Αγωγή για το σκάνδαλο των εικονικών συνταγογραφήσεων

Χρηματική αποζημίωση 46.000 ευρώ από έναν ιατρό του ΙΚΑ Ρόδου και 40.000 ευρώ από έναν φαρμακοποιό που δραστηριοποιείται στην πόλη της Ρόδου διεκδικεί με αγωγή που υπέβαλε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ένας 80χρονος καρκινοπαθής που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρµάκων, που εξιχνίασαν επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ µε τη συνδροµή της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατική Δραστηριότητα, της Διεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και του ΣΔΟΕ.
Το ιστορικό της υπόθεσης, όπως υποστηρίζει ο 80χρονος στην αγωγή του, που υπέβαλε χθες ο δικηγόρος κ. Σπ. Σαλαμαστράκης, έχει ως εξής:

“Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 με έκπληξη κλήθηκα από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα από την (…), να δώσω κατάθεση διότι υπήρχε η υποψία από τη συγκεκριμένη υπηρεσία πως Ιατρός της Ρόδου ως ιατρός του ΙΚΑ συνταγογραφούσε συνταγές στο όνομά μου εν αγνοία μου χρησιμοποιώντας τα στοιχεία μου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΜΚΑ) και Φαρμακοποιός της Ρόδου εκτελούσε τις συνταγές αυτές που βασίζονταν σε εικονικές συνταγογραφήσεις (και εικονικές παθήσεις μου!) όχι μόνο χωρίς να προβαίνει σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας, αλλά υπογράφοντας για λογαριασμό μου!
Πράγματι μετέβηκα μαζί με το γαμπρό μου, (…), στο ξενοδοχείο (…) στην πόλη της Ρόδου, όπου η ανωτέρω εκπρόσωπος της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. μου έδειξε μία συνταγή με αριθμό 5676393Β18 με ημερομηνία έκδοσης 02/08/2012, η οποία έφερε τα στοιχεία μου και μάλιστα ανέφερε ως παθήσεις (διάγνωση) «Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και Υπερχοληστεριναιμία» – παθήσεις τις οποίες ουδέποτε είχα – και φάρμακα για μεν την πρώτη πάθηση τα «Janumet 50/850» και ταινίες μέτρησης σακχάρου, για δε τη δεύτερη πάθηση το «Prizelip 40», φάρμακα τα οποία ουδέποτε λάμβανα. Τη συνταγή αυτή τη συνταγογράφησε ο πρώτος των εναγομένων, τον οποίο ουδέποτε είχα επισκεφτεί ούτε γνώριζα, και τις εκτέλεσε ο δεύτερος των εναγομένων, στο φαρμακείο του οποίου ουδέποτε είχα πάει! Μάλιστα οι συνταγές έφεραν πλαστή υπογραφή μου την οποία προφανώς έβαζε ο δεύτερος των εναγομένων ή κάποιος τρίτος που του προσκόμισε τη συνταγή (χωρίς προφανώς ο δεύτερος των εναγομένων να προβεί σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας ως όφειλε – από δόλο ή έστω ενσυνείδητη αμέλεια). Η συγκεκριμένη εκπρόσωπος μου ανέφερε πως υπήρχαν και άλλες τέτοιες συνταγές με το όνομά μου χωρίς όμως να μου τις δείξει, ενώ σε ερώτησή μου για το μέγεθος του σκανδάλου μου ανέφερε πως ανεπίσημα το ποσό από τις εικονικές συνταγογραφήσεις φτάνει τα 80.000 ¤! Επίσης, με ρώτησε αν γνώριζα τους εναγομένους και εγώ της απάντησα πως ουδέποτε είχα εξεταστεί από τον πρώτο των εναγομένων και ουδέποτε είχα τις παθήσεις που αυτός έγραψε στην ανωτέρω συνταγή, ούτε λάμβανα τα φάρμακα που αυτός έγραψε στη συγκεκριμένη συνταγή, ούτε είχα αγοράσει φάρμακα από το φαρμακείο του δεύτερου των εναγομένων.
