«Ναυαγεί» το εγχείρημα του home port

Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση «Sea Trade» που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στο διάστημα από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς έδωσε εντολή στα στελέχη του ΠΡΟΤΟΥΡ η προβολή του νησιού μας στη συγκεκριμένη έκθεση που αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη.
Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη έκθεση που θα συμμετάσχουν εκθέτες από 40 κράτη θα πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να αυξηθούν οι κατάπλοι των κρουαζιεροπλοίων στο νησί μας.
Τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο δεν είναι θετικά και δείχνουν πως η προσπάθεια να λειτουργήσει το τουριστικό λιμάνι του νησιού μας ως home port κινδυνεύει να αποτύχει. Ήδη από την εταιρεία «MSC» έφθασε η είδηση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι του νησιού μας ως πύλη εισόδου – εξόδου για τους επιβάτες της το έτος 2014.
Και η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας «Costa» όμως φαίνεται να προσανατολίζεται να μειώσει τους κατάπλους το επόμενο καλοκαίρι για τη Ρόδο. Επιπλέον το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί για το home port το επόμενο καλοκαίρι θα είναι κατά πολύ μικρότερο.
«Έδωσα εντολή στον ΠΡΟΤΟΥΡ να προχωρήσει στις κατάλληλες προετοιμασίες προκειμένου το νησί να τύχει της καλύτερης προβολής στη συγκεκριμένη τουριστική έκθεση», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας «MSC» να μην χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ρόδου και του Ηρακλείου ως πύλες εισόδου για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Lyrica» ο δήμαρχος τόνισε:
«Δεν έχει φθάσει η σχετική επιστολή της εταιρείας που αφορά το λιμάνι του νησιού μας. Έχουμε μόνο την πληροφορία και δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση».
Στη δυσάρεστη εξέλιξη αναφέρθηκε ο ναυτικός πράκτορας και εκπρόσωπος της «MSC» στη Ρόδο κ. Ν. Ψυλλάκης.
«Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα λιμάνια της Ρόδου και του Ηρακλείου ως πύλη εισόδου -εξόδου για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Lyrica» το οποίο θα φύγει από τα νερά της Μεσογείου. Τελούμε σε αναμονή γιατί έχει σταλεί και επιστολή προς τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Θέλουμε να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους είχαμε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ν. Ψυλλάκης.
«Πρέπει να αξιολογήσουμε και εμείς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τις εταιρείες για να φέρουν τα πλοία τους στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Ν. Ψυλλάκης και πρόσθεσε πως τα στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές του νησιού μας.

«Τα στελέχη των εταιρειών γνωρίζουν τι γίνεται με τις υποδομές, πόσο καθυστερούμε στις παροχές μας και πόσο ακριβοί είμαστε. Όλα παίζουν ρόλο ακόμη και αυτά που συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως η προσπάθεια να λειτουργήσει το λιμάνι της Ρόδου ως home port δεν πέτυχε. Είμαστε πολύ πίσω», δήλωσε ο κ. Ψυλλάκης.