«Limit down» στο Χρηματιστήριο!

Εντονες, ενδεχομένως και ακραίες, διακυμάνσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την επομένη του ναυαγίου της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών Εθνικής και Eurobank στο Χρηματιστήριο ξεκίνησε στο limit down, με τις δύο να ανοίγουν με κατακόρυφη πτώση -30%.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,80% χάνοντας και τις 800 μονάδες, ενώ για τον δείκτη των τραπεζών οι απώλειες έφτασαν το 18,71%.
Η εικόνα άρχισε να αλλάζει μετά τη μία το μεσημέρι. Περίπου στις 13.30 η μετοχή της Εθνικής έχανε -14,23% και η τιμή της ήταν στα 45 λεπτά, ενώ η Eurobank είχε μικρές απώλειες 0,67% στα 0,15 ευρώ.
Λίγο μετά τις 16:00, η ΕΤΕ βρέθηκε στο -9,62% στα 0,47 ευρώ, ενώ η Εurobank στο +26,67% και στα 0,19 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό πρόσημο έως και +1,07% και αργότερα βρέθηκε στις 823 μονάδες με οριακή άνοδο +0,07%.
Στην αρχή της συνεδρίασης όλες οι μετοχές του FTSE25 κινούνταν πτωτικά, με εξαίρεση την Coca-Cola 3E και τον ΟΠΑΠ που ενισχύονταν κατά 2,80% και 0,16% αντίστοιχα.
Η εξέλιξη που έχει σημειωθεί οδηγεί τους μετόχους να απωλέσουν κάθε ελπίδα για να διασώσουν ό,τι τους έχει απομείνει, από την άλλη πλευρά όμως οι καταθέτες είναι ασφαλέστατοι.
«Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες» και πρόσθεσε: «Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».

Αναφερόμενος στο θέμα της απομάκρυνσης των επίορκων από το Δημόσιο, είπε μεταξύ άλλων: «Για κάθε έναν που θα απομακρύνεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ». Συμπλήρωσε ακόμη, ότι «Θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρχει άμεση αντικατάσταση, φαίνεται να γίνεται δεκτό το αίτημα για αντικατάσταση αξιοκρατικά από νέους μέσω ΑΣΕΠ».
Είπε, εξάλλου, πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον κ. Μανιτάκη σημειώνοντας: «Ο κ. Μανιτάκης κάνει μία γενναία προσπάθεια. Είναι ίσως η πιο δύσκολη αποστολή να αλλάξουμε τον Δημόσιο τομέα. Θέλει κάποιες βελτιώσεις. Πρέπει να γίνει πιο πειστικός. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε ζήτημα. Έχει αναλάβει μία πολύ δύσκολη δουλειά. Δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη. Ο κ. Στουρνάρας έχει τον συντονισμό γι’ αυτό και έχει τον κύριο ρόλο».
Σημείωσε δε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να γίνει μόνο μέσω της ανάπτυξης. «Είμαστε στην κρίσιμη καμπή. Περιμένουμε να ξεκινήσουν τα οδικά έργα. Περιμένουμε πολλά. Αναμένουμε ένα θετικό σοκ ρευστότητας», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα, η Eurobank προετοιμάζεται να επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου, έστω την ύστατη στιγμή με συμμετοχή ιδιωτών για να καλύψει το 10% των αναγκών, με στόχο να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει την πλήρη ένταξη στο Ταμείο.
Όσον αφορά στη διοίκηση της Εθνικής, αλλά και την όλη διαχείριση αποτελεί μεγάλο ερώτημα γιατί δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Finansbank για το οποίο υπήρχε ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια, ώστε να διασώσει ό,τι μπορούσε από τις περιουσίες των μετόχων της. Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια του Λονδίνου που είχαν αναλάβει σε πρώτη φάση να ασχοληθούν με την επιτυχία του εγχειρήματος της αύξησης κατέληξαν στο ότι το εγχείρημα ήταν αδύνατο να επιτύχει, χαρακτηρίζουν όμως τη σημερινή κατάληξη ως πλήρη αποτυχία.
Καμία ανησυχία για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, λέει ο Γ. Στουρνάρας
«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και η καλύτερη προετοιμασία εν όψει της αυριανής συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν μπορεί να ξέρει στην παρούσα φάση αν η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει πριν από την Παρασκευή, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, υπενθύμισε όμως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, όπου ετέθη το πολιτικό πλαίσιο, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα.
Δεν βλέπει λόγο ανησυχίας για τους καταθέτες ΕΤΕ – Eurobank η Κομισιόν
«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της τρόικας στη συγχώνευση της Eurobank και της Εθνικής, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν δύναται να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο αλλάζουν τα δεδομένα
Φόβους για ύφεση άνω του 4,6% φέτος διατυπώνει ο ΙΟΒΕ, εκρηκτική η ανεργία
Η ύφεση το 2013 πιθανώς να ξεπεράσει το 4,6%, σίγουρα πάντως θα είναι ηπιότερη από αυτή του 2012, προειδοποιεί το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2013.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για την Ελλάδα, χωρίς ακόμη να έχουν διαφανεί οι επιπτώσεις τους.
Στα προβλήματα που απειλούν με επαναφορά σε καθεστώς αβεβαιότητας αναφέρει την επιμονή της έντονης ύφεσης, την εκρηκτική ανεργία και την αδυναμία είσπραξης εσόδων.
Αναγνωρίζει πάντως και θετικά σημάδια δίνοντας ελπίδα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μάλιστα και θετικό σοκ όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού, αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα στα επόμενα τρίμηνα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι «δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Για εμάς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν ξέρω σε άλλες χώρες τι θα γίνει».
«Τα πράγματα (Ελλάδα – Κύπρος) δεν είναι συγκρίσιμα. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε τέτοιες λύσεις. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτήν τη φάση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσή, το πρόγραμμα στην Ελλάδα μπορεί να βγει αρκεί να ακολουθηθεί αυστηρά και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές, αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.

