Γίνονται προσπάθειες παραπλάνησης του ροδιακού λαού!

Εβγαλε ό,τι ένιωθε μέσα του και οριοθέτησε το πλαίσιο της πολιτικής του, ως άνθρωπος και δήμαρχος, ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, σε συνέντευξή του προς την “δημοκρατική”.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα διαπλοκής και χειραγώγησης της δημόσιας ζωής, διαστρέβλωσης της αλήθειας και συστηματικής παραπλάνησης του ροδιακού λαού, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι «δεν θα υποκύψουμε», «δεν θα γίνουμε οσφυοκάμπτες για να διατηρήσουμε τις καρέκλες μας».
Ταυτόχρονα έστειλε “μηνύματα” μέσα κι έξω από το Δημαρχείο ενώ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ρόδος θα αντέξει».
Η συνέντευξη, αναλυτικά:
• Κύριε δήμαρχε, στην ομιλία σας την Πέμπτη στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επισημάνατε με έμφαση την πάγια γραμμή αυστηρότητας που διέκρινε τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη, όσον αφορά την διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, τη λειτουργία του δημόσιου βίου και τις παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και το κράτος. Σ’ αυτό ακριβώς συμπέσατε με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.
Αισθάνθηκα ότι ήταν χρέος μου και η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναφέρουμε στη μνήμη μας αρχές και αξίες που μας άφησαν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες αναφορικά με την καθαρότητα που πρέπει να διέπει τον δημόσιο βίο σε όλες τις εκφάνσεις του.
Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα διαχρονικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις που πλήττει όχι μόνο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αλλά υποσκάπτει και την κοινωνική συνοχή. Π.χ. οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων στη δημόσια ζωή είναι γνωστές σε όλους. Είναι τεράστια τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαστρέβλωση και την κακοποίηση της αλήθειας. Είναι πηγή πολλών δεινών και θα έρθει μια στιγμή που θα πληρώσουμε ακριβό τίμημα. Η λαϊκή βούληση δεν αποτελεί πλέον κυρίαρχο στοιχείο στην χάραξη της πορείας του τόπου.
Εκανα ειδική αναφορά στα εξωθεσμικά κέντρα, διότι αυτά είναι η κύρια πηγή από την οποία πηγάζουν όλα τ’ άλλα, ακόμη δε και η διαφθορά. Πιο αδρά αναφέρθηκε σ’ αυτό και ο τέως Πρόεδρος κ. Κωστής Στεφανόπουλος.
• Αυτές οι επισημάνσεις περιέχουν κι’ ένα στοιχείο ανησυχίας από την πλευρά σας. Γι’ αυτό και τίθεται το ερώτημα αν έχουμε και στη Ρόδο τέτοια φαινόμενα.
Φυσικά και υπάρχουν, αλλά σε αναλογικά μικρότερη κλίμακα. Γίνονται απόπειρες χειραγώγησης των δημοσίων πραγμάτων της Ρόδου, αλλά το καλό, στη δική μας περίπτωση, είναι ότι δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κι έτσι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.
Είναι διαρκείς οι απόπειρες παραπλάνησης του ροδιακού λαού με σκοπό την εξυπηρέτηση κυρίως πολιτικών σκοπιμοτήτων και ποικίλων επιδιώξεων. Σ’ αυτές τις απόπειρες δεν πρόκειται να σκύψουμε ούτε το κεφάλι, ούτε τη μέση μας, γενικά δεν θα υποκύψουμε. Γιατί αν αρχίσουμε ένας ένας να γινόμαστε οσφυοκάμπτες μόνο και μόνο για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας, τότε αλίμονο στον τόπο.
• Δηλαδή εδώ γίνεται λόγος για φαινόμενα διαπλοκής και όλα να συμπαρομαρτούνται.
Ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αλλά επειδή είμαστε μια μικρή κοινωνία και ο ένας γνωρίζει πολύ καλά τον άλλο, πιστεύω ότι δεν θα φθάσουμε σε ακραία φαινόμενα, θα παραμείνουν στα σπάργανα, αλλά κι αυτό ακόμη δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, διότι κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Ευχαριστώ πάντως που μου δώσατε την ευκαιρία να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα όχι γιατί οι πολίτες δεν γνωρίζουν τί συμβαίνει, αλλά για να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες ώστε να μεριμνήσουν έγκαιρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, οδυνηρών για τους ίδιους.
