Η δικηγόρος Χριστίνα Βαληνάκη, σύζυγος του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, κλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να καταθέσει αύριο ως μάρτυρας στην υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος.
Η εν λόγω δίκη αφορά (μεταξύ άλλων) κατηγορίες για «στημένες» συνθέσεις, για έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων καθώς και για φερόμενες έκνομες πελατειακές σχέσεις δικαστών και δικηγόρων.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους (συνολικά 18) συμπεριλαμβάνονται ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, δικαστές και δικηγόροι (όπως ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ο Γ. Νικολακόπουλος και Ν. Εμμανουηλίδης), δικαστικοί υπάλληλοι κ.λπ.
Ευνοϊκές αποφάσεις, μεταξύ των κατηγοριών, για τους εμπλεκόμενους στο παραδικαστικό
Ευνοϊκές αποφάσεις, μεταξύ των κατηγοριών, για τους εμπλεκόμενους στο παραδικαστικό
Ενα μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου αναφέρεται σε έκνομες δραστηριότητες της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, η οποία παραμένει καταζητούμενη.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βαληνάκη δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των μαρτύρων (της εν εξελίξει -εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες- δίκης). Ωστόσο στην πορεία έγινε δεκτό από το δικαστήριο το σχετικό αίτημα του κατηγορούμενου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, που είχε υποστηρίξει ότι είναι αναγκαία η κατάθεσή της στο ακροατήριο, καθώς η κ. Χ. Βαληνάκη είχε συνεργασία στο παρελθόν με το δικηγορικό γραφείο του Σάκη Κεχαγιόγλου.
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του Ι. Γιοσάκη, η κ. Βαληνάκη έπρεπε να είναι μάρτυρας στη δίκη καθώς είχε χειριστεί ως δικηγόρος υπόθεση οικονομικής αντιδικίας, την οποία είχε αναλάβει τότε η Αντωνία Ηλία.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βαληνάκη στις 31 Ιουλίου 2006 είχε καταθέσει με απόλυτη μυστικότητα (μεσάνυχτα σχεδόν) στον τότε εισαγγελέα του ΑΠ κ. Γ. Σανιδά που διενεργούσε την προανάκριση για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.
Τα επιχειρήματα
Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε κάποιο ουσιαστικό ρόλο στην εν λόγω υπόθεση ούτε σε άλλη υπόθεση και ότι εν πάση περιπτώσει λειτουργούσε κατ’ εντολήν του Σ. Κεχαγιόγλου, που είχε την ευθύνη του δικηγορικού γραφείου (κάτι που υποστήριξε και ο τελευταίος).
Τα ίδια είχε επικαλεστεί η κ. Βαληνάκη και στον εφέτη – ανακριτή κ. Γιάννη Σίδερη. Τα επιχειρήματά της έγιναν προφανώς αποδεκτά και γι’ αυτόν τον λόγο δεν κλήθηκε στην παρούσα δίκη ως μάρτυρας, ούτε είχε κριθεί ύποπτος ο χειρισμός της εν λόγω υπόθεσης από την Αντωνία Ηλία.
Ακολούθως ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης είχε υποβάλει σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο Εφετών, η οποία είχε απορριφθεί με το υπ’ αριθμόν 1894/9-10-2008.
Ομως με την έναρξη της δίκης, ο Ι. Γιοσάκης μέσω του συνηγόρου του κ. Γιάννη Μαντζουράνη επανήλθε στο αίτημά του για την αναγκαιότητα της κατάθεσης Βαληνάκη και αυτή τη φορά έγινε δεκτό το αίτημά του από το δικαστήριο.
Στη δήλωσή του προς στους δικαστές ο κ. Μαντζουράνης είχε πει: «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κατηγορουμένη Αντωνία Ηλία παρέβαινε το καθήκον της ακόμη και στον… ύπνο της εκτός από ορισμένες υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο που χειριζόταν η κ. Βαληνάκη. Η απουσία της από τον κατάλογο των μαρτύρων είναι σοβαρή».
• Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αρνούνται ότι έχουν σχέση με τα αποδιδόμενα σ’ αυτούς.