Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ και κυρίως οι αυξήσεις στην τιμή του νερού, σε ό,τι αφορά οκτώ πρώην δήμους της Ρόδου, ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της παράταξης της πλειοψηφίας του Δήμου Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
«Αποφασίστηκε να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του νερού στους πρώην ΟΤΑ του νησιού, με εξαίρεση τους δήμους Ρόδου και Ιαλυσού.
Θα αυξηθεί η τιμή του νερού δηλαδή αλλά όχι απότομα. Αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή να είναι ήπια», δήλωσε ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας και εξήγησε πως δεν είναι δυνατό να γίνουν απότομα οι αυξήσεις και να υπάρχει άμεσα ενιαία τιμή του νερού σε όλο το νησί.
Στο θέμα της αναπροσαρμογής της τιμής του νερού έχει ήδη αναφερθεί η «δ» με αναλυτικό ρεπορτάζ.
Οριστικοποιήθηκαν συγκεκριμένα οι τιμές για τις οικίες που βρίσκονται σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους. (Αρχάγγελος, Αφάντου, Καλυθιές, Κοσκινού, Κρεμαστή, Μαλώνα, Μαριτσά, Παραδείσι, Παστίδα, Ψίνθος, Μάσαρη, Αρχίπολη, Δαματριά, Θεολόγος).
Αναλυτικότερα, για κατανάλωση μέχρι 25 κυβικά το νερό θα κοστίζει 0,24 λεπτά (ανά κυβικό). Για κατανάλωση 26-50 κυβικά η τιμή θα είναι 0,30 λεπτά. Στα νοικοκυριά, που θα καταναλώνουν από 51 έως 75 κυβικά το νερό θα κοστίζει 0,45 λεπτά. Για κατανάλωση από 76 έως 120 κυβικά η τιμή του νερού θα είναι 0,60 λεπτά. Για οικίες, που θα καταναλώνουν από 120 κυβικά και πάνω το νερό θα κοστίζει 0,75 λεπτά.
Στις δημοτικές ενότητες Ρόδου και Ιαλυσού, οι τιμές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Αναλυτικότερα για κατανάλωση μέχρι 25 κυβικά το νερό θα κοστίζει 0,48 λεπτά. Για οικίες που θα καταναλώνουν, από 26 έως 50 κυβικά, το νερό θα τιμάται προς 0,60 λεπτά. Για κατανάλωση από 51 έως 75 κυβικά το κόστος του νερού θα φθάνει στα 0,90 λεπτά. Για 76 ως 120 κυβικά νερού η τιμή θα είναι 1,20 ευρώ . Για κατανάλωση από 120 κυβικά και πάνω η τιμή θα διαμορφώνεται στο 1,50 ευρώ.
Κλείδωσε και η τιμή του νερού και για εργοτάξια, καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια και τυπογραφεία. Έτσι για κατανάλωση έως 25 κυβικά, το νερό θα κοστίζει 0,48 λεπτά το κυβικό. Για κατανάλωση από 26 έως 300 κυβικά το νερό θα κοστίζει 0,90 λεπτά. Από 300 κυβικά και άνω, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,99 ευρώ το κυβικό
Για την άρδευση αποφασίστηκε να καθοριστεί η τιμή στα 0,25 λεπτά το κυβικό.
Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν για το θέμα οι αντιδήμαρχοι Αγαπητός Πάλλας και Μανώλης Καμπουρόπουλος. Την επόμενη εβδομάδα πάντως, θα υπάρξει νέα συνάντηση με όλα τα μέλη της πλειοψηφίας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ του εντεταλμένου συμβούλου της δημοτικής ενότητας Αρχαγγέλου κ. Γ. Πετρωτιάτη και του αντιδημάρχου Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Σάββα Διαμοσταματίου.
Αφορμή ήταν η απασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων. Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, σε σημείο που ο κ. Διακοσταματίου απείλησε με παραίτηση για να πάρει την θέση του ο κ. Πετρωνιάτης!
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρακτική που ακολούθησαν οι πρώην δήμοι σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολούσαν.
«Αυτά υπάρχουν στη διάρκεια του διαλόγου. Αυτό που έχω συμβουλεύσει όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι για να έχει το όργανο κύρος, θα πρέπει να ασχοληθεί με τον Καλλικράτη. Τον Καποδίστρια, ας τον αφήσουν στην ησυχία του. Όταν γίνονται τεράστιες αλλαγές πρέπει να επικρατεί σύνεση, ηρεμία και ψυχραιμία. Αν είναι έτσι να ανατρέξουμε, να δούμε τι γινόταν τότε που λειτουργούσαν οι κοινότητες. Ο λαός έχει κουραστεί, με αυτά. Πρέπει να δίνουμε λύσεις. Όταν διοικεί κανείς, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Υπάρχει ένα δημόσιο που λειτουργεί συγκεκριμένα. Δεν μπορεί κάποιος που έχει προσληφθεί ως ηλεκτρολόγος, να γίνει οδηγός. Δεν είναι πολλοί οι υπάλληλοι, για την κλίμακα του νησιού. Πρέπει η κατανομή τους να είναι καλύτερη. Υπάρχουν κενά, για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας. Εκεί πάσχουμε. Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Δεν μπορεί ο δήμος να δώσει λύση. Πρέπει η Βουλή να ψηφίσει απλούς νόμους, που να δημιουργούν ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Έχει δημιουργηθεί ένα «αεροπλανοφόρο» δηλαδή που πλέει χωρίς αυτονομία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, το αύριο του νησιού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσει η παρελθοντολογία, διότι είναι σαν να καταδικάζει κανείς μια ολόκληρη εποχή που τελείωσε. Τώρα πάμε σε κάτι νέο. Σε ό,τι αφορά εμάς, παραδεχθήκαμε πως κάποια πράγματα, δεν ήταν σωστά. Ήταν μικρές κλειστές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με τα ίδια πράγματα. Έχουμε πραγματικά δεδομένα, σε αυτά πρέπει να δουλέψουμε και να δούμε τι κάνουμε για το αύριο διότι αν ασχολούμαστε κάθε φορά με το παρελθόν για να δικαιολογήσουμε αδυναμίες δικές μας το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό όχι για μας αλλά για τον τόπο. Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η εξωστρέφεια», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου για το φραστικό επεισόδιο και την αντιπαράθεσή του με τον κ. Πετρωνιάτη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/elifthisan-apofasis-gia-tin-timi-tou-nerou/













