«Δεν θα οδηγήσουν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε εκλογές»

«Δεν οδηγούν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων, σε εκλογές».
Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες η γραμματέας Ισότητας Φύλων και πρώην βουλευτής κ. Ζέτα Μακρή, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις.
Υπογράμμισε δε πως δεν παρουσιάζει προβλήματα η συνύπαρξη των τριών κομμάτων που έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εύχομαι, ελπίζω και αντιλαμβάνομαι, πως οι προσπάθειες όσων συμμετέχουν στην κυβέρνηση εστιάζονται στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Θεωρώ λογική την πίεση η οποία ασκείται για τα εργασιακά. Ελπίζω να μην είναι δραματικό το αποτέλεσμα για την κοινωνική συνοχή και τους εργαζόμενους”, τόνισε η κ. Μακρή.
Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση που έκανε προχθές ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθεί η χώρα η κ. Μακρή σχολίασε:
“Το ό,τι θα σώσει ο πρωθυπουργός την Ελλάδα δεν σημαίνει πως θα πρέπει να καταστρέψει τους Ελληνες πολίτες. Επειδή έγινε αναφορά στη Δημοκρατική Αριστερά, αναφέρω αυτό που δήλωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης πως δεν είναι ο μόνος που αγωνίζεται για το καλό των πολιτών αλλά όλοι κάνουν το ίδιο”.
Σχετικά με το αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η κ. Μακρή υπογράμμισε:
“Οχι, δεν έχει διαφανεί από κανένα αυτό και δεν είναι χρήσιμο για τη χώρα. Θέλω όμως να καταδικάσω και την ασόβαρη προσπάθεια που έγινε από τους “Ανεξάρτητους Ελληνες” για παραίτηση βουλευτών”.
Σε ερώτηση αν η συγκυβέρνηση έχει μέλλον, η κ. Μακρή δήλωσε:
“Αναμφίβολα έχει μέλλον η συγκυβέρνηση. Επιπλέον δεν έγινε συγκυριακά και γιατί κάποιοι ήθελαν να καταλάβουν κυβερνητικούς θώκους, αλλά για συγκεκριμένο σκοπό δηλαδή για να σωθεί η χώρα. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Είναι θεμιτές και επιβεβλημμένες στη δημοκρατία. Πιστεύω ότι ακόμη και αυτές μαζί με τον κοινό στόχο της σωτηρίας της χώρας, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν παριστάνω την ανήξερη. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες. Αντιλαμβάνομαι, πως θα είναι επώδυνα τα μέτρα. Με την αναπτυξιακή διάσταση που θα έχουν θα συμβάλουν ώστε να αντιληφθούμε ότι ήταν επιβεβλημένα”.
Η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.
“Καλή και χρήσιμη ήταν η συνάντηση. Όμως εξίσου καλά και χρήσιμα είναι αυτά για τα οποία δόθηκαν δεσμεύσεις να γίνουν πράξη. Σε ό,τι μας αφορά, κάναμε δράσεις και παρεμβάσεις. Αφορούσαν στη βία κατά των γυναικών. Έχει δρομολογηθεί και στο Νότιο Αιγαίο η δημιουργία ξενώνων για τη φιλοξενία των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα διευρυνθεί η χρησιμότητα των συμβουλευτικών κέντρων και οι δράσεις θα επεκταθούν και στον τομέα που αφορά την οικονομία. Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν πως είναι επίκαιρος ο τομέας αυτός”.
Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει τον τομέα της ανεργίας η κ. Μακρή δήλωσε πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά αφού δείχνουν πως μια στις δύο γυναίκες σε όλη τη χώρα είναι χωρίς εργασία.
“Οι δράσεις μας είναι κάπως περιορισμένες στον τομέα αυτό. Σε ό,τι μας αφορά και με τα περιθώρια που έχουμε, κάναμε μια προκήρυξη για την ενίσχυση της απασχόλησης 2.500 γυναικών σε όλη τη χώρα. Δίνουμε έμφαση στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι δραματικά. Επειδή ορισμένοι θεωρούν τους αγώνες μας πολυτέλεια, θα δηλώσω πως η ανεργία στις γυναίκες φθάνει στο 62%. Πρακτικά ούτε μια στις δύο νέες γυναίκες μέχρι 35 ετών δεν εργάζεται στη χώρα μας πια”, δήλωσε η κ. Μακρή.
Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπόθεση της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στη Ρόδο η κ. Μακρή δήλωσε :
“Δεν διαπίστωσα αντιδράσεις, αλλά μια καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε αδιαφορία. Η δική μας η διάθεση είναι να αναπτυχθεί καλή συνεργασία και να λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά μέχρι το τέλος του 2012. Θέλουμε να πάνε τόσο καλά ώστε κάθε προσπάθεια κατάργησης να αποτελεί δυσβάστακτο πολιτικό κόστος”.
Σχετικά με την δήλωση πως φέρεται να έκανε αιρετός του νησιού μας θεωρώντας την λειτουργία του ξενώνα “οχλούσα δραστηριότητα”, η κ. Μακρή δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο.
“Η δήλωση προφανώς οφείλεται σε κακή ενημέρωση. Εμείς είμαστε στη διάθεση των φορέων για να βοηθήσουμε ώστε να πάψει να υπάρχει αυτή η λανθασμένη εντύπωση. Οχλούσες δραστηριότητες είναι η βία κατά των γυναικών, η παρενόχληση και το Traficing”, δήλωσε η κ. Μακρή.