• Προ ημερών η “Δημοκρατική” αναφέρθηκε σε έντονη αντίδρασή σας, εξ αιτίας συμπτωμάτων δυσλειτουργίας που εντοπίσατε στη δημοτική μηχανή, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών όσο και αιρετών παραγόντων. Τί συμβαίνει, αλήθεια;
Πραγματικά ήταν σωστές οι αναφορές που κάνατε στην εφημερίδα σας για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οργίζομαι όταν διαπιστώνω ότι δεν δουλεύουμε όλοι με τους ρυθμούς που πρέπει και δεν δίνουμε στον ροδιακό λαό όσα περιμένει από εμάς και για τα οποία άλλωστε μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του. Δυστυχώς είναι πολύ βαθειά ριζωμένη η νοοτροπία ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκουμε ξεκούραση σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών, αλλά και ευσυνείδητων υπαλλήλων που είναι πιστοί στο καθήκον, εργατικοί και παραγωγικοί.
• Σύμφωνοι, αλλά το θέμα είναι τί γίνεται στην πράξη. Πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό το όντως υπαρκτό πρόβλημα.
Νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό, πως δεν έχω καμιά συγγένεια με το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”. Εχουν καταγραφεί οι αδυναμίες στις οποίες αναφερόμαστε και πάρα πολύ σύντομα θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον εντολέα μας, τον ροδιακό λαό. Με λίγα λόγια: Θα κληθούν όλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί, εάν θέλουν να δουλέψουν ή όχι. Παζάρια δεν θα γίνουν με κανέναν, ούτε και εκπτώσεις. Θα γίνουν αλλαγές όπου κριθεί ότι δεν γίνεται δουλειά, ότι δεν υπάρχει παραγωγή έργου, χωρίς να με ενδιαφέρει καμιά παρενέργεια. Ως δήμαρχο εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας και το χρέος μας απέναντι στην πόλη και όλους τους πολίτες της. Βεβαίως δεν είμαστε θαυματοποιοί, τα προβλήματα είναι πολλά και λιμνάζουν από χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Δεν λύνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη, όμως μ’ έναν καλό προγραμματισμό και με πολλή δουλειά πολλά μπορούμε να καταφέρουμε.
• Τί εννοείτε όταν λέτε ότι θα γίνουν αλλαγές;
Δεν εννοώ φτιασιδώματα και όχι βεβαίως στη λογική των ισορροπιών και -επαναλαμβάνω- υπό την επήρεια του βαρύτατα επιζήμιου “πολιτικού κόστους”, Εννοώ ότι η μηχανή του Δήμου πρέπει να λειτουργεί στο φουλ και πως όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν, υπάρχει και η λύση να αντικατασταθούν, να μετακινηθούν και ακόμη, αν θέλουν, ας πάνε και στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν οφίτσια, ούτε και καπετανάτα. Υπάρχουν μόνο θέσεις προσφοράς και τίποτα άλλο. Απλά είναι τα πράγματα.
• Ποιός είναι ο σφυγμός του ροδιακού λαού, απέναντι στη λειτουργία του Δήμου.
Ο ροδιακός λαός είναι ο κριτής όλων μας. Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει από την πλευρά του αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουμε για μια καλύτερη και λειτουργικότερη Ρόδο, για επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ταυτόχρονα δε και για μεγάλα έργα που θα δώσουν νέα πνοή στη μελλοντική ζωή της.
Ωστόσο, προσωπικά, δεν μπορώ ακόμη να δηλώσω ικανοποιημένος. Εχουμε το καλό, αλλά υπάρχει και το καλύτερο, όπως υπάρχει και το άριστο. Η προσκόλληση στο καλό είναι κάτι θετικό, αλλά από μόνο του δεν σημαίνει πρόοδο. Πρόοδος είναι η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου και η επιδίωξη του άριστου.
Η απλή διαχείριση των πραγμάτων ισοδυναμεί με συντήρηση που μοιραία οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Δεν μ’ αρέσει να μιλώ για οράματα. Μ’ ενδιαφέρει ο σχεδιασμός και το αποτέλεσμα.
• Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα (το έχετε δηλώσει άλλωστε καθαρά) ότι θα είστε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2010.
Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει εδώ και πολλούς μήνες για συγκεκριμένους λόγους.
