00 ΕΤ1) η σειρά των αγώνων μεταφέρεται στη Ρόδο.
Τα δεκάλεπτα ήταν: 23-20, 53-32(ημ.), 82-50, 103-67
Διαιτητές: Γκόντας- Σώμος- Μητσόπουλος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 9(1), Μπατίστ 2, Λόγκαν 11(1), Σάτο 6, Τσαρτσαρής 8(1), Διαμαντίδης 6(1), Βουγιούκας 13, Καλάθης 8(1), Σμιθ 9(1), Καϊμακόγλου 13(3), Γιασικεβίτσιους 12(2).
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΒΑΠ (Φραγκιάς): Λιακόπουλος 3(1), Χάτεν 4, Καλαϊτζής, Πάνος 9, Γεωργαλλής, Ασημακόπουλος 12, Μπόικιν 6, Χαρίσης 2, Τσάμης 10(1), Χόπσον 19, Κομποδιέτας 2.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ntexe-mono-gia-ena-dekalepto/













