«Σε ένα χρόνο θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη λειτουργία της ΚΑΙΡ που τώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση».
Με συνέντευξή του στη «δ» ο νέος πρόεδρος της εταιρείας κ. Χρυσόστομος Χρυσοστομάκης τονίζει πως παρά τις δυσκολίες υπάρχει διέξοδος αν γίνουν οι σωστές κινήσεις που θα φέρουν την άνοιξη στην εταιρεία. Ωστόσο θα απαιτηθούν, όπως υπογράμμισε, θυσίες από όλους δηλαδή και τους εργαζόμενους και τα στελέχη της διοίκησης και τους σταφυλοπαραγωγούς, προκειμένου να πετύχει η δύσκολη προσπάθεια. Το κλειδί στην υπόθεση της σωτηρίας της εταιρείας είναι όχι η αξιοποίηση αλλά η πώληση περιουσιακών στοιχείων για να καλυφθεί το χρέος των 19.000.000 ευρώ.
«Δεν βλέπω δυνατότητα ρύθμισης των χρεών και αξιοποίησης των ακινήτων γιατί δεν υπάρχει χρόνος . Αναγκαστικά μέρος ή το σύνολο της οφειλής θα πρέπει να καλυφθεί με πώληση των ακινήτων, που διαθέτει η εταιρεία. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων σε άλλη βάση, φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατή. Μακάρι να υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις, σε αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοστομάκης, που θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες, συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ Σκανδαλίδη και την διοικηση της ΑΤΕ.
Η συνέντευξη του προέδρου της ΚΑΙΡ κ. Χρυσόστομου Χρυσοστομάκη αναλυτικά:
• Γιατί θελήσατε να διεκδικήσετε τη θέση του προέδρου της ΚΑΙΡ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;
Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την καταγωγή μου και την ευαισθησία που έχουμε εμείς οι άνθρωποι που προερχόμαστε από σταφυλοπαραγωγά χωριά όταν βλέπουμε τους συμπολίτες μας να μην μπορούν να εισπράξουν το αντίτιμο του κόπου τους. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν με όλες τις καιρικές συνθήκες, με ζέστη και με κρύο, και όταν έρθει η στιγμή της πληρωμής αυτό καθίσταται αδύνατο. Επίσης δεν είναι δυνατό εμείς που γνωρίζουμε, από τη λειτουργία επιχειρήσεων, να βλέπουμε μια εταιρία που απορροφά το σύνολο της παραγωγής να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εξηγήσεις εύκολες έξω από το χορό δεν υπήρχαν. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να μετάσχω στο διοικητικό συμβούλιο. Όταν διαπίστωσα τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας, έκρινα πως ήταν απαραίτητο να αναλάβουμε εμείς τα ηνία πλέον. Δεν είχε φθάσει απλά η ώρα αλλά είχε πλέον περάσει για την ΚΑΙΡ. Δεν είναι ποτέ αργά, όμως, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι σταφυλοπαραγωγοί, αλλά και η κοινωνία της Ρόδου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν, την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία ευρίσκεται η εταιρεία.
• Σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα η ΚΑΙΡ; Μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει;
Η εταιρεία από κάθε άποψη είναι σε κακή κατάσταση, σε μια αρνητική οικονομική συγκυρία. Πιστεύω ότι κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της. Θα πρέπει δηλαδή να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους της ΚΑΙΡ που αγγίζει τα 19 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 15 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα και το υπόλοιπο, αποτελεί τα χρέη προς τους σταφυλοπαραγωγούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους προμηθευτές. Πρέπει να τονίσω όμως ότι με τον τζίρο που έχει σήμερα η ΚΑΙΡ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να πληρώσει τους τόκους που φθάνουν στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Θέλουμε ανοιχτά μυαλά και συνεργασία μαζί τους, γιατί θα πρέπει να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος που έχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία. Δεν φθάνει μια καλή κίνηση για να σωθεί η ΚΑΙΡ αλλά πολλές και κυρίως αποφασιστικότητα. Τότε ίσως μπορέσει να σωθεί.
• Φέρουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΚΑΙΡ οι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας γιατί όλοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατό μια επιχείρηση στην οποία είχαν ρυθμιστεί οι οφειλές μετά από κάποια χρόνια να φθάνει να οφείλει το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ; Πως έφθασε η κατάσταση ως εδώ;
Για μένα είναι προφανές το πως φθάσαμε ως εδώ. Η ευθύνη των διοικήσεων είναι προφανής. Δεν είναι νομοτέλεια μια εταιρεία όπως η ΚΑΙΡ να μπαίνει μέσα δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Θέλει όμως κουράγιο να πεις την αλήθεια στον κόσμο που εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία της εταιρείας και στους σταφυλοπαραγωγούς και στους εργαζόμενους και να βρεθούν λύσεις. Η ΚΑΙΡ παρόλο που έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα είναι μια επιχείρηση. Χρειάζεται λοιπόν επιχειρηματικό πνεύμα, τολμηρές κινήσεις σήμερα πλέον για να σωθεί.
• Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για να εξέλθει η ΚΑΙΡ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει;
Πρέπει να δώσουμε μια ρεαλιστική λύση, στο πρόβλημα που έχει να κάνει με το χρέος της εταιρείας. Δεν βλέπω δυνατότητα ρύθμισης των χρεών και αξιοποίησης των ακινήτων γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Αναγκαστικά μέρος ή το σύνολο της οφειλής θα πρέπει να καλυφθεί με πώληση ακινήτων, που διαθέτει η εταιρεία. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων σε άλλη βάση, φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατή. Μακάρι να υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις, σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι σε αυτή τη φάση μέρος της ακίνητης περιουσίας της ΚΑΙΡ θα χαθεί. Επίσης θα πρέπει να μειώσουμε το μισθολογική δαπάνη, το κόστος της αγοράς πρώτων υλών, να εξορθολογήσουμε όλες τις δαπάνες γιατί υπάρχει περιθώριο, να παράγει προϊόντα η ΚΑΙΡ που να είναι κοντά στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού.
• Μπορεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία η ΚΑΙΡ; Είναι δηλαδή ελεύθερα ή υπάρχει κάποιος περιορισμός;
Όλα τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ. Μέρος της αξίας από την πώληση τους θα πάει στην Αγροτική Τράπεζα. Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως για παράδειγμα, αυτά που βρίσκονται στις Φάνες και στα Καλαβάρδα. Υπάρχει περιουσία πίσω από το παλιό εργοστάσιο της εταιρείας που μπορεί να αξιοποιηθεί αν εκχωρηθεί σε ιδιώτες και να λαμβάνει τίμημα η ΚΑΙΡ.
• Είναι στις προθέσεις σας να συναντηθείτε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και με την διοίκηση της ΑΤΕ σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο οξύτατο πρόβλημα της εταιρείας;
Στο πρόγραμμα μας είναι να συναντηθούμε με τη διοίκηση της ΑΤΕ, γιατί υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα, τα οποία πιστεύω ότι πρέπει αντιμετωπιστούν. Είναι η ρύθμιση του χρέους αλλά και η χρηματοδότηση της εταιρείας που αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορεί να προεξοφλήσει καν επιταγές πελατών της . Η κατάσταση δηλαδή, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα επιδιώξουμε συνάντηση κα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί του. Θα επιδιώξουμε οπωσδήποτε συνάντηση, με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, το αργότερο μέχρι την επομένη εβδομάδα.
• Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις σας με τους εργαζόμενους της ΚΑΙΡ; Εχει εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη;
Πιστεύω ότι είμαστε σε καλύτερο σημείο από τη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας. Ξεκινήσαμε με επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι.Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι παρόλο που εξακολουθούν να είναι δύσκολες οι συνθήκες, μπορέσαμε να ανταποκριθούμε. Κάναμε μια συμφωνία με τους εργαζόμενους δεσμευόμενοι, ότι η προσπάθεια μας, είναι να καταβάλλονται στο εξής οι μηνιαίες αποδοχές τους. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλιστούν, οι μηνιαίες καταβολές στο προσωπικό, ώστε να υπάρχει ηρεμία σε ό,τι αφορά το εργασιακό μέτωπο. Είναι απαραίτητη η εργασιακή ειρήνη για τη σωστή λειτουργία της εταιρείας. Είναι θεμιτές οι κινητοποιήσεις, όμως σε αυτή τη φάση καθιστούν μεγαλύτερο το αδιέξοδο .
