Εντονες διαφωνίες στο Δήμο Ρόδου για τα 19.000 ειδοποιητήρια

Nέα σοβαρή εμπλοκή με τη διεκπεραίωση της διαδικασίας τακτοποίησης των προστίμων από τροχονομικές παραβάσεις των ετών 2006 – 2010, με υπόλογους 19.000 περίπου κατοίκους της Ρόδου, στους οποίους αναμένεται να αποσταλούν σύντομα νέα ειδοποιητήρια για την εξόφληση των οφειλών τους, με κίνδυνο μάλιστα να βεβαιωθούν αυτές ως ανείσπρακτες στα ΑΦΜ τους, προέκυψε, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Επίλυσης & Συμβιβασμού των Φορολογικών Διαφορών του Δήμου Ρόδου.
Όπως έγραψε χθες η “δ”, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, που είχε καταγγελθεί από την μείζονα μειοψηφία, για παράβαση στη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας επειδή προχωρούσε σε μειώσεις προστίμων πολιτών που προσέφευγαν στο γραφείο του, απέστειλε έγγραφο στο Τμήμα Προσόδων και στη Διεύθυνση Οικονομικών, αναθέτοντας το θέμα στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Σε αυτή μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες για να τυγχάνουν μείωσης της τάξεως του 50%. Είναι υποχρέωση της επιτροπής να συνεδριάζει και να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική απόφαση.
Η επιτροπή, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Ι. Περδίκη, Κ. Ταρασλιά και Ι. Κωνσταντίνου, με απόφασή της, που κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Προσόδων αντέδρασε για την ανάληψη της διεκπεραίωσης του συγκεκριμένου έργου, κρίνοντας ότι οι κλήσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει βεβαίωση της υπηρεσίας πριν την πάροδο 5ετίας έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή.
Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη διάταξη στο νόμο για τις παραγραφές και τις αποσβεστικές προθεσμίες για οφειλές στο δημόσιο, που προβλέπει ότι οι αξιώσεις για την είσπραξη προστίμων του ΚΟΚ παραγράφονται μετά την πάροδο 20 ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν οριστικά, από τον φόβο των επιτρόπων και της εποπτείας των οικονομικών της, «ξέθαψε» χιλιάδες κλήσεις, που αντιστοιχούν σε 19.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, στους οποίους και αποστέλλει νέα ειδοποιητήρια για την εξόφλησή τους.
Οι οφειλές εκείνων που ξεπερνούν τα 300 ευρω,́ αν δεν εξοφληθούν υφίσταται κίνδυνος για τη βεβαίωσή τους στη ΔΟΥ, γεγονός που οδηγεί αυτόματα σε αδυναμία εκδόσεως φορολογικής ενημερότητας.
Εν πάση περιπτώσει η επιτροπή πρότεινε:
-Τη μη αποδοχή εξέτασης των προσφυγών, που αναφέρονται σε ποσά μη βεβαιωμένα των ετών 2007, 2006 και πριν, ως παραγεγραμμένα λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας και μη υπαγόμενα στις εξαιρέσεις του Ν. 1416/84.
-Για τις προσφυγές των ετών 2008 των μη βεβαιωμένων, την αποδοχή εξέτασής τους λόγω του κινδύνου παραγραφής των ποσών από την αποσβεστική προθεσμία.
-Για τις προσφυγές των ετών 2009 και μεταγενέστερα την προσκόμιση των εγγράφων από τα οποία να προκύπτει η βεβαίωση των δημοτικών εσόδων που ορίζονται από τις διατάξεις του Ν.Δ. 318/69 των παρ. 1-5 του άρθρου 4 του Β.Δ.  17/5-15/6/1959 και των άρθρων 70 και 71 του Β.Δ. 249-20/10/1958.
-Όλες οι προσφυγές να συνοδεύονται από απόδειξη είσπραξης του Δήμου για την είσπραξη του 50% του προστίμου.
Η απόφαση αυτή της επιτροπής προκάλεσε ένταση στους κόλπους της δημοτικής αρχής εξαιτίας της άρνησης του κ. Περδίκη να προχωρήσει τη διαδικασία για το σύνολο των κλήσεων.
