Δύσκολα θα γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων μετά και την απόφαση του Συλλόγου τους να ζητήσει τον έλεγχο του νέου Διοικητή κ. Βασίλη Παπανικόλα για “κακοδιοίκηση”, από τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας κ. Μιχαήλ Σαμπατακάκη!
Ο κ. Παπανικόλας και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λούση Κούρτη-Καλαμάτα δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα και έχουν διακοπεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας τους.
Ο κ. Παπανικόλας μάλιστα δημοσίως κατήγγειλε ότι ο Σύλλογος δεν περιορίζεται στα συνδικαλιστικά του καθήκοντα αλλά επιδιώκει να διοικεί το νοσηλευτικό ίδρυμα γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή μιας αντιδικίας στην οποία έλαβε θέση υπέρ των εργαζομένων ο πρώην πρόεδρος κ. Μ. Κόκκινος.
Την ένταση που έχει προκληθεί φέρονται μάλιστα να εκμεταλλεύονται “κάποιοι” για να πλήξουν τον βουλευτή Δωδεκανήσου καθηγητή κ. Δημ. Κρεμαστινό, που έχει ταυτιστεί με το νοσοκομείο και έχει δώσει μάχες για τη δημιουργία και αναβάθμισή του.
Εν πάση περιπτώσει στο εξαιρετικώς επείγον αίτημα του Συλλόγου των εργαζομένων προς τον επιθεωρητή αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Γενικέ,
Α) Σε συνέχεια του από 16/3/2012 εγγράφου του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Παπανικόλα προς την 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, με το οποίο κοινοποιεί το αριθμ. 39/15-3-12 έγγραφο του Συλλόγου μας ζητώντας “διενέργεια κατεπείγουσας επιθεώρησης προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια” καθώς και το από 22 Μαρτίου 2012 Δελτίο Τύπου του ίδιου (στο οποίο παραδέχεται δημόσια την ύπαρξη ελλείψεων υλικών), αλλά κυρίως επειδή:
• το Νοσοκομείο μας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες αντιμετώπισε επιπλέον οξύτατα και σοβαρότατα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας του, όσον αφορά την επάρκεια απαραίτητου φαρμακευτικού υγειονομικού και λοιπού υλικού, τροφίμων και καυσίμων
• νοσηλευόμενοι και εργαζόμενοι έζησαν τον χειρότερο εφιάλτη τους
• τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με όλη αυτή την κατάσταση (οι ασθενείς στέλνονταν σε φαρμακεία για να αγοράσουν φάρμακα και επιδέσμους, συγγενείς ασθενούς έφεραν 10lt πετρέλαιο για το ασθενοφόρο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο άνθρωπός τους, συγγενείς αποβιώσαντος ασθενούς, που έζησαν την αγωνία των νοσηλευομένων για την εξεύρεση φαρμάκων ζήτησαν αντί στεφάνου τα χρήματα να δοθούν στο Νοσοκομείο μας για αγορά των προαναφερόμενων, εργαζόμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους είδη σίτισης ασθενών, η ΜΚΟ “Γιατροί της Καρδιάς” αγόρασε τρόφιμα για τους ασθενείς μας κλπ, κλπ) παρακαλούμε ΑΜΕΣΑ να προχωρήσετε:
1. στη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε κάθε τυχόν εμπλεκόμενο αρμόδιο:
α) της 2ης Υ.ΠΕ και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μας
β) της 2ης Υ. Π Ε και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την καθυστέρηση στην έγκριση της Α’ αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μας που είχαν σαν συνέπεια την δημιουργία ελλείψεων υλικών και φαρμάκων (λόγω έλλειψης δυνατότητας διενέργειας παραγγελιών και εξάντλησης των πιστώσεων στους κωδικούς)
2. στην διερεύνηση τυχόν κακοδιοίκησης
Του νέου Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, ο οποίος γνωρίζοντας ότι υπήρχε καθυστέρηση τόσο στην έγκριση του προϋπολογισμού όσο και στην έγκριση αναμόρφωσής του, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να παραγγελθούν εγκαίρως άκρως απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό κλπ υλικά, των οποίων οι ποσότητες είχαν επικίνδυνα μειωθεί, δεν πήρε κανένα μέτρο αποφυγής της επιζήμιας για όλους μας κατάστασης των τελευταίων δύο (2) εβδομάδων, αντίθετα άφησε να εξυπηρετούνται όλα τα τακτικά περιστατικά, μη διασφαλίζοντας ασφαλές απόθεμα (stock) για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, σας γνωστοποιούμε ότι το Φαρμακείο μας εξακολουθεί να λειτουργεί (από 3-2-12), κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 103/93, χωρίς Υπόλογο-Διαχειριστή Φαρμακοποιό (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη επιστημονική – διαχειριστική -διοικητική λειτουργία του Φαρμακείου) δεδομένου ότι η 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου παρά τα συνεχή αγωνιώδη αιτήματα του Γ.Ν. Ρόδου δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να καλύψει έγκαιρα την ανάγκη αυτή με πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών (ή έστω προσωρινά με π.χ. τρίμηνη μετακίνηση- απόσπαση έμπειρου φαρμακοποιού από άλλο Νοσοκομείο).
