- Η υδροδότηση της Ρόδου παραμένει κρίσιμο ζήτημα, με τον περιφερειάρχη Χατζημάρκο να τονίζει ότι η διασφάλισή της είναι πρωταρχικός στόχος και ότι δεν έχει αρνηθεί ποτέ τον διάλογο.
- Η ΠΝΑι και η ΔΕΥΑ Ρόδου διαφωνούν για την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρού χρηματοδοτικού κενού που θα επηρεάσει τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
- Ο ανάδοχος του έργου παραμένει απλήρωτος σχεδόν ενάμιση χρόνο, γεγονός που επιτείνει την κρίση και απειλεί την ομαλή υδροδότηση του νησιού.
- Ο Χατζημάρκος απορρίπτει τις κατηγορίες περί προσπάθειας μείωσης του κόστους του νερού, τονίζοντας ότι το φράγμα προσφέρει νερό σε πολύ χαμηλή τιμή και δηλώνει αμετακίνητος απέναντι σε πολιτικούς εκβιασμούς.
• Χατζημάρκος: «Το διακύβευμα παραμένει η υδροδότηση της Ρόδου. Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον διάλογο»
• Ευστρατίου: «Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί η Ρόδος σε διακοπή υδροδότησης λόγω ανευθυνότητας»
• Σχεδόν ενάμιση χρόνο παραμένει απλήρωτος ο ανάδοχος
Η διασφάλιση της υδροδότησης της Ρόδου, οι οικονομικές εκκρεμότητες που συνδέονται με τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά και η αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΝΑι και της ΔΕΥΑ Ρόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή της θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό, χωρίς να μεταβάλλει τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας απέναντι στον ανάδοχο του έργου.
Χατζημάρκος: «Το διακύβευμα είναι η υδροδότηση της Ρόδου»
Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο το θέμα εισήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Χατζημάρκος διευκρίνισε ότι το όργανο δεν καλείται να υποκαταστήσει την Περιφερειακή Επιτροπή, αλλά να δώσει σαφή κατεύθυνση στους τέσσερις εκπροσώπους της Περιφέρειας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑΡ.
Όπως εξήγησε, η σχετική πρόταση πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης, από την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει περάσει. «Σήμερα λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους τι θέλουμε να ψηφίσουν εκεί», ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δεν βρίσκονται μόνοι τους απέναντι στην αντιπαράθεση.
Ο περιφερειάρχης περιέγραψε την κατάσταση ως μια οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης της λειτουργίας του οργανισμού και έκανε λόγο για επιθέσεις σε βάρος στελεχών της Περιφέρειας, με ιδιαίτερη αναφορά στον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Ευστρατίου. Μάλιστα, χαρακτήρισε προσβλητικό το περιεχόμενο επιστολών που, όπως είπε, έχουν απευθυνθεί προς τον ίδιο.
Ωστόσο, ο βασικός άξονας της τοποθέτησής του ήταν οι συνέπειες που ενδέχεται να έχει η οικονομική αντιπαράθεση στη λειτουργία του φράγματος.
«Το διακύβευμα, κυρίες και κύριοι, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι η υδροδότηση της Ρόδου», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση καταβολής συμβατικών υποχρεώσεων από τη ΔΕΥΑΡ και τον Δήμο Ρόδου μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία χρηματοδότησης της λειτουργίας του έργου.

Ο κ. Χατζημάρκος απέρριψε, παράλληλα, την επιχειρηματολογία ότι η αντιπαράθεση αφορά στην προσπάθεια μείωσης του κόστους του νερού. Όπως ανέφερε, το φράγμα Γαδουρά προσφέρει νερό σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, υποστηρίζοντας ότι το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί στα 0,16 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Αναφερόμενος, μάλιστα, σε εξώδικο που, όπως είπε, έλαβε από τη ΔΕΥΑΡ, με το οποίο του ζητήθηκε να αποσύρει από τον δημόσιο διάλογο τις αναφορές του στο κόστος του νερού, ήταν κατηγορηματικός: «Καμία απειλή. Κανένας πολιτικός εκβιασμός δεν θα σταθεί εμπόδιο».
Και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λειτουργία της υποδομής, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και 17 χρόνια παρέχει ασφαλές και ελεγμένο νερό στη Ρόδο.
Το έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο περιφερειάρχης στην ενημέρωση που, όπως ανέφερε, έλαβε η Περιφέρεια από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την αποστολή της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο έγγραφο καταγράφεται δυσμενής απόκλιση, λόγω συσσώρευσης απλήρωτων υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, ύψους 3.990.779,79 ευρώ, για την περίοδο που εξετάστηκε. Το Παρατηρητήριο ζητά, όπως είπε, εξηγήσεις και διορθωτικές ενέργειες για την εξομάλυνση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις της Περιφέρειας για τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει στη διαχείριση των οικονομικών της.
«Δεν επιτρέπεται να πληρώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα διαθέσιμα ποσά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι πόροι, καθώς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις έχουν συγκεκριμένο σκοπό και υπόκεινται σε δημοσιονομικούς κανόνες.
Στο ίδιο πλαίσιο, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή οικονομική δυνατότητα αλλά αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το φράγμα. Όπως υπογράμμισε, η μεταφορά πόρων από άλλες δράσεις και έργα για την κάλυψη οφειλών τρίτου φορέα δεν αποτελεί ανεμπόδιστη επιλογή.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την Περιφέρεια, η συνέχιση της λειτουργίας του έργου έχει μέχρι σήμερα εξασφαλιστεί και μέσω ενεργειών των οικονομικών και νομικών υπηρεσιών για την είσπραξη οφειλών.