Ο ισχυρισμός του κ. Περδίκη ότι έχουν παραγραφεί αξιώσεις του Δήμου οδηγεί αυτόματα σε πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο αιρετούς και υπαλλήλους, που δεν φρόντισαν για την είσπραξη του συγκεκριμένου εσόδου εντός των ορίων που θέτει η κείμενη νομοθεσία.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλάς είχε ασχοληθεί επισταμένως με το συγκεκριμένο ζήτημα και απέστειλε σχετικά το ακόλουθο έγγραφο στη Διεύθυνση Προσόδων:
“ΘΕΜΑ: Πρόστιμα Ελεγχόμενης  Στάθμευσης»
Α) Σύμφωνα με τις ειδικές για τους Ο.Τ.Α διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν. 344/1968, σε συνδυασμό με το άρθρο 61 παρ, 2 του Ν. 1416/1984, η ταμειακή βεβαίωση, όπου ο υπόχρεος είναι άγνωστος, είναι δυνατή μετά τη λήξη του οικονομικού έτους στο οποίο ανάγονται, εντός 5ετίας από τότε που κατέστησαν γνωστά τα στοιχεία του υπόχρεου σε αντίθεση με το Δημόσιο που η παραπάνω προθεσμία είναι τριετής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ. 3 εδ. ζ του Ν, 2362/1995, ύστερα από την παραπάνω ταμειακή βεβαίωση ο χρόνος της παραγραφής προστίμων που επιβλήθηκαν από διοικητικές αρχές είναι 20ετής.
Β) Όπως είναι γνωστό επί της τρέχουσας θητείας μου ως Αντιδημάρχου Οικονομικών, επιτεύχθηκε η προσβασιμότητα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, παροχής πλήρων στοιχείων των κατόχων αυτοκινήτων, από τις σωρευθείσες κλήσεις παρελθουσών θητειών παραβάσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η παραπάνω προσβασιμότητα δεν είχε επιτυχή αποτελέσματα στο παρελθόν παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από την Υπηρεσία,
Γ) Οι παραπάνω ενέργειές μας για την προσβασιμότητα στα στοιχεία των κατόχων των αυτοκινήτων, δεν έγιναν από κανένα άλλο λόγο παρά μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 παρ. 3 του Π.Δ. 774/1980 και 277 του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ελέγχονται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι μόνο οι δαπάνες αλλά και η κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο.Τ.Α, με παραπομπή σε περίπτωση αδράνειας στον προσωπικό καταλογισμό των διοικούντων και των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών.
Σχετικό μάλιστα είναι και το έγγραφο αρ. πρωτ. 62914/26-Π-2012, του Επιτρόπου Ν. Δωδεκανήσου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προς το Δήμο Ρόδου, σύμφωνα με το οποίο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία των κάθε είδους απαιτήσεων του Δήμου, έγγραφες ενημερώσεις προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για υποχρεώσεις δημοτών με ύψος οφειλής που ξεπερνά το ποσό των 293,47 ευρώ και τις ενέργειες που έχουν γίνει για να μην υποπέσουν σε παραγραφή οι απαιτήσεις.
Συνεπώς σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις θα έπρεπε αναγκαστικά να κινηθεί η διαδικασία είσπραξης προστίμων ελεγχόμενης στάθμευσης, των οποίων οι υπόχρεοι ήταν άγνωστοι, και τα στοιχεία τους διαπιστώθηκαν μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. το 2011.
Δ) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 παρ, 2 του Κ.Ο.Κ., ο παραβάτης που του επιδίδεται βεβαίωση παράβασης, έχει το δικαίωμα να εμφανισθεί σε 3 ημέρες στην Αρχή στην οποία ανήκει το όργανο που βεβαίωσε τη παράβαση προκειμένου να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν οι προβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, τότε επικυρώνεται το διοικητικό πρόστιμο από την Αρχή.
Κατόπιν αποστολής των σχετικών ατομικών ειδοποιήσεων ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι είχα την αρμοδιότητα και έκανα χρήση των παραπάνω διατάξεων του άρθρου 104 παρ. 2 και 3 του Κ.Ο.Κ., ως μοναδική δυνατότητα σε πολίτες που εμφανίσθηκαν και προέβαλαν αντιρρήσεις, με γνώμονα κατά κύριο λόγο τα περιστατικά που επί των παραβάσεων προέβαλαν και βεβαίως τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία, μέσα στην οποία η παραπάνω ειδοποίηση συνιστά πράγματι ένα απρόβλεπτο σοβαρό οικονομικό βάρος.