• Πληροφορίες ήθελαν την ΚΑΙΡ να χρησιμοποιεί κρασιά από τρίτες χώρες και όχι τη δική της πρώτη ύλη. Συνέβη πράγματι αυτό;
Δεν νομίζω ότι συνέβη αυτό ποτέ. Αυτό που έγινε πέρσι και είχε την αντίθεση μας ήταν η κίνηση της εταιρείας, να αγοράσει κρασί, από άλλες περιοχές της χώρας ενώ οι δεξαμενές της ΚΑΙΡ ήταν γεμάτες. Ένα στοιχείο που μπορεί να αξιοποιήσει η ΚΑΙΡ είναι τα αποθέματα της. Αυτό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για να εξασφαλίσουμε ρευστότητα. Βέβαια με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά κρασιού αυτή τη στιγμή χρειάζεται προσπάθεια. Αν πάνε καλά οι πωλήσεις μας οι πρώτες εισπράξεις θα έρθουν μετά από έξι μήνες.
• Γιατί όμως η ΚΑΙΡ αναγκαζόταν να αγοράζει και όλη την παραγωγή των σταφυλοπαραγωγών ενώ είχε στις αποθήκες της αρκετά μεγάλη ποσότητα πρώτης ύλης;
Ναι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσε η εταιρεία, να πωλήσει αυτά τα αποθέματα που είχε. Το θέμα είναι, ότι ενώ η παραγωγή μειώνεται συνεχώς και από 6000 τόνους που ήταν πριν από χρόνια σήμερα συζητάμε για 3000 και οι αμπελουργοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες, η ΚΑΙΡ εξακολουθεί να μην μπορεί να πουλήσει.
• Είναι επιζήμια και την παραγωγή του κρασιού τοπικά η εφαρμογή του συστήματος All inclusive στη Ρόδο;
Ναι, αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί ζητούν κρασί πολύ χαμηλής τιμής και ποιότητας. Σε αυτές τις τιμές η ΚΑΙΡ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πουλήσει κρασί προς 0,60 ή προς 0,75 λεπτά. Το κρασί που υπάρχει σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες είναι πολύ φθηνό. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να μπούμε και σε αυτή την αγορά.
• Πως μπορεί να γίνει αυτό και να εισέλθει η ΚΑΙΡ σε αυτή την αγορά που αποδεικνύεται δύσκολη; Επίσης το κρασί είναι από τα τοπικά προϊόντα που θα πρέπει να συνδυαστεί με τον τουριστικό τομέα;
Βεβαίως. Μπορεί να μπει η εταιρεία σε αυτό το πεδίο με συνδυασμένες πωλήσεις. Προσπαθούμε να μπούμε σε ξενοδοχειακές μονάδες με πωλήσεις χύμα κρασιού στο κόστος ή ελαφρά κάτω από αυτό . Αν συνδυαστεί αυτή κίνηση και με πωλήσεις εμφιαλωμένου οίνου μπορεί να φέρει οριακά κερδοφορία στην εταιρεία.
• Πως θα κερδίσει ξανά έδαφος η ΚΑΙΡ στην τοπική αγορά και πως θα προσελκύσει εκ νέου τους Ροδίτες καθώς η ιστορία της είναι ταυτόσημη με αυτή του νησιού;
Πιστεύω ότι η ΚΑΙΡ έχει τη συμπάθεια της Ροδιακής κοινωνίας. Με μια βελτιωμένη πολιτική πωλήσεων και με προϊόντα, που να είναι πιο κοντά στις επιθυμίες και στις ανάγκες των καταναλωτών μπορεί η εταιρεία να κερδίσει σταδιακά την τοπική αγορά γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχει ήδη τη συμπάθεια και την προτίμηση των Ροδιτών καταναλωτών. Δεν είναι όμως αυτή η συμπάθεια, στο ποσοστό που ήταν παλαιότερα. Μπορεί όμως και δικαιούται, να την ξανακερδίσει.