Μετά την κατάθεσή μου διαπίστωσα πως ακολούθησαν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, καθώς το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, μιας και θύμα της όλης υπόθεσης των εικονικών συνταγογραφήσεων δεν ήμουν μόνο εγώ, όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Δημοκρατική» στις 26/01/2013. Εγώ με τη σειρά μου, μετά το αρχικό σοκ της αποκάλυψης πως άγνωστοι σε εμένα συμπολίτες μου και μάλιστα επιστήμονες χρησιμοποιούσαν παράνομα τα στοιχεία μου, πρόβαιναν σε εικονικές συνταγογραφήσεις, πλαστογραφούσαν υπογραφές μου και εκτελούσαν συνταγές για πάθηση που δεν είχα και φάρμακα που δεν λάμβανα, απευθύνθηκα μέσω του πληρεξουσίου μου δικηγόρου, Σπυρίδων Σαλαμαστράκη του Δημητρίου, στην ανωτέρω υπηρεσία με την από 17/01/2013 επιστολή μου ζητώντας να μου αποσταλεί το πόρισμα της υπηρεσίας αυτής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και επικυρωμένα αντίγραφα όλων των σχετικών συνταγών που έφεραν τα στοιχεία μου.
Η ανωτέρω υπηρεσία με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 43/01-03-2013 έγγραφό της, το οποίο υπογράφεται από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., (…) μου απάντησε (συγκεκριμένα απάντησε στο γαμπρό μου, στον οποίο με την παραπάνω επιστολή μου ζήτησα να σταλούν τα αντίγραφα) επισυνάπτοντας αντίγραφο μίας μόνο συνταγής που έφερε το όνομά μου -αυτή που μου είχε δείξει στο ξενοδοχείο (…) και περιέγραψα αναλυτικά ανωτέρω- κατόπιν σχετικής (όπως αναγράφεται στο έγγραφο αυτό) γνωμοδότησης της Νομικής Συμβούλου του ΕΟΠΥΥ (πιθανότατα διότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί το πόρισμα για την υπόθεση αυτή).
Επειδή όπως προκύπτει και από την ανωτέρω συνταγή, ο πρώτος των εναγομένων – ο οποίος επαναλαμβάνω ουδέποτε με έχει εξετάσει – έχει χρησιμοποιήσει (άρα «επεξεργαστεί») χωρίς την άδειά μου εν γνώσει του και με δόλο τα προσωπικά μου δεδομένα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου ασφαλισμένου, έτος γέννησης, τα οποία προφανώς βρήκε από τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή/και του ΕΟΠΠΥ, βάσεις δεδομένων στις οποίες ως ιατρός αλλά και ειδικότερα ως ιατρός του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έχει πρόσβαση), προβαίνοντας σε εικονική συνταγογράφηση και μάλιστα φαρμάκων που δεν χρησιμοποιώ για πάθηση την οποία δεν έχω, ενώ ο δεύτερος των εναγομένων εκτέλεσε την ανωτέρω συνταγή χωρίς να είμαι εγώ παρών, άρα χωρίς να προβεί στον αναγκαίο από το νόμο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, πλαστογραφώντας την υπογραφή μου («ο παραλήπτης») είτε ο ίδιος είτε κάποιος τρίτος που του την προσκόμισε. Τη δε συνταγή αυτή προφανώς του την έδωσε ο πρώτος των εναγομένων και άρα συνεργός του στην υπόθεση αυτή των εικονικών συνταγογραφήσεων ή κάποιος τρίτος.
Αξίζει να αναφέρω πως ο γαμπρός μου, (…), τον Ιανουάριο του 2013 μετέβη στο ΙΚΑ Ρόδου, όπου συνάντησε τον πρώτο των εναγομένων, του ανέφερε το παραπάνω ιστορικό και όταν τον ρώτησε που βρήκε τα στοιχεία μου αυτά, του απάντησε «δεν μπορώ να θυμάμαι εγώ, γράφω χίλιες συνταγές την ημέρα» και τον έδιωξε. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το δεύτερο των εναγομένων, του ανέφερε όλο το παραπάνω ιστορικό και όταν τον ρώτησε ποιος παρέλαβε τα φάρμακα αυτά του απάντησε «εσύ τα πήρες». Ακούγοντας έκπληκτος ο γαμπρός μου τη δήλωση αυτή του δεύτερου των εναγομένων, του είπε πως «αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο, κάποιος άλλος χωρίς το βιβλιάριο του πεθερού μου παρέλαβε τα φάρμακα», αλλά ο δεύτερος των εναγομένων του απάντησε «άσε μου την ταυτότητά σου να σου κάνω μία μηνυσούλα»!!! Μετά από αυτή τη δήλωση του δεύτερου των εναγομένων, ο γαμπρός μου αποχώρησε, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλει άκρη!”