Σε δέκα ημέρες περίπου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων αντιπλημμυρικών έργων στους οικισμούς της Νότιας Ρόδου, που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου.
Να σημειωθεί πως εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την μίσθωση των μηχανημάτων που θα ξεκινήσουν τις εκσκαφές στις κοίτες των ποταμών στη Νότια Ρόδο, προκειμένου να θωρακιστούν οι οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν από πλημμύρες.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τα δελτία πρόγνωσης του καιρού στην περιοχή μας. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βρέξει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στη Ρόδο. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε τους οικισμούς που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Δεν σας κρύβω πως συνεχίζω να είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το θέμα αυτό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.
Σε ερώτηση για τον ακριβή χρόνο έναρξης των μεγάλων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των οικισμών ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου δήλωσε:
«Δεν μπορώ να αναφέρω με ακρίβεια τον χρόνο έναρξης των εργασιών αυτών. Έχει ανατεθεί σε μηχανικούς η σύνταξη των μελετών προκειμένου να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που εμείς θεωρούμε απαραίτητες. Ελπίζουμε να τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Σημαντικό όμως είναι και το θέμα της αναδάσωσης στις περιοχές της Νότιας Ρόδου που έχουν πληγεί από τη μεγάλη φωτιά.
«Θα πρέπει να έχουμε εκτενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να προχωρήσουμε στο θέμα αυτό. Οι ειδικοί θα μας καθοδηγήσουν σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις που θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές που έχουν καεί», τόνισε ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.
Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκφράστηκε η πρόθεση να δημιουργηθούν ειδικές ζώνες στις οποίες δεν θα φυτευθούν πεύκα, αλλά, διαφορετικά είδη δέντρων που έχουν μεγαλύτερη αντοχή και δεν γίνονται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα.
Για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η αναδάσωση έχει ήδη προταθεί η δημιουργία ενός παραρτήματος του φυτωρίου που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τονίστηκε μάλιστα πως το παράρτημα θα πρέπει να δημιουργηθεί σε περιοχή όπου υπάρχει αρκετό νερό για ευνόητους λόγους.
Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των προσπαθειών για την αναδάσωση η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα, δήλωσε:
«Είναι νωρίς ακόμη για τη διαδικασία αυτή. Θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βλάστηση στην περιοχή που έχει καεί. Το λέω αυτό γιατί κάποια δέντρα είχαν αναπτυχθεί και έριξαν τους σπόρους που έφεραν στη γη . Για να προχωρήσουμε θα εκπονηθεί πρώτα μια ειδική μελέτη η οποία θα μας καθοδηγήσει».
«Θα τοποθετηθούν στη γη όταν ευνοήσουν οι συνθήκες, σπόροι και εν συνεχεία μικρά δενδρύλια», εξήγησε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών.
Η κ. Κ. Μπαλατσούκα αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που δημοσιεύει η «δ» στη σελίδα 16 για την απαγόρευση της βόσκησης ζώων στις περιοχές που έχουν καεί από τη φωτιά.
«Θέλουμε μα επιστήσουμε την προσοχή στους κτηνοτρόφους. Πρέπει να ξέρουν ότι χάνουν πλέον τις επιδοτήσεις που έπαιρναν για τη χρήση εκτάσεων για βοσκή εφόσον υπήρξε καταστροφή. Ζητάμε όμως από τους ανθρώπους αυτούς να προσέχουν τα δάση που δίνουν ζωή σε όλο το νησί μας», δήλωσε η κ. Κ. Μπαλατσούκα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/archizi-i-kataskevi-ton-antiplimmirikon-ergon/