Μια σειρά από έγγραφα, που συνοδεύουν τη νέα παρέμβαση του Υπουργείου Τουρισμού τη χορήγηση παράτασης σε ό,τι αφορά για την υλοποίηση του έργου της νέας μαρίνας της Ρόδου στην ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεσή του και είναι εκπρόθεσμη στις συµβατικές της υποχρεώσεις, ακόμη και στην καταβολή των µισθωµάτων, απέστειλε χθες στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στη δημοτική αρχή και για τον πρόσθετο λόγο ότι η αξία των έργων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα αποτιμάται από την ανάδοχο εταιρεία και το Υπουργείο Τουρισμού στα 45 εκατ. ευρώ.
Όπως έγραψε η “δ”, αμφότεροι επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι η υπέρβαση του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ και ότι το κόστος του θα ανέλθει τελικώς στα 52,5 εκατ. ευρώ.
Ξενίζει τουλάχιστον ότι στα έγγραφα αναφέρεται ότι η αρχική μελέτη και ο αρχικός προΰπολογισμός ανατράπηκαν, κυρίως λόγω των αναγκαίων πρόσθετων έργων που «επιβλήθηκαν» με την 14151/30-11-2010 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Όπως έγραψε χθες η “δ”, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης με την ως άνω απόφασή του είχε ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας, όπως του υποβλήθηκε αρμοδίως από τον τότε δήμαρχο Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου, για την επέκταση των εγκαταστάσεων της νέας Μαρίνας Ρόδου, έως την περιοχή των παλαιών σφαγείων, περιλαµβάνοντας ζώνες αγκυροβολίων, χερσαία επισκευαστική ζώνη και συµπληρωµατικές εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, εστίασης και τροφοδοσίας.
Ουδέποτε όμως είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου, η μη καταβολή των μισθωμάτων, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση ή σύνδεση της αρχικής εργολαβίας και της συμβατικής υποχρέωσης για την ολοκλήρωσή της με την δεύτερη που αφορά επέκταση της πρώτης.
Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο τροποποίησης προβλέπεται µεταξύ άλλων η παράταση της διάρκειας παραχώρησης του λιµένα στο Δήµο για 22 ακόµη έτη από τα 50 που είχαν συμφωνηθεί µε την αρχική, η παράταση της συµβατικής προθεσµίας ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως έργων του τουριστικού λιµένα Ρόδου, έως τις 13 Ιουνίου 2014, ενώ προβλέπεται ότι “το καταβλητέο στο Δηµόσιο ετήσιο αντάλλαγµα για την παραχώρηση της χρήσης κι εκµετάλλευσης του τουριστικού λιµένα Ρόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο (που ανατρέχει στη λήξη της προηγούµενης, ήτοι στο δεύτερο εξάµηνο του πέµπτου έτους παραχώρησης), θα είναι µειωµένο κατά το ήµισυ”.
Σε ό,τι αφορά την αξία των έργων που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα στο έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο Ρόδου ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού Υποδομών και Επενδύσεων κ. Λεωνίδας Αντωνόπουλος, περιλαμβάνεται και ο ακόλουθος πίνακας:
Περιγραφή Κτηρίου Επί πλέον
Κόστος Εργων
1. Κατασκευή πρόσθετου ευθύγραμμου τμήματος προσήνεμου
μώλου μήκους 87.30 μέτρων μικτής διατομής, συμπεριλαμβανομένου
του ακρομωλίου, με τη διατομή του να αποτελείται αποκλειστικά
από λιθορριπές, λίθους και Ε.Τ.Ο.
2. Αποκατάσταση της προσήνεμης προστασίας από ακρόποδα,
Φ.Ο. και λιθορριπές του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου.
3. Συμπλήρωση της ανωδομής και εξοπλισμού στα υφιστάμενα
κρηπιδώματα, παραλιακά και προσήνεμου μώλου.
4. Ανακατασκευή γλίστρας και νηοδόχου.
5. Επέκταση τοιχίου προστασίας προσήνεμου μώλου κατά 250,00μ
6. Κατασκευή κόμβου σύνδεσης της μαρίνας
με την περιμετρική οδό πόλεως Ρόδου, 16.860.599,06
7. Διευθέτηση δύο συλλεκτήριων αγωγών (νοτίου και βορείου)
και εκβολή αυτών εκτός της λιμενολεκάνης της μαρίνας.
8. Κατάλληλη διαμόρφωση των υψομέτρων των χερσαίων
χώρων για την επίτευξη των απαιτούμενων σταθμών. 1.738.575,18
9. Κατασκευή και διαμόρφωση εξ ολοκλήρου του περιβάλλοντος χώρου.
10. Κατασκευή υπόγειου δικτύου αγωγών για την απορροή
των ομβρίων υδάτων ολόκληρης της χερσαίας ζώνης. 782.807,96
11. Κατασκευή υπόγειου δικτύου αγωγών
για την απορροή των ακάθαρτων υδάτων της χερσαίας ζώνης. 507.496,04
12. Κατασκευή υπόγειου δικτύου αγωγών
για την πυρόσβεση και πυρασφάλεια της μαρίνας. 88.961,49
13. Κατασκευή υπόγειου δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρου
του περιβάλλοντος αλλά και των μελλοντικών
κτηριακών εγκαταστάσεων. 338.000,00
14. Κατασκευή υπόγειου δικτύου τηλεφωνικών παροχών,
data κλπ. ολόκληρου του περιβάλλοντος αλλά
και των μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων. 174.000,00
15. Επανακαθορισμός των μεγεθών των ελλιμενιζόμενων
σκαφών και των θέσεων της μαρίνας με αντίστοιχη κατασκευή
των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρονικών
εγκαταστάσεων για την εύρυθμη και ορθή λειτουργία της Μαρίνας. 5.023.311,20
16. Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφανείας
5.500 τετραγωνικών μέτρων αντί 2.000 τετραγωνικών μέτρων
που προβλεπόντουσαν στη σύμβαση παραχώρησης. 5.183.706.60
Συνολικό επιπλέον κόστος έργων 30.200.000,00
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/entonos-provlimatismos-gia-ta-erga-tis-neas-marinas/