Ε) Κατά την ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη που με κοινή πρωτοβουλία του Δημάρχου και εμένα συγκλήθηκε στις 14-2-2013, ύστερα από πολύωρη ανταλλαγή απόψεων βγήκε το συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών 34999/31-8-2003 και 6571/9-11-2009, ο τύπος και η διαδικασία αντιμετώπισης των αιτημάτων πολιτών για δικαιολογημένες μειώσεις ή και διαγραφές προστίμων από ελεγχόμενη στάθμευση δεν ήταν απόλυτα ορθός, όπως παραπάνω εφαρμόστηκε.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο απόλυτα ορθός τύπος και η διαδικασία είναι μέσω των Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, επί προσφυγών, αιτήσεων συμβιβασμού του άρθρου 32 του Ν. 1080/1980.
Ύστερα από τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της υπόθεσης, εντέλλεται η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών – Τμήμα Προσόδων, να προβεί σε δημόσια γνωστοποίηση – πρόσκληση προς τους παραλήπτες   των ατομικών ειδοποίηση προστίμων από παραβάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ότι προκειμένου επί δικαιολογημένων αιτημάτων τους μείωσης ή και διαγραφής να τύχουν του από το νόμο προσήκοντος αποτελέσματος, ότι μπορούν να ασκούν προσφυγές – αιτήσεις συμβιβασμού, στην Επιτροπή Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 32 του Ν. 1080/1980.
Για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η υπηρεσία θα μπορεί να έχει στη διάθεση των ενδιαφερομένων προσώπων που επιθυμούν, πρότυπα προσφυγών – αιτήσεων συμβιβασμού, στα οποία θα συμπληρώνονται κατά περίπτωση τα απαραίτητα στοιχεία.
Όπως είναι εύλογο ύστερα από τα παραπάνω ανακαλούμε κάθε αντίθετη με τον παραπάνω επιβαλλόμενο τύπο και διαδικασία πράξη μας. Με συμπληρωματική ατομική ειδοποίηση θα πρέπει να υποβληθούν στις παραπάνω ενέργειες ενώπιον της Επιτροπής Φορολογικών Διαφορών κατ’ ανάγκη και όλες οι περιπτώσεις που μέχρι σήμερα είχαν προσέλθει οι ενδιαφερόμενοι».
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα των επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών για την εξέταση προσφυγών που αφορούν σε πρόστιμα ΚΟΚ και ελεγχόμενης στάθμευσης προκύπτει και από επιστολή – εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οικονομικού ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Δήμο Αμαρουσίου.
Όπως τονίζεται στο έγγραφο «για την είσπραξη των, μη εμπρόθεσμα καταβληθέντων, διοικητικών προστίμων του Κ.Ο.Κ. και του Α.Ν. 170/67, που βεβαιώνονται από τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας ή της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας απαιτείται σύνταξη σχετικού βεβαιωτικού καταλόγου από τους Ο.Τ.Α., που είναι και οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων εσόδων.

Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων και σύμφωνα με τη νομολογία (ΣτΕ 1802/1989, ΣτΕ 427/1990), οι πράξεις επιβολής των ανωτέρω διοικητικών προστίμων από την Ελληνική ή Δημοτική Αστυνομία είναι εκτελεστές ατομικές διοικητικές πράξεις και οι διαφορές που προκύπτουν για τα βεβαιωθέντα από τους Ο.Τ.Α. συγκεκριμένα πρόστιμα, πριν από το στάδιο της αναγκαστικής είσπραξής τους, είναι διοικητικές διαφορές, ουσίας, προσβαλλόμενες με προσφυγή και υπαγόμενες στη δικαιοδοσία των διοικητικών υπηρεσιών κατά το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 505/76. Ως εκ τούτου, η εξέταση των συγκεκριμένων προσφυγών αποτελεί αρμοδιότητα των Επιτροπών ανάλυσης των φορολογικών διαφορών του Ν. 1080/80».