Ελεύθερος με όρους ο 24χρονος εμπρηστής

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για τον άνθρωπο, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς πράγματος που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και για παράνομη οπλοφορία, 24χρονος Ροδίτης Α. Ζ. του Β., που ευθύνεται για 9 εμπρησμούς στη βιβλιοθήκη της Ροδιακής Έπαυλης, σε κομματικά γραφεία, στο Τουρκικό Προξενείο, σε εκκλησία και σε φροντιστήριο και για φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.

Ο 24χρονος, που συνελήφθη έξω από την οικία του λίγη ώρα μετά την τελευταία του εγκληματική ενέργεια στη βιβλιοθήκη της Ροδιακής Έπαυλης, χθες δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ζήτησε να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Επεσήμανε ότι είναι απόφοιτος δημοτικού και ότι από μικρή ηλικία εργαζόταν ως βοηθός σε ξυλουργείο στους “Πεύκους” και ότι είναι άνεργος. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να βρει εργασία και ότι η οικογένειά του αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και τόνισε ότι θεωρεί υπαίτιους για το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα τους αλλοδαπούς μετανάστες. Δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη.
Θυμίζουμε ότι ο 24χρονος ομολόγησε την πρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη» την 23η Δεκεμβρίου 2010, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 2α Μαρτίου 2011 και την 26η Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΚΚΕ την 5η Οκτωβρίου 2011 και την 27η Οκτωβρίου 2011, στην εκκλησία της Ανάληψης, την 26η Δεκεμβρίου 2011 στο Φροντιστήριο Πυθαγόρας, την 29η Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΛΑΟΣ, την 20ή Ιανουαρίου 2012, στο Τουρκικό Προξενείο και τις φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.
Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο μαχαίρια με μήκος λάμας 15 εκατοστών σε σχήμα “X” και εντός του δωματίου του 7 πλαστικά μπιτόνια, ένα τσίγκινο μπιτόνι, ένα πλαστικό δοχείο κομμένο σε σχήμα χωνιού, ένας μάλλινος σκούφος και ένα λευκό καπέλο. Τον σκούφο φορούσε στην επίθεσή του στο Τουρκικό Προξενείο και το λευκό καπέλο στην επίθεσή του στα γραφεία του ΚΚΕ.
Προανακρινόμενος είχε καταθέσει ότι αποφάσισε να βάλει φωτιά στη βιβλιοθήκη γιατί είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν πολλά βιβλία κουμμουνιστικού περιεχομένου, στα γραφεία του Συλλόγου Μουσουλμάνων γιατί είχε ακούσει ότι διεκδικούσε τουρκική μειονότητα στη Ρόδο και ότι ένας υπήκοος Πακιστάν είχε αποπειραθεί να βιάσει μία δεκαεπτάχρονη κοπέλα, στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί ως κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους αλλοδαπούς να ψηφίζουν, στα γραφεία του ΚΚΕ για την υποστήριξη την οποία παρείχαν στους μετανάστες, στην εκκλησία της Ανάληψης γιατί ο ιερέας έκανε εράνους για να βοηθήσει τους μετανάστες, στα γραφεία του ΛΑΟΣ γιατί δημιούργησε αντιρατσιστική επιτροπή, στο φροντιστήριο γιατί έβλεπε άτομα του αναρχικού χώρου και στο συμμαχικό νεκροταφείο από λάθος γιατί νόμιζε ότι ήταν μουσουλμανικό.
Είπε ακόμη ότι αποφάσισε να βάλει φωτιά στο Τουρκικό Προξενείο λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε η Τουρκία στην Ελλάδα κυρίως στα εθνικά θέματα και στα θέματα μειονοτήτων.