Αθήνα, 9
Τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% για τον καφέ, τα σοκολατούχα και λοιπά ροφήματα που παρασκευάζονται και πωλούνται από επιχειρήσεις εστίασης ως έτοιμα προς κατανάλωση, προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία-«σκούπα» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών -παρακάμπτοντας και τα νομικά εμπόδια επειδή έχει κατατεθεί και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα (λόγω των παρατάσεων που είχαν δοθεί) τις αποδείξεις δαπανών στην φορολογική τους δήλωση. Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος άτομα με αναπηρία, ενώ καθιερώνεται και ειδικό τέλος 200 ευρώ και άνω για όλα τα σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων.
Με άλλες διατάξεις προβλέπονται:
– διαδικασίες εξπρές για το «φακέλωμα» των τραπεζικών συναλλαγών σε βάθος 10ετίας για φορολογούμενους οι οποίοι είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής
– μείωση φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ΕΕ. Συγκεκρικέμα, μειώνεται η φορολογητέα αξία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να υποχωρεί και η τελική τιμή για τον αγοραστή, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Επιπλέον όμως εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα κοινοτικά αυτοκίνητα, τα επιβατικά αυτοκίνητα που προορίζονται να κυκλοφορήσουν ως δημοσίας χρήσης, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα ασθενοφόρα, οι νεκροφόρες, οι αστυνομικές κλούβες καθώς και τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ
ΦΠΑ «στο πόδι»
Η τροπολογία προβλέπει ότι μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ για καφέδες, και ροφήματα σοκολάτας κάθε είδους και αφεψήματα όπως τσάι, χαμομήλι και που παρασκευάζονται ως έτοιμα προς κατανάλωση κατόπιν παραγγελίας του πελάτη από επιχειρήσεις εστίασης. Η μείωση θα είναι μόνιμη και διαρκής, δεν έχει δηλαδή ημερομηνία λήξεως όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Επιπλέον:
1. Αναγνωρίζονται από την εφορία οι αποδείξεις δαπανών για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2013.
2. Το τέλος επιτηδεύματος για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης θα είναι 600 ευρώ τον χρόνο.
3. Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%.
4. Αποσαφηνίζεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι προστατευόμενα μέλη. Τα πρόσωπα αυτά θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτό και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
5. Γλιτώνουν τα πρόστιμα οι υποκείμενοι στον ΦΠΑ οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση ή φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα αν καταθέσουν δηλώσεις και καταβάλλουν το φόρο που οφείλουν για πράξεις που πραγματοποιούν έως 30 Νοεμβρίου 2013.
Τέλος πλόων στα σκάφη
Για όλα τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, μήκους άνω των 7 μέτρων Σκάφη αναψυχής, θεσπίζεται Τέλος Παραμονής και Πλόων. Το τέλος επιβάλεται όποια σημαία και αν φέρουν εφόσον πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το τέλος επιβάλλεται για παραμονή στην ελληνική επικράτεια από 1η Ιανουαρίου 2014 και οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής να καλούνται να το καταβάλλουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Το τέλος καθορίζεται ως εξής:
α) για τα ολικού μήκους από 7 μέτρα έως και 8 μέτρα σε 200 ευρώ.
β) για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων και έως και 10 μέτρα σε 300 ευρώ.
γ) για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 400 ευρώ.
δ) για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων
– ανά έτος, 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο ή
– ανά μήνα, 10 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο.
Το τέλος για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται στο 50% με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.
– Για πλοία άνω των 12 μέτρων που ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, παρέχεται έκπτωση 30%.
– Η απόδειξη καταβολής του τέλους φυλάσσεται μαζί με τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου ή του μικρού σκάφους και επιδεικνύεται στις αρμόδιες Λιμενικές, Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές όποτε ζητηθεί.
– Απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου ή του μικρού σκάφους σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους μέχρι την πληρωμή του και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του ετησίως αναλογούντος τέλους χωρίς έκπτωση.
Στους Δήμους ο φόρος
ακινήτων
Ετσι θα χαρακτηριστεί τέλος και όχι φόρος, και θα
συνεχίσει να επιβάλλεται
μέσω των λογαριασμών
ηλεκτρικού ρεύματος
Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού ότι θα μπορούσε να περάσει στους Δήμους η είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων προκειμένου να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο έσοδα που θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Μια ματιά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 αποδεικνύει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού θα ενισχυθούν από το κράτος με 2.573 εκατ. ευρώ, ενώ πέραν των αποδόσεων αυτών θα ενισχυθούν και με ειδική επιχορήγηση ύψους 374 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά με 2,94 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό ταυτίζεται με το ύψος των εσόδων που θέλει το υπουργείο Οικονομικών να βάλει στα δημόσια ταμεία από τη νέα φορολογία ακινήτων. Κατά συνέπεια, αντί να εισπράξει το ίδιο το κράτος τους φόρους και στη συνέχεια να τους αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε πολύ απλά να αναθέσει στους δήμους την είσπραξη των φόρων ακινήτων και τα έσοδα αυτά να μπουν απευθείας στα δημοτικά ταμεία.
Η σκέψη του Πρωθυπουργού ίσως να βασίζεται και σε κάτι ακόμη. Μετά τις τελευταίες αντιδράσεις των βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠαΣοΚ, αλλά και τις φωνές συνταγματολόγων ότι ο νέος φόρος σε πολλά σημεία του θεωρείται αντισυνταγματικός γιατί έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το «χαράτσι» ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, αν εισπράττεται από τους δήμους θα χαρακτηριστεί τέλος και όχι φόρος και θα μπορέσει να συνεχίσει να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ξεπερνιούνται με αυτόν τον τρόπο οι «κόκκινες κάρτες» περί αντισυνταγματικότητας. Επίσης, καθιστά υπεύθυνους τους δήμους για την είσπραξή του και όσοι δήμοι δεν τον εισπράξουν δεν θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν έξτρα κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αλλωστε, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα δεν ψηφίζεται μετά το «αντάρτικο» βουλευτών και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου αν δεν αλλάξει, ο νέος φόρος να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο χωριστά, να υπάρχει αφορολόγητο (π.χ. 50.000 ευρώ) και να υπάρχουν ουσιαστικές εξαιρέσεις για ανέργους, ανάπηρους και ευπαθείς ομάδες
Από τη μεριά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να μη φορολογούνται τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται από αγρότες, να μην υπερφορολογούνται τα οικόπεδα, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και, αν δεν βρεθεί λύση, να συνεχίσει να επιβάλλεται το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ μειωμένο κατά 10%.
Η ΟΚΕ μιλάει για σωρεία αδικιών
Ενας ουσιαστικός «ελιγμός» του υπουργείου Οικονομικών θα ήταν ο νέος φόρος ακινήτων να εισπράττεται από τους δήμους, κάτι που ήδη προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία ουσιαστικά επισημαίνει σωρεία αδικιών που περιλαμβάνει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΟΚΕ, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να γίνεται με βάση την αξία της. Οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 2007, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές αγοραίες αξίες, οι οποίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ λόγω της κρίσης.
Επίσης η ΟΚΕ σημειώνει ότι προκειμένου να επιτυγχάνεται αφενός η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αφετέρου η προοδευτικότητα βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του κάθε φορολογουμένου, θα πρέπει να προβλέπεται ένας μεγάλος αριθμός φορολογικών συντελεστών με διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα, η ΟΚΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας κτλ.), καθώς και απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι κάποιου ποσού αντικειμενικής αξίας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/apallagi-i-ch-apo-to-foro-politelias/