Οι συμβατικές δεσμεύσεις και η πρόταση της ΔΕΥΑΡ
Αναλυτικότερη παρουσίαση του ζητήματος έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος χαρακτήρισε την προτεινόμενη αλλαγή οικονομικά επικίνδυνη και νομικά προβληματική.
«Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά καθαρή», ανέφερε, εξηγώντας ότι, κατά την άποψή του, η πρόταση εμφανίζεται ως προσπάθεια μείωσης του κόστους, ενώ στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζει αντίστοιχη μείωση των υποχρεώσεων της Περιφέρειας απέναντι στον ανάδοχο.
Ο κ. Ευστρατίου υπενθύμισε ότι στις 6 Ιουνίου 2022 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και παρακολούθηση των έργων υδροδότησης της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.
Όπως ανέφερε Περιφέρεια ανέλαβε την οργάνωση και ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος, ενώ η ΔΕΥΑΡ, ως φορέας που εισπράττει το τίμημα του νερού από τους καταναλωτές, ανέλαβε την κάλυψη του κόστους. Ο Δήμος Ρόδου ανέλαβε, επίσης, ρητή εγγυητική ευθύνη για την εξόφληση οφειλών υπό τις προβλεπόμενες συμβατικές προϋποθέσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη απρόσκοπτης παροχής πόσιμου νερού δεν επιτρέπει αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της υπηρεσίας. Όπως σημείωσε, το δικαστήριο απέκλεισε όρους που θα επέτρεπαν τη διακοπή της υδροδότησης λόγω μη πληρωμής ή την καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης από κάποιο συμβαλλόμενο μέρος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει υπογραφεί ξεχωριστή δημόσια σύμβαση με τον ανάδοχο, διάρκειας 6,5 ετών και συνολικού τιμήματος 18.344.717 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
«Η τροποποίηση της πρώτης δεν τροποποιεί αυτομάτως τη δεύτερη και δεν αφαιρεί ούτε ένα ευρώ από τις αξιώσεις του αναδόχου», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ενδεχόμενη μείωση του ποσού που καταβάλλει η ΔΕΥΑΡ δεν συνεπάγεται αυτομάτως αντίστοιχη μείωση των υποχρεώσεων της Περιφέρειας.
Κατά συνέπεια, όπως προειδοποίησε, η διαφορά θα μεταφερόταν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, δημιουργώντας χρηματοδοτικό κενό που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί επ’ αόριστον.
Απόρριψη της πρότασης και συνέχιση των νόμιμων ενεργειών
Ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε ακόμη στις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, στις ρυθμίσεις οφειλών και στις δικαστικές ενέργειες που, σύμφωνα με την εισήγησή του, έχουν προηγηθεί. Αμφισβήτησε, επίσης, την τεχνική τεκμηρίωση της προτεινόμενης κοστολόγησης, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει παραδοχές και παραλείψεις που δεν δικαιολογούν την αναδρομική αναθεώρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε την απόρριψη της πρότασης της ΔΕΥΑΡ, την παροχή ρητής εντολής στους εκπροσώπους της Περιφέρειας να την καταψηφίσουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης και τη διατήρηση σε ισχύ των συμβάσεων μέχρι να τροποποιηθούν ή να λήξουν με νόμιμο τρόπο.
Ζήτησε, επίσης, τη συνέχιση των νόμιμων ενεργειών για τη βεβαίωση και είσπραξη των οφειλών, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία του φράγματος και του υδραγωγείου.
«Η σημερινή μας ψήφος δεν είναι ψήφος κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου. Είναι ψήφος υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της διοικητικής συνέπειας και πάνω απ’ όλα υπέρ του δικαιώματος της Ρόδου να έχει νερό κάθε μέρα, χωρίς αβεβαιότητα και χωρίς πολιτικά παιχνίδια», τόνισε.
Μιλώντας ο περιφερειάρχης, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ευθύνη της για την προστασία της υδροδότησης του νησιού, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της παρατεταμένης αντιπαράθεσης.
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο, αναφορικά με την υδροδότησή του φυσικά, και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε, δίνοντας το στίγμα της στάσης που προτίθεται να τηρήσει η Περιφέρεια στη διαχείριση της υπόθεσης.
Στην συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν ηχητικά κομμάτια από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την τοποθέτηση του Σωτήρη Βαγιανού, με τον νομικό εκπρόσωπο, Γιώργο Μαυρομμάτη να δηλώνει ότι η ΠΝΑι θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της για να εισπράξει τα οφειλόμενα από την ΔΕΥΑΡ.
Παπανικόλας: «Αν δεν πάμε σε διάλογο θα οδηγηθούμε σε τέλμα»
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από την μειοψηφία με τον Νικηφόρο Παπανικόλα να προβαίνει σε διαπιστώσεις σχετικά με τις τιμολογήσεις και δήλωσε: «Σε περίπτωση που δεν μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο να δούμε τι είναι αυτό που εμποδίζει την ΔΕΥΑΡ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, θα οδηγηθούμε σε τέλμα και σε αντιδικία».
Απαντώντας ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η ΠΝΑι δεν μπορεί να διακόψει την υδροδότηση ενώ, το ‘διακύβευμα’ και με βάση τις εκτιμήσεις του παρατηρητηρίου, σχεδόν ενάμιση χρόνο παραμένει απλήρωτος ο ανάδοχος: «Το διακύβευμα παραμένει η υδροδότηση της Ρόδου. Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον διάλογο» και μίλησε για ‘πολιτικό εκβιασμό’ από πλευράς της ΔΕΥΑΡ ενώ, παρουσίασε αναλυτικά τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Η συζήτηση συνεχίστηκε επί μακρόν, με εμφανή τον προβληματισμό για την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των τριών πλευρών, με φόντο τις οικονομικές διαφορές προς την ΠΝΑι.































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.