Κέντρο πολιτισμού το Εθνικό Θέατρο

Στην κρίση των αρμοδίων φορέων του νησιού μας έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες η μελέτη που εκπονήθηκε για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου.
«Μόλις συγκεντρωθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν η μελέτη θα σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού. Υπολογίζουμε πως αυτό θα γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των μελετητών κ. Κυριάκος Μάγος.
Το στέλεχος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Κυριάκος Μάγος δήλωσε ακόμη πως επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εξέτασαν τη μελέτη δήλωσαν πως πληροί όλες τις προδιαγραφές για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ένα τόσο σημαντικό κτήριο με ιστορική αξία όπως είναι το Εθνικό Θέατρο.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών ο κ. Μάγος δήλωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από τους διαθέσιμους πόρους.
«Τα πάντα συνεχίζουν να εξαρτώνται από τα χρήματα, που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με τη μικρότερη δαπάνη. Για να μην κολλήσει το έργο θα πρέπει η επισκευή να γίνει τμηματικά», δήλωσε ο κ. Μάγος.
Με τις επισκευές που θα γίνουν επιδιώκεται να τεθεί σε λειτουργία η κεντρική πλατεία και ο εξώστης δυναμικότητας 650 θεατών που θα φιλοξενούν παραστάσεις θεάτρου, όπερας, μουσικής και χoρού.
Θα υπάρχει ακόμη δυνατότητα κάλυψης των πολιτιστικών αναγκών του νησιού και σε μικρές αίθουσες χωρητικότητας 30 ατόμων που θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία.
Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία πειραματικής σκηνής δυναμικότητας έως 100 ατόμων που θα λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες δομές (με το Δημοτικό Θέατρο δυναμικότητας 250 θεατών και το θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον»).
Στόχος των μελετητών που ασχολούνται με το θέμα είναι να γίνει η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό. Επιδιώκεται να μετατραπεί δηλαδή σε ένα κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων.
Για την ακουστική του χώρου έχουν καθοριστεί τα είδη, οι ποσότητες και οι θέσεις των επενδύσεων των εσωτερικών επιφανειών. Εχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός και για την χρήση της αίθουσας θεάτρου ως αίθουσας συναυλιών.
Η αξιολόγηση των δομικών χαρακτηριστικών, των αποτελεσμάτων των αναλύσεων και κυρίως της σημερινής κατάστασης του κτηρίου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διαθέσιμη αντοχή υπό στατικές και σεισμικές καταπονήσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς φορτίσεων, είναι επαρκής και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφάλειας για κτήρια συγκέντρωσης κοινού.
Να σημειωθεί πως η μελέτη ξεκίνησε να εκπονείται, μετά από την προσπάθεια των Εθελοντών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Η διοίκηση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας συνεργάστηκε με αρκετούς φορείς και άσκησε πιέσεις για να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.