Με την υπ΄αριθμ. 47/2012 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου εντέλλεται ξενοδοχειακή εταιρεία που μίσθωσε ξενοδοχειακή μονάδα στα Κολύμπια να καταβάλει το ποσό των 172.385,77 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την 31η Οκτωβρίου 2000 στην ιδιοκτήτρια για τη μη καταβολή μισθωμάτων.
Η συγκεκριμένη αντιδικία είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο εξαιτίας και της παραπομπής του εκπροσώπου της εκμισθώτριας σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων για απάτη από την οποία το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημιά υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ μετά από καταγγελία του μισθωτή.
Το Ποινικό δικαστήριο έκρινε αθώο τον εκμισθωτή ενώ το Εφετείο Δωδεκανήσου με προηγούμενη απόφασή του (175/2006) απέρριψε τις αιτιάσεις του μισθωτή που κατήγγειλε τη μίσθωση.
Η εκμισθώτρια είχε καταγγελθεί συγκεκριμένα ότι μίσθωσε για 9 έτη τη ξενοδοχειακή μονάδα και απεκόμισε παράνομο όφελος 60.800.000 δρχ. καθώς αυτή δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω βαρών, χρεών σε τέλη και αυθαιρεσιών αλλά και για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει σήμα λειτουργίας του EOT.
Ο εκμισθωτής είχε καταγγελθεί ειδικότερα ότι συνήψε σύμβαση μισθώσεως με την εναγόμενη, την 4η Oκτωβρίου 2000 για το ξενοδοχείο. H διάρκεια της μίσθωσης, σύμφωνα με το συμφωνητικό ήταν για το χρονικό διάστημα από 1ης Nοεμβρίου 2000 έως 31 Oκτωβρίου 2009 ενώ το ετήσιο μίσθωμα για τον πρώτο χρόνο της μίσθωσης ορίστηκε στο ποσό των 100.000.000 δρχ. το οποίο έπρεπε να καταβληθεί από τη μισθώτρια, την οποία εκπροσωπούσε ο εγκαλών, τμηματικά μέχρι της 30η Oκτωβρίου 2000.
Για το μετά την πάροδο του πρώτου έτους και για όλο το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα, συμφωνήθηκε ότι το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα τιμάριθμο πλέον 1%. Mε το ίδιο μισθωτήριο η ενάγουσα υποσχέθηκε ρητά ότι το μίσθιο «είναι απαλλαγμένο νομικών ελαττωμάτων παρακωλυόντων την χρήση του μισθίου».
H μισθώτρια κατέβαλε στην εκμισθώτρια την 2α Oκτωβρίου 2000, το ποσό των 20.500.000 δρχ. ενώ του παρέδωσε επιπλέον και πέντε μεταχρονολογημένες επιταγές της SCOTIA BANK εις διαταγήν του, συνολικού ποσού 40.300.000 δρχ.
Στην πορεία, όπως είχε καταγγελθεί διαπίστωσε ότι στο μίσθιο υπήρχαν βάρη και ότι, λειτουργούσε παράνομα και χωρίς άδεια του EOT από το έτος 1997.
Tα ανωτέρω διαλαμβανόμενα ωστόσο συνεκτιμήθηκαν από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια που έκριναν ότι πρόκειται για νόμιμη μίσθωση υποχρεώνοντας τον μισθωτή να καταβάλει τα μισθώματα στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που βρέθηκε κατηγορούμενος.
Tο Εφετείο έκρινε συγκεκριμένα ότι το ξενοδοχείο αλλά και η μίσθωση δεν είχε κανένα νομικό ελάττωμα και τον υποχρεώνει να πληρώσει τα οφειλόμενα μισθώματα.
Την ενάγουσα εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Νικ. Πέρος.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/katadiki-xenodochou-gia-mi-katavoli-misthomaton/













