Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο χθες ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2012.
Κριτική ασκήθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για τα ταμειακά υπόλοιπα που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα υπερασπίστηκε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. «Αυτή η Περιφέρεια δρα και πρωτοπορεί με το λίγο προσωπικό που διαθέτει. Αισθάνομαι υπερήφανος για ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο κ.Γιάννης Μαχαιρίδης.
Την εισήγηση για τον οικονομικό απολογισμό έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μακρυωνίτης .
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης το έτος 2012 εκδόθηκαν απο την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 3.612 εντάλματα πληρωμής. Τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 73.112.011 ευρώ και τα έξοδα στα 26.053.010 ευρώ. Το έτος που πέρασε το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 47.059.001 ευρώ.
«Πρέπει να επισημάνω ότι ενώ υπάρχει αύξηση του ταμειακού υπολοίπου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μεταφέρει έργα προϋπολογισμού 20.000.000 στο ΕΣΠΑ. Αυτό που είναι επίτευγμα για την περιφερειακή αρχή, παρουσιάστηκε ως μειονέκτημα», δήλωσε ο κ. Μακρυωνίτης με αφορμή τα δυσμενή σχόλια που έγιναν από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.
Στην μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Τα έσοδα της Περιφέρειας προέρχονται από τους ΚΑΠ. Πριν δύο χρόνια το αρμόδιο υπουργείο καθιέρωσε τις αποκαλούμενες μεταβιβαστικές δαπάνες. Έτσι χάθηκαν πόροι. Έμεινε η ΚΑΠ λειτουργικών και ό,τι άλλο εισπράττεται από παράβολα και τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων», δήλωσε ο κ Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως οι πόροι που αφορούν δράσεις, όπως η μεταφορά των μαθητών και η δακοκτονία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
«Τα έσοδα της Περιφέρειας ανήλθαν στο ποσό των 3.214.000 ευρώ. Πριν την έναρξη λειτουργίας του θεσμού ήταν 13,8 εκατομμύρια. Στα Δωδεκάνησα παρουσιάζεται πλεόνασμα γιατί μεταφέρθηκαν έργα που ήταν να υλοποιηθούν από ίδιους πόρους στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ήταν 20.000.000 ευρώ. Τα έσοδα από τη ΚΕΔ ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια» εξήγησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως δεν ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν με τον ίδιο τρόπο πόροι για τις Κυκλάδες γιατί δεν είχαν δρομολογηθεί παρά μόνο τέσσερα έργα.
«Δεν είναι θετικό που η Περιφέρεια δεν χρωστά ένα ευρώ και δεν έχει δανειοδοτηθεί; Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί είμαστε από τις Περιφέρειες με καλή εικόνα και απόθεμα έργων. Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την Περιφέρεια όχι γιατί είμαι ο περιφερειάρχης αλλά γιατί η εικόνα, που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν δεν είναι η σωστή. Πρέπει να αναφέρω πως έχουμε λίγες αρμοδιότητες γιατί ο β βαθμός της ΤΑ απαξιώνεται. Εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω. Είδαμε ότι στοχοποιήθηκαν οι Δήμοι γιατί ορισμένοι θεωρούν πως σε αυτούς μπορεί να εκτονωθούν οι πολίτες. Η Περιφέρεια όμως καταξιώθηκε στην κοινωνία και αυτό δεν είναι τυχαίο», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Κάποια από τα έργα δεσμεύουν πόρους. Μήπως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να απεμπλακούν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας; Ξέρουμε καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν κατακρίνουμε καμιά προσπάθεια. Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η Περιφέρεια αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά πρέπει να δούμε», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» κ. Χαρ Κόκκινος.
«Το τμήμα του απολογισμού που αφορά τις επενδύσεις είναι το χειρότερο για την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Για κάθε έξι ευρώ επενδύσεων υπολογίσατε το ένα.Θεωρούμε πως είτε υπάρχει ανειλικρίνεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είτε αναποτελεσματικότητα. Η περιφερειακή αρχή μέσα σε δύο χρόνια υλοποίησε λιγότερα έργα από όσα οι πρώην νομαρχίες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος μέλος της παράταξης «Νέα Εποχή» κ. Γιώργος Παπαμανώλης.
Για τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το κράτος και δημιουργούν αδιέξοδα καθώς και για τις ΕΟΖ που έχουν καθιερωθεί μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Λ. Καφαντάρη.
«Διαπιστώνουμε υπέρογκο ποσοστό του ταμειακού υπολοίπου που μεταφέρεται στον προϋπολογισμό του 12. Αυτοί είναι αρνητικοί δείκτες. Παρατηρούμε τη μεγάλη μείωση που παρουσιάζουν τα έσοδα. Τι συμβαίνει με το ταμειακό υπόλοιπο;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος μέλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Περδικάρης.
«Δεν παρουσιάζουν αύξηση οι κρατικές επιχορηγήσεις. Μας δημιουργεί προβληματισμό το ταμειακό υπόλοιπο Τα χρήματα για επενδύσεις υπολείπονται σημαντικά των εξόδων για επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» κ. Ν Σαντορινιός
«Η Περιφέρεια υπάρχει λόγω του ταμειακού υπολοίπου της πρώην νομαρχίας Δωδεκανήσου. Ίδιοι πόροι δεν υπάρχουν. Να μην θεωρείτε πως θα συνεχιστούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις όταν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα. Να εξετάσετε την πιθανότητα να εκδώσετε πράσινα ομόλογα. Να γίνουν κοινωνικές επενδύσεις. Να ενδυναμωθεί και ο ρόλος συνεταιριστικών τραπεζών γιατί υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό με ορίζοντα δεκαετίας», τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολόγοι Πράσινοι» Ευρωβουλευτής κ. Ν. Χρυσόγελος.