Το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας. Στην συνάντηση θα συμμετάσχει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιριδης.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει να κλείσουν σε όλη την Ελλάδα, οι ανεξέλεγκτοί χώροι διάθεσης απορριμμάτων και προειδοποίησε πως στο εξής θα επιβάλλονται πρόστιμα. Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες θα επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ θα λαμβάνουν λιγότερους πόρους.
Στο παρελθόν είχαν εκδοθεί αποφάσεις παύσης λειτουργίας, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, αφού οι εικονικά «κλειστοί» ΧΑΔΑ συνέχισαν να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών.To πρόστιμο εκτιμάται σήμερα, σε περίπου 34.000 ευρώ ημερησίως,
«Διαθέτουμε εκατοντάδες Ανεξέλεγκτους Χώρους Διάθεσης Απορριμμάτων που τώρα θα πρέπει να κλείσουν. Δημιουργούνται όμως αρκετά προβλήματα αφού υπάρχουν, νησιά που διαθέτουν ΧΑΔΑ αλλά όχι ΧΥΤΑ για να εναποτίθενται τα σκουπίδια όπως για παράδειγμα η Κάλυμνος. Στη Ρόδο έχουν κλείσει οι χώροι αυτοί. Θα δημιουργηθεί νέο κύτταρο και θα κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ στη Νότια Ρόδο», δήλωσε ο κ Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, αναφέρθηκε και στην αξίωση που έχει το υπουργείο Εσωτερικών για την μεταφορά των απορριμμάτων των νησιών του βορείου συγκροτήματος στην Κω.
«Θα πρέπει να δούμε αν το νησί, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση. Επίσης επιβάλλεται να εξετάσουμε και τα πλωτά μέσα που διαθέτουμε για τη δουλειά αυτή. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται μελέτη. Ηδη έχω έρθει σε επαφή με τους περισσότερους δημάρχους της Δωδεκανήσου. Θα συγκεντρώσω και τις θέσεις, που θα εκφράσουν οι δήμαρχοι των Κυκλάδων ώστε να γίνει συνολικά ο σχεδιασμός» , είπε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ επαφή με την κ. Τζάκρη είχε και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε και για την εισήγηση, που θα παρουσιάσει στην Ένωση Περιφερειών, για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό προκειμένου να λειτουργήσει η αρμόδια διεύθυνση.
«Έχω ενημερώσει τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη που δεν είναι αντίθετος με αυτή τη προοπτική. Αντιδρούν όμως στελέχη του υπουργείου του καθώς και παράγοντες του ΕΟΤ», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης που είπε, πως η αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Διακοσταυριανού βρίσκεται στη Σύρο και ενημερώνεται για τις δυνατότητες που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα. Επισημαίνεται ότι για τον τομέα του τουρισμού και κυρίως τη προβολή των νησιών θα διατεθούν αρκετά χρήματα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ipochreotiko-to-klisimo-ton-skoupidotopon/