Ανισότητα και στην ύφεση
H κρίση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις εργασιακές σχέσεις, και ειδικά στις γυναίκες, είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις υποθέσεις που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2012, ενώ μητρότητα και εγκυμοσύνη εξακολουθούν να έχουν αρνητικά επακόλουθα στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης.
Η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση στην εργασία διαπιστώνει ότι, αντί η κρίση να οδηγήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλου του δυναμικού της χώρας, τα στερεότυπα έρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο και τείνουν να παράγουν αποκλεισμούς, απειλώντας να ακυρώσουν την όποια πρόοδο είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στην ίση μεταχείριση.
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στην εργασιακή ζωή των γυναικών, καθώς το πρόβλημα λαμβάνει την ακραία μορφή διάκρισης όταν συμβάσεις εργασίας καταγγέλλονται με αυτές τις αφορμές.
Η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου ενεργοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων εργασίας γυναικών, οι οποίες ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ σε ορισμένες επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας έπειτα από πρόταση της Αρχής.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η μεγαλύτερη δυσκολία στον χειρισμό αυτών των υποθέσεων συνίσταται στην ανεύρεση αποδεικτικού υλικού, καθώς πρόκειται για υποθέσεις εκ φύσεώς τους δυσαπόδεικτες. Επίσης, στον δημόσιο τομέα, όπου θα αναμενόταν να θεωρείται αυτονόητη η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση, η ισότητα παρακάμπτεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αρχής, το μεγαλύτερο μέρος άνισης μεταχείρισης αφορά στους όρους και τις συνθήκες εργασίας με 40,8% και ακολουθεί η άνιση μεταχείριση ως προς τη λύση της σχέσης εργασίας με 30,2%. Στο 13,5% ανέρχονται οι υποθέσεις που αφορούν την άνιση μεταχείριση στις παροχές, στο 7,7% οι σεξουαλικές και άλλες παρενοχλήσεις, στο 4% η άνιση μεταχείριση προς την αμοιβή και στο 2% η άνιση μεταχείριση στην επαγγελματική- υπηρεσιακή εξέλιξη.