Tην επέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προκάλεσε αναφορά της κοινωνικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για την προστασία ενός βρέφους με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, που γεννήθηκε από μια νεαρή Ρωσίδα, θύμα trafficking.
Το βρέφος που γεννήθηκε στη Ρόδο και είναι σήμερα ενός μηνός, αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα και οποιαδήποτε ίωση επιδεινώνει την κατάστασή του. Νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική και είναι απαραίτητη η μεταφορά του στην Αθήνα για περαιτέρω έλεγχο.
Οι συνθήκες διαβίωσής του, εξαιτίας και των κακουχιών της νεαρής μητέρας του, είναι κακές έως κάκιστες. Η μητέρα του αλλάζει συνεχώς περιβάλλον διαβίωσης και τη φύλαξη του βρέφους φέρεται να αναλαμβάνουν άγνωστοι αλλοδαποί.
Η πρόνοια δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των δαπανών για τη νοσηλεία και την περίθαλψη του βρέφους και ο εισαγγελέας μερίμνησε για την παροχή δωρεάν περίθαλψης του.
Η εμπορία γυναικών και κοριτσιών με σκοπό την αναγκαστική πορνεία συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγκλημα τόσο για τη διεθνή όσο και για την ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μία από τις βασικές χώρες, όπου διακινούνται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Οι γυναίκες αυτές εγκλωβίζονται είτε κυριολεκτικά, επειδή οι σωματέμποροι για παράδειγμα τις κρατούν κλειδωμένες σε σπίτια, είτε με άλλα μέσα, όπως η κατάσχεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων ή απειλές εναντίον τους ή των οικογενειών τους. Πολλές φορές εκτός από την ψυχολογική βία, υφίστανται σωματική βία και βασανιστήρια.
Ενώ η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για την εμπορία ανθρώπων στην Ευρώπη για πάνω από μία δεκαετία, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην έχουν στη διάθεσή τους αξιόπιστες εκτιμήσεις σχετικά με την έκταση αυτής της λαθραίας δραστηριότητας.
Η Ελλάδα με νόμο του 2002 θεωρεί την εμπορία ανθρώπων έγκλημα και προβλέπει ως και 10ετή φυλάκιση για τους σωματέμπορους.
Ωστόσο, ελάχιστοι σωματέμποροι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί. Μέρος του προβλήματος είναι πως δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι να είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τα θύματα εμπορίας.
Ακόμα και αν μια γυναίκα αναγνωριστεί ως θύμα σωματεμπορίας, δικαιούται προστασίας και αποκατάστασης μόνο αν συμφωνήσει να συνεργαστεί με την αστυνομία για τη δίωξη των σωματεμπόρων. Δηλαδή, οι αρχές αντιμετωπίζουν τις διακινούμενες γυναίκες ως χρήσιμα εργαλεία για το ποινικό σύστημα και όχι ως θύματα που δικαιούνται αρωγή.
Είναι λογικό ένα θύμα που προέρχεται από ένα τέτοιο περιβάλλον εκμετάλλευσης να φοβάται να στραφεί ενάντια στους εμπόρους και να μην εμπιστεύεται τις αρχές για την προστασία του.
Είναι ενδεικτικό ότι η μητέρα του βρέφους είναι πολύ διστακτική σε οποιαδήποτε παροχή βοήθειας των ιατρών του νοσοκομείου φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαταλείψει την παιδιατρική κλινική παρότι της είχε υποδειχθεί να παραμείνει μαζί με το παιδί της για την περίθαλψή του.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/epemvasi-tou-isangelea-gia-tin-prostasia-vrefous/