Αθώοι παράνομης επέμβασης ή εκτέλεσης έργου σε μνημείο και δη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Μαλώνας κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου ο πρώην πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής και τα μέλη της κ.κ. Αν. Καραγιάννης και Σάββας Χατζηγιάννης, που βρέθηκαν ανέλπιστα για δεύτερη φορά αντιμέτωποι με κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν μετά από απίθανες καταγγελίες της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που “ενοχλήθηκε” επειδή απεκατέστησαν την εγκαταλελειμμένη και κατεστραμμένη εκκλησία!!
Πιο συγκεκριμένα ο ιερέας Ιωάννης Γραϊκος, πρώην πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Μαλώνας και το μέλος της ίδιας επιτροπής κ Αν. Καραγιάννης είχαν απαλλαγεί από την κατηγορία της αλλοίωσης μνημείου την 12η Σεπτεμβρίου 2010 από το ίδιο δικαστήριο.
Οι αρμόδιοι της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ουδέποτε έπραξαν τα δέοντα για την αποκατάσταση του μνημείου και άφησαν την κεντρική εκκλησία της Μαλώνας να υποστεί σοβαρές καταστροφές από τη διάβρωση επέλεξαν αντί να συμβάλουν στο έργο της εκκλησιαστικής επιτροπής για την προστασία και την ανάδειξη του ναού να μηνύσουν τα μέλη της οδηγώντας τους ενώπιον του δικαστηρίου δύο φορές!
Η Αρχαιολογία συγκεκριμένα «ενοχλήθηκε» για το γεγονός ότι τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής αφαίρεσαν το επίχρισμα σοβά που κάλυπτε τις εξωτερικές επιφάνειες του ναού και επένδυσαν τη δυτική και το δυτικό τμήμα της βόρειας και νότιας πλευράς του ναού με πώρινες πλάκες (φίντα πέτρα) προκαλώντας δήθεν αλλοίωση στο μνημείο.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε αφενός ότι το πρώτο προειδοποιητικό σήμα της αρχαιολογίας (αριθμ. πρωτ. 343/15-1-2004 έγγραφο προς την Iερά Mητρόπολη Pόδου με κοινοποίηση στην Eκκλησιαστική Eπιτροπή Aγίου Γεωργίου Mαλώνας) ουδέποτε επιδόθηκε στην εκκλησιαστική επιτροπή, ότι όταν επιδόθηκε το σήμα διακοπής εργασιών αυτές είχαν ήδη ολοκληρωθεί και τέλος ότι οι κατηγορούμενοι το μόνο που έπραξαν ήταν να αφαιρέσουν με την βοήθεια ειδικών μηχανικών τον ασβέστη που κάλυπτε την πέτρα και να την στεγανοποιήσουν προκειμένου να σταματήσει η διάβρωση από την υγρασία των αγιογραφιών στο εσωτερικό του ναού αλλά και να σταματήσουν να πέφτουν σοβάδες εντός και εκτός του ναού.
Τονίστηκε δε κατ’ επανάληψη από τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορούμενων ότι η Αρχαιολογία δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του μνημείου.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Β. Καβουριού, Στ. Κιουρτζής και Ε. Χριστοδούλου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/athoothikan-ta-meli-tis-ekklisiastikis-epitropis/













