Σε ποινή φυλάκισης 6 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου ο Ν. Μ. του Κ. 39 ετών, κάτοικος Ιαλυσού, που επιτέθηκε µε τσεκούρι σε ανήλικα παιδιά και τραυµάτισε δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 ετών, στην ωµοπλάτη, το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2011, για ασήµαντη αφορµή.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο διάθεση. Ενοχος κρίθηκε εξάλλου και παράνομης οπλοχρησίας.
Το πρωτόδικο λαϊκό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Όπως έγραψε η “δ”, την 11η Ιουλίου 2011 και περί ώρα 21:10 εµφανίστηκε στο Αστυνοµικό Τµήµα Ιαλυσού η κ. Ιωάννα Μπούρα και κατήγγειλε ότι στην παραλία Ιαλυσού, σε πάρκινγκ της οδού Πρωτογένους, ο ιδιοκτήτης παρακείµενης καντίνας επιτέθηκε µε τσεκούρι και τραυµάτισε τον 14χρονο γιο της και έναν συνοµίλικο φίλο του.
Ο πρώτος δέχτηκε χτύπηµα από τον δράστη µε τσεκούρι στην αριστερή ωµοπλάτη και ο δεύτερος στη δεξιά ωµοπλάτη. Τα δύο παιδιά µεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκοµείο Ρόδου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Οι αστυνοµικοί, ύστερα από αναζητήσεις, εντόπισαν τον δράστη έξω από την οικία του στην Ιαλυσό, έναντι του σηµείου που έλαβε χώρα το συµβάν και τον συνέλαβαν.
Απολογούµενος υποστήριξε ότι από το έτος 1996 είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αρχικά ινδικής κάνναβης και στη συνέχεια ηρωίνης. Προσπάθησε αρκετές φορές, όπως είπε, να απεξαρτηθεί µε τις δικές του δυνάµεις χωρίς επιτυχία, αφού η έξη του ήταν τέτοια που χρειαζόταν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Κατέθεσε ακόµα ότι συµµετέχει στο πρόγραµµα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Ρόδου από την 14η Μαρτίου 2011 και ότι λαµβάνει ανταγωνιστικές ουσίες για την αντιµετώπιση της τοξικοµανίας του. Παράλληλα ακολουθεί, όπως τόνισε, φαρµακευτική αγωγή µε ψυχοφάρµακα, τα οποία του άλλαξε ο ψυχίατρος του τις τρεις τελευταίες µέρες.
Υποστήριξε ότι πάσχει από µανιοκατάθλιψη επιπεπλεγµένη µε κατάχρηση αλκοόλ. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011, ισχυρίζεται ότι αφού είχε προηγηθεί µια ιδιαίτερα κουραστική µέρα στην καντίνα, εκτελούσε τις τελευταίες εργασίες πριν κλείσει και επιστρέψει στην οικία του. Αντιλήφθηκε µια παρέα 10 – 12 ατόµων σε ένα σκοτεινό σηµείο της παραλίας, όπου είχε την βάρκα του και κάποιες πινακίδες της επιχείρησής του, να συνοµιλούν έντονα, να φωνάζουν και να προβαίνουν σε φθορές στην βάρκα και σε πινακίδα και να σπάνε διάφορα µπουκάλια.
Αµέσως κατευθύνθηκε προς εκείνο το σηµείο µε σκοπό να δει ποια ήταν αυτά τα άτοµα, τι ακριβώς έκαναν και να τους παρατηρήσει αφού έκαναν ζηµιές στην περιουσία του και γέµιζαν την παραλία µε σπασµένα µπουκάλια.
Φώναξε, όπως είπε, από µακριά και του απάντησαν µε ειρωνεία και βρίζοντάς τον, ενώ ισχυρίστηκε ότι του έριξαν πέτρες µια εκ των οποίων τον βρήκε στο δεξί φρύδι.
Τότε πανικοβλήθηκε και τρόµαξε πάρα πολύ µε αποτέλεσµα να βγάλει από την ζώνη του ένα εργαλείο – κλαδευτήρι (µανάρι), το οποίο είχε µαζί του για να καθαρίζει τα καλάµια, που τοποθετούσε στην οροφή του αναψυκτηρίου του. Σκοπός του ήταν, όπως είπε, να τροµάξουν και να αποµακρυνθούν χωρίς να τον βλάψουν παραπάνω και σε καµία περίπτωση δεν ήθελε να τραυµατίσει κάποιον.
Κατευθύνθηκε προς δυο άτοµα τα οποία βρισκόντουσαν στο ίδιο σηµείο και τότε, ενώ είχε πλησιάσει σχεδόν στο ένα µέτρο, αυτά πανικοβλήθηκαν, έκαναν διάφορες απότοµες και απρόβλεπτες κινήσεις µε αποτέλεσµα από λάθος, όπως ισχυρίστηκε, να τα τραυµατίσει µε το εργαλείο που κρατούσε.
Όταν αντιλήφθηκε τι έγινε πέταξε το εργαλείο και προσπάθησε να πλησιάσει ώστε να δει τι ακριβώς συνέβη και να βοηθήσει αλλά τα δυο παιδιά έφυγαν τρέχοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κώστας Ασλάνης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/epitethike-me-tsekouri-se-anilika-pedia-2/















