Υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Την ικανοποίησή του για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που σημείωσαν οι απόφοιτοι Λυκείων του Νομού Δωδεκανήσου στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μηνάς Νικολάου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προσεγγιστικά, οι μαθητές του Βενετοκλείου Λυκείου σημείωσαν την μεγαλύτερη επιτυχία, με 77%!
Από τα άλλα λύκεια της Ρόδου, η Καπνοβιομηχανία, το 2ο ΓΕΛ Ρόδου – Καζούλειο, το ΓΕΛ Αρχαγγέλου και το ΓΕΛ Αφάντου σημείωσαν ποσοστά επιτυχίας άνω του 60%.
“Γενικά, οι μαθητές της Δωδεκανήσου πήγαν πολύ καλά στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Φέτος σημειώθηκαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 60%. Φυσικά, υπάρχουν πολλά σχολεία με ποσοστό κάτω του 50% -με βαθμό πρόσβασης το 10. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και παρατηρείται μείωση είναι τα μικρά νησιά. Παρόλο που οι εκτιμήσεις μιλούσαν για δύσκολα θέματα, η επιτυχία των μαθητών μας φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι”, δήλωσε ο κ. Μ. Νικολάου.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Νικολάου στο γεγονός ότι την περσινή σχολική χρονιά δεν σημειώθηκαν πολυήμερες καταλήψεις στα σχολεία του νομού, οπότε το πρόγραμμα των μαθημάτων εξελίχθηκε ομαλά:
“Ένα σχολείο όπως το 2ο Καλύμνου που τελούσε υπό κατάληψη αρκετό καιρό, έδωσε πολύ άσχημα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές. 15 παιδιά από τα 40 πέρασαν μόνον την βάση του 10. Αυτό οφείλεται στη διακοπή των μαθημάτων με τις καταλήψεις που συνήθως διαρκούν πολλές ημέρες και αναγκάζουν τους καθηγητές να μην μπορούν να ακολουθήσουν πιστά τα εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολικής χρονιάς”.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
– 2ο ΓΕΛ Καλύμνου από τα 40 παιδιά τα 15 έχουν πάνω από τη βάση
– 1ο ΓΕΛ Κω επιτυχία 55%, 13 παιδιά πάνω από 17,5
– Αντιμάχεια Κω επιτυχία πάνω από 70%
– 2ο ΓΕΛ Κω από 86 παιδιά εισέρχονται 32
– 1ο ΓΕΛ Καλύμνου εισέρχονται 50 από τα 74 παιδιά (ποσοστό επιτυχίας 68%)
– ΓΕΛ Λέρου εισέρχονται 26 από 41 παιδιά (ποσοστό επιτυχίας 63,41%)
– ΓΕΛ Πάτμου ποσοστό επιτυχίας 40%
Οι καθηγητeς
Τέλος, όσον αφορά τα ‘κενά’ στις θέσεις των καθηγητών η περσινή σχολική χρονιά πήγε αρκετά καλύτερα αφού τόσο οι καθηγητές, όσο και οι αναπληρωτές διορίστηκαν πριν από τον περασμένο Σεπτέμβρη. “Η δική μας περιοχή, λόγω της πολυνησιωτικότητας είναι προβληματική. Πάρα πολλοί καθηγητές φεύγουν εν μέσω της σχολικής χρονιάς για διάφορους λόγους -όπως επαπειλούμενη άδεια κ.λπ. Φυσικά υπάρχουν και οι αποσπάσεις οπότε δημιουργούνται κι άλλα κενά. Αν και προσπαθήσαμε να τα καλύψουμε έγκαιρα, δημιούργησαν και πάλι προβλήματα. Φέτος, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα”, κατέληξε ο κ. Νικολάου.