Συγκέντωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες οι δάσκαλοι του νησιού μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων σε δημοτικά σχολεία του νομού μας.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στη συγκέντρωση συμμετείχε και το προεδρείο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.
Στους λόγους για τους οποίους οι δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Κώστας Μουτσάκης.
“Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που αφορά την κατάργηση αρκετών οργανικών θέσεων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Κώστας Μουτσάκης και πρόσθεσε πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι κινητοποιήσεις των δασκάλων θα συνεχιστούν.
“Θα πραγματοποιηθούν από δω και πέρα αρκετές κινητοποιήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών”, δήλωσε ο κ. Μουτσάκης και πρόσθεσε πως καθημερινά διεξάγονται συνελεύσεις στα δημοτικά σχολεία του νησιού μας για το θέμα αυτό, που έχει αναστατώσει τους πάντες.
Ο ένας μετά τον άλλο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού μας προχωρούν στην έκδοση ψηφισμάτων γιατί ανησυχούν για την κατάσταση που διαμορφώνει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Σε ερώτηση πόσες οργανικές θέσεις θα καταργηθούν στα δημοτικά σχολεία των νησιών μας, ο κ. Μουτσάκης δήλωσε:
“Θα καταργηθούν 187 οργανικές θέσεις σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού μας. Από αυτές οι 95 είναι στη Ρόδο”.
“Οι συνέπειες της εφαρμογής της απόφασης είναι μεγάλες. Θα συγχωνευθούν αρκετά τμήματα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε τάξεις των 35 και 40 παιδιών. Η υποβάθμιση της εκπαίδευσης είναι σίγουρη. Αρκετοί συνάδελφοί μας θα βρεθούν μετέωροι πλέον και θα κινδυνεύσουν να απολυθούν ή να τεθούν σε αργία”, τόνισε ο κ. Μουτσάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων αναφέρθηκε και στη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κόνσολα.
“Να μας εξηγήσει ο υπουργός Παιδείας τι εννοεί όταν αναφέρεται σε μικρά νησιά και γιατί καταδικάζει τα μεγαλύτερα”, δήλωσε ο κ.Μουτσάκης.
Στην κατάργηση των οργανικών θέσεων σε δημοτικά σχολεία του νησιού μας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Β. Καραγιάννης.
“Πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας και συγκεντρωθήκαμε και εμείς έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους. Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Θεωρούμε πως κάτι ανάλογο θα γίνει και στο δικό μας κλάδο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Στο οξύτατο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού μας αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Τσιαβός.
“Πριν λίγες ημέρες ήρθε εγκύκλιος από την Περιφερειακή Διεύθυνση και το υπουργείο Παιδείας που αναφέρονταν στην απόφαση για την κατάργηση οργανικών θέσεων. Έχω δηλώσει ήδη πως δεν θα πρέπει να γίνει αυτό στο νομό μας γιατί θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων νησιών”, δήλωσε ο κ. Τσιαβός και πρόσθεσε πως ο νομός Δωδεκανήσου θα πρέπει να εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.
Οι φοιτητές
Πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Κύπρου πραγματοποίησαν χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται απαξιώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
“Οι πολιτικές εξαθλίωσης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πλήττουν την κοινωνία και την φοιτητική κοινότητα. Είμαστε μάρτυρες της ισοπέδωσης και του τελευταίου ίχνους δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Ως φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με καίρια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση, την στέγαση και τα συγγράμματά μας. Το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο γενικότερων μεταρρυθμίσεων ψηφίστηκε νόμος που ορίζει ένα ορισμένο αριθμό ατόμων για να σιτίζονται καθημερινά δωρεάν. Οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να πληρώνουν το ποσό των τριών ευρώ ακόμη και αν το εισόδημά τους είναι κάτω από 45.000 ευρώ. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Θα είμαστε κάθε ημέρα σε κινητοποιήσεις”, δήλωσαν οι φοιτητές.
Σήμερα θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στους συλλόγους των φοιτητών.















