Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τα δημοσιεύματα περί «παγώματος» των διαβουλεύσεων, ανέφερε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.
«Η 6η δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υποστήριξε.
Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αυτό όπως είπε θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της οικονομίας.
Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε πρέπει να είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα.
Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.
Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το ύψος του φετινού ελλείμματος.
Εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε ψηφίσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας, συμπλήρωσε, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι’ αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» είπε, όπως ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ), επέκταση εργασιακής εφεδρείας, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, νέο φορολογικό σύστημα.
Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα, είπε. Θα διευρυνθεί η «δεξαμενή» του μέτρου, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».
«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.
Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.
Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε.
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της Ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε άτυπο Eurogroup/Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία στις 16-17 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εκλογών και το απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα».
Εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, αλλά παράλληλα δήλωσε «ανοικτός» σε «καλές» ιδέες και προτάσεις, διότι «τώρα χρειάζεται και συστράτευση και υποστήριξη και υπομονή και ελπίδα».
Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές και κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε μετωπική και απόλυτη αντίθεση με όλους τους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να βγάζει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες εκθέσεις».
Για «απόπειρα
εξαπάτησης των πολιτών» κατηγορεί η ΝΔ
τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή όσα συνέβησαν με την τρόικα και όσα σχετικά είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον εαυτό του και την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης προσθέτοντας πως «τώρα προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους με φθηνά επικοινωνιακά τρικ».
Ο κ. Μιχελάκης επίσης είπε ότι στην κυβέρνηση μεταθέτουν τις συνομιλίες με την τρόικα για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει «τεχνικές εργασίες».
«Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά», κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-iparchi-emploki-stis-diapragmatefsis-me-tin-troika/