• Πως εξηγείτε το γεγονός ότι η ΚΑΙΡ τα τελευταία χρόνια δημιουργούσε συνεχώς νέα κρασιά και απέσπασε πολλά βραβεία αλλά η οικονομική της κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο με αποτέλεσμα να φθάσει σε δεινή θέση;
Δημιουργήθηκαν πολλά κρασιά πράγματι που δεν επικοινωνήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο. Υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά όπως για παράδειγμα το «Πάθος» που πρέπει να γίνει γνωστό στον κόσμο.
• Η εταιρεία είχε δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα και διέθετε και παράρτημα το οποίο έκλεισε αν και ήταν ευκαιρία να διοχετεύσει τα εξαιρετικά της κρασιά;
Είναι μια παλιά ιστορία αυτό. Μια προβληματική κατάσταση. Η ΚΑΙΡ πούλησε την περιουσία που είχε στην Αθήνα. Έκλεισε το πρατήριο της εκεί που είναι μια μεγάλη αγορά και μπορεί να απορροφήσει οίνους και κυρίως τις σαμπάνιες στις οποίες έχει ισχυρό Brand name. Όμως χάνει μερίδιο αγοράς. Σε αυτό τον τομέα γίνονται προσπάθειες. Τώρα είναι ήδη έτοιμη η νέα σαμπάνια της ΚΑΙΡ η οποία θα έχει φρουτώδη χαρακτηριστικά και απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό. Είναι ένα προϊόν καινούργιο που θέλουμε να κάνουμε γνωστό και στη Ρόδο και στην Αθήνα.
• Αρκετές φορές έχουν γίνει αναφορές στο Διευθυντή της εταιρείας κ. Α. Γλυνό. Τελικά θα αντικατασταθεί ή θα παραμείνει;
Οι αλλαγές σε κορυφαίο διοικητικό επίπεδο στην ΚΑΙΡ νομίζω ότι είναι αυτονόητες και απαραίτητες. Θα ζητήσουμε θυσίες από όλους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαπερνά την εταιρεία η νοοτροπία του παρελθόντος. Οι αλλαγές θα αφορούν όλους και το Γενικό Διευθυντή και την αντίληψη των εργαζομένων για την εταιρεία και των παραγωγών. Δυστυχώς είναι απαραίτητα όλα αυτά μαζί για να επιβιώσει η ΚΑΙΡ.
• Πότε θα αποπληρωθούν οι οφειλές προς τους παραγωγούς;
Τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε, για να τους πληρώσουμε θα είναι δανεικά. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσει η ΚΑΙΡ να σταθεί στα πόδια της και να μην χρειάζεται δανεικά, για να πληρώσει τους ανθρώπους, που δουλεύουν για αυτή. Περιμένουμε τώρα μια άτοκη χρηματοδότηση 250.000 ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου . Θα προσπαθήσουμε μέσα στον Απρίλιο να πάρουμε τα χρήματα αυτά με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης . Έτσι θα λάβουν ορισμένα χρήματα οι παραγωγοί πριν το Πάσχα. Μετά υπάρχουν 750.000 ευρώ που είναι έντοκη χρηματοδότηση σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα είναι ευχής έργο να πάρει τα χρήματα αυτά η ΚΑΙΡ γιατί θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της .
• Αισιοδοξείτε ότι όλα θα πάνε καλά και η ΚΑΙΡ θα οδεύσει προς ένα καλύτερο αύριο;
Δεν έχω λόγους να μην είμαι αισιόδοξος γνωρίζοντας τις δυσκολίες και το γεγονός ότι αυτή θα είναι μια προσπάθεια που θα απαιτήσει χρόνο. Θέλω την κατανόηση των εργαζομένων και των παραγωγών. Σε ένα χρόνο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας που γίνεται σήμερα στο βαθμό που θα καταφέρουμε.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-kair-tha-provi-se-polisi-periousiakon-stichion-tis/













