Αεροπορική διασύνδεση της Ρόδου με την Πάφο

Αεροπορική διασύνδεση της Ρόδου με την Πάφο της Κύπρου προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασαν πρόσφατα Ρώσοι επενδυτές, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Μόσχα.
Η αεροπορική διασύνδεση θα γίνεται με υδροπλάνα και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τεράστιας επένδυσης που θα γίνει στην παραλιακή περιοχή της Πάφου και περιλαμβάνει σχέδια για θαλάσσιες, όσο και για χερσαίες υποδομές. Η πρόταση και τα σχέδια της ρωσικής εταιρείας αφορούν περιοχή στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Πάφου, ανοικτά του Φάρου.
Τα ακριβή σχέδια των παρεμβάσεων που θα γίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και η διασύνδεση της Πάφου με τη Ρόδο και πιθανόν με άλλα ελληνικά νησιά, πρόκειται να παρουσιαστούν σύντομα και στην Κύπρο. Η παρουσίαση θα συνοδευτεί με φάκελο που θα υποβληθεί προς τα αρμόδια υπουργεία της Κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η διασύνδεση της Πάφου με τη Ρόδο θα εντάσσεται σ’ ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο, το οποίο ο τουρίστας θα επιλέγει κατά περίπτωση. Συζητείται να υπαχθεί στο ίδιο πλάνο διασύνδεσης της Πάφου και η Πάτμος (και ίσως με κάποια νησιά των Κυκλάδων) λόγω της αγάπης που τρέφουν οι Ορθόδοξοι Ρώσοι για το νησί της Αποκάλυψης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκ των έσω γνωρίζοντες τα στοιχεία ομιλούν για μια επένδυση τεραστίων διαστάσεων. Η ίδια επένδυση έχει εκτιμηθεί ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών από τη Ρωσία για projects στην Κύπρο. Αλλωστε, για την προοπτική αυτή υπήρξε ειδική αναφορά στο διεθνές συνέδριο κτηματαγοράς της FIABCI που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Πάφο.
Στο ερώτημα εάν η Ρόδος και εν γένει η Δωδεκάνησος αποτελεί για φέτος στόχο επενδύσεων από μεγαλοκεφαλαιούχους της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, η απάντηση είναι αρνητική. Η πολυπλοκότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας ως προς τις αδειοδοτήσεις, καθώς και η ανυπαρξία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος (οι νόμοι μεταβάλλονται σύμφωνα με τα συμφέροντα) λειτουργούν ανασταλτικά προς τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς επενδυτικής σκακιέρας.
Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών πλάνων της Ρωσικής εταιρείας είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ελληνικών τουριστικών προορισμών (Κρήτη, Κυκλάδες) για συνεργασία. Αυτό σημαίνει πως σε μια εξελισσόμενη επένδυση, είναι πολύ πιθανό η επιλογή της Ρόδου για αεροπορική διασύνδεση με την Πάφο στο πλαίσιο κοινών τουριστικών πακέτων, να διαφοροποιηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει εάν για παράδειγμα οι Κρήτες προσφέρουν πρόσθετες διευκολύνσεις για την αεροπορική τους διασύνδεση με την Πάφο.
Συνεπώς, οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες οφείλουν να κινητοποιηθούν προκειμένου να διασφαλίσουν την παρουσία της Ρόδου σε αυτή την επένδυση. Συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια θα βρουν το δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για τη Ρόδο και διατηρεί άριστους δεσμούς φιλίας με πολλούς ελληνοκύπριους που διαμένουν στο νησί.