Ενας λόγος είναι ότι δεν μ’ αρέσουν τα “μυστήρια” και τα μισόλογα του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”. Στους πολίτες αρμόζουν καθαρές κουβέντες και όχι νεφελώματα.
Ενας άλλος λόγος είναι ότι μια τετραετία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να φθάσει στο σημείο να αποδίδει καρπούς.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι αισθάνομαι πως μπορώ να συνεχίσω για μια ακόμη τετραετία και να δουλέψω εντατικά, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και όλων των κατοίκων της.
Σαν άνθρωπος έχω την επιθυμία να δω ολοκληρωμένο ένα πλέγμα έργων που θα κάνει την πόλη μας καλύτερη. Εκ χαρακτήρος δεν με διακατέχει καμιά άκρατη φιλοδοξία και κυρίως απεχθάνομαι τη ματαιοδοξία της εξουσίας. Δηλαδή, η όποια εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και δεν πρέπει να είναι για κανέναν.
• Ποιά θεσμική τομή θα κάνατε, αν μπορούσατε, στο χώρο στης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέρα από τα οικονομικά, τις αρμοδιότητες, την αποκέντρωση και τα άλλα γνωστά που επί χρόνια συζητούνται;
Νομίζω ότι μια βαθειά τομή θα ήταν η καθιέρωση χρονικού ορίου στις θητείες των δημάρχων, ίσως και σε άλλα επίπεδα. Εχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι δύο συνεχείς θητείες, δηλαδή 8 χρόνια, είναι χρόνος ικανός για να προσφέρει κάποιος τα περισσότερα από εκείνα που έχει κατά νουν για την πόλη του. Οι πολλές, αλλεπάλληλες τετραετίες, δημιουργούν καθεστωτικές αντιλήψεις, αλλά και νεοπλασματικές καταστάσεις που μάλλον κακό κάνουν στην κοινωνία, παρά καλό.
Το φρέσκο αίμα κάνει πάντα καλό σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Η πρότασή μου αυτή δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν δήμαρχοι παραγωγικοί και με περισσότερες από δύο θητείες. Νομίζω όμως ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει ο κανόνας και όχι οι εξαιρέσεις.
Τομές θα μπορούσαν να γίνουν και στα πλαίσια του “Καποδίστρια”, αλλά δεν είναι του παρόντος. Μπορώ όμως να πω επιγραμματικά τώρα, ότι δεν είμαι ενθουσιασμένος με τον τρόπο και την μορφή που προωθείται ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το θέμα του “Καποδίστρια” θα πρέπει ίσως να το ξαναδούμε από την αρχή και κάτω από εντελώς άλλο πρίσμα.
• Διανύουμε μια ρευστή περίοδο από πολλές απόψεις, με κυρίαρχο στοιχείο την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικό είναι η Ρόδος να μην μείνει αλώβητη. Ποιές είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
Θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα στα πράγματα αν γνωρίζαμε το χρονικό διάστημα και το πώς θα εξελιχθεί αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το σταθμίσουν ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί.
Φαίνεται όμως ότι δεν θα οδηγηθούμε σ’ ένα ανεξέλεγκτο “κραχ”. Τίμημα αυτής της κρίσης θα πληρώσουμε όλοι και ήδη οι συνέπειες φαίνονται.
Η Ρόδος ασφαλώς δεν θα μείνει αλώβητη, αλλά εκτιμώ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι δεν θα υποστεί βαρύ πλήγμα. Νομίζω ότι θα αντέξουμε με λιγότερες ζημίες απ’ όσο φοβόμασταν στις αρχές του χρόνου. Μπορούμε δε να περιορίσουμε τις ζημιές αυτές ακόμη περισσότερο, αν λειτουργήσουμε συλλογικά και αν ο καθένας στον τομέα του πράξει αυτό που επιβάλλει το κρίσιμο των περιστάσεων. Ας ξεχάσουμε για λίγο τις παχιές αγελάδες και ας δούμε τον τουρισμό με έναν πιο ευγενικό τρόπο, ας τον διαχειριστούμε με λεπτότητα και δεν πειράζει αν για λίγο καιρό κερδίσουμε λιγότερα.
Πάντως, δεν συμμερίζομαι την γενικευμένη καταστροφολογία που καλλιεργείται από το περασμένο φθινόπωρο.
Εστω και δύσκολα θα τα βγάλουμε πέρα. Η Ρόδος θα αντέξει.