Σήμερα, που συντάσσεται η παρούσα, το Φαρμακείο μας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση με άδεια ράφια(!) είναι τόσες πολλές πλέον οι ελλείψεις που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν όλες με «δανεικά» από άλλους φορείς (π.χ. Euromedica, Νοσοκομεία Κω και Καλύμνου κλπ). Έχουν κατατεθεί δεκάδες αναφορών κλινικών και της ΜΕΘ που αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων(!)
Β. Επίσης ζητούμε να διερευνήσετε το θέμα της παράβασης της νομοθεσίας περί μητρώου δεσμεύσεων, αφού λόγω των ελλιπών-ανεπαρκών πιστώσεων που διατίθενται από την 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξαναγκάζεται το Νοσοκομείο μας και οι εμπλεκόμενοι σε διαδικασίες συμβατικών προμηθειών υπάλληλοι αυτού, να παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις (που προβλέπουν ότι πρέπει στις συμβατικές προμήθειες να γίνεται μαζική δέσμευση της αξίας όλης της σύμβασης πριν την υπογραφή της σύμβασης),λόγω των ανεπαρκών πιστώσεων που μας διατίθενται. Οι προϊστάμενες μας Αρχές αν και γνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα (που δημιουργείται από δική τους υπαιτιότητα), δεν απαντούν στα σχετικά έγγραφά μας, ούτε δίνουν κάποιες οδηγίες, ούτε αναλαμβάνουν και την ευθύνη.
Το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) όμως εξακολουθεί να στέλνει έγγραφα (π.χ. 2/96117/0026/ 20-12-2011, ΑΔΑ: 45ΨΗ-92Θ) με τα οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «… η υποχρέωση πιστής και αυστηρής τήρησης των περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων, προς αποφυγή της ακυρότητας των σχετικών πράξεων και ενόψει των ευθυνών των αρμοδίων οργάνων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 3Β, παρ. 4, ν. 2362/95, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5, του Ν. 3871/10 και των άρθρων 10 και 11 του Π.Δ. 113/10».
Γ. Τέλος, επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2920/01 άρθρο 6 παρ. 10, οι Επιθεωρήτριες, μετά το πέρας της Επιθεώρησης, θα πρέπει πριν την κατάθεση του πορίσματος που αφορά τη διερεύνηση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρόδου που είχαν αναφερθεί με το από 16/1/2012 Υπόμνημα, να γνωστοποιήσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους στο Νοσοκομείο μας για κατάθεση τυχόν αντίθετων απόψεων και όπως είναι γνωστόν:
1) το από 16/1/2012 Υπόμνημα είχε υπογραφεί από τον τέως Διοικητή κ. Κόκκινο από κοινού με τα θεσμοθετημένα όργανα της Υπηρεσίας μας
2) η απόφαση διορισμού των μελών του νέου Δ.Σ. αναρτήθηκε στο “Διαύγεια” στις 27-1-2012 ενώ η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις 3-2-2012
3) ο νέος Διοικητής κ. Παπανικόλας ανέλαβε καθήκοντα στις 15/2/2012 είναι αυτονόητο ότι η νέα Διοίκηση (Διοικητής-Δ.Σ.) ηθικά, δεοντολογικό και ουσιαστικά δεν μπορεί να τοποθετηθεί διότι δεν γνωρίζει για το προηγηθέν της θητείας της και του Υπομνήματος χρονικό διάστημα, και είναι εύλογο να μην μπορεί να τεκμηριώσει επί της ουσίας άποψη χωρίς αυτή να τεθεί υπό αμφισβήτηση για την αντικειμενικότητά της.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να ζητηθεί η έγγραφη άποψη των θεσμοθετημένων οργάνων που συνυπέγραψαν το υπόμνημα προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και όχι της νυν Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Πιστεύοντας στο έργο σας, αλλά και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ευθύνες πρέπει να διερευνώνται και να αποδίδονται σε κάθε πραγματικά υπαίτιο (ή και ηθικό αυτουργό), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



