ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κώστας Κορδιστός: «Ξεκινά μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τα σχολεία της Ρόδου»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
kordistos
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο και τα Δωδε­κά­νησα ξεκινά με σοβαρές ελλεί­ψεις σε εκπαι­δευ­τι­κούς, κυρίως στην ειδική αγωγή.
  • Η πρώτη φάση προ­σλή­ψεων ανα­πλη­ρω­τών δεν κάλυψε τις ανάγκες, με μόλις το 23,9% των εγκρί­σεων για παράλ­ληλη στήριξη στα δημο­τικά σχολεία να έχει καλυ­φθεί.
  • Προ­βλή­ματα εντο­πί­ζο­νται και στην κάλυψη θέσεων σχο­λι­κών νοση­λευ­τών, ενώ τα κτη­ριακά ζητή­ματα παρα­μέ­νουν άλυτα.
  • Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών επι­ση­μαί­νει ότι οι προ­σλή­ψεις έγιναν κυρίως στη γενική αγωγή, αφή­νο­ντας κενά σε άλλες ειδι­κό­τη­τες.

Με σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις σε εκπαι­δευ­τι­κούς, ιδιαί­τερα στην ειδική αγωγή, αλλά και με προ­βλή­ματα που αφορούν στη σχολική στέγη και στην ασφά­λεια των μαθητών, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο και τα Δωδε­κά­νησα. Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης και Προ­σχο­λι­κής Αγωγής Ρόδου, κ. Κώστας Κορ­δι­στός, περι­γρά­φει μια δύσκολη πραγ­μα­τι­κό­τητα, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η πρώτη φάση προ­σλή­ψεων ανα­πλη­ρω­τών δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις πραγ­μα­τι­κές ανάγκες των σχο­λείων.

Ιδιαί­τερη ανη­συ­χία προ­κα­λεί η κατά­σταση στην παράλ­ληλη στήριξη, όπου, σύμφωνα με τα στοι­χεία που παρα­θέ­τει, στην Πρω­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση Δωδε­κα­νή­σου καλύ­φθηκε λιγό­τερο από το ένα τέταρτο των εγκε­κρι­μέ­νων περι­πτώ­σεων στα δημο­τικά σχολεία. Την ίδια ώρα, προ­βλή­ματα κατα­γρά­φο­νται και στην κάλυψη θέσεων σχο­λι­κών νοση­λευ­τών, ενώ τα κτη­ριακά ζητή­ματα παρα­μέ­νουν ανοιχτά, με χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα το συγκρό­τημα της Ακα­δη­μίας.

«Περι­μέ­ναμε να καλυ­φθούν τα κενά, αλλά αυτό δεν έγινε σε όλες τις ειδι­κό­τη­τες»

Όπως εξηγεί ο κ. Κορ­δι­στός, το Υπουρ­γείο Παι­δείας είχε θέσει από την αρχή του καλο­και­ριού τον στόχο η πρώτη φάση προ­σλή­ψεων ανα­πλη­ρω­τών να καλύψει περίπου το 80% των συνο­λι­κών προ­σλή­ψεων που θα γίνουν κατά τη διάρ­κεια της σχο­λι­κής χρονιάς.

«Φέτος είναι η χρονιά κατά την οποία το Υπουρ­γείο είχε πει από την αρχή του καλο­και­ριού ότι η πρώτη φάση ανα­πλη­ρω­τών θα καλύψει το 80% των προ­σλή­ψεων που θα γίνουν φέτος. Δηλαδή, στο­χεύει στις 45.000 προ­σλή­ψεις και έγιναν 30.000 προ­σλή­ψεις στην πρώτη φάση», ανα­φέ­ρει.

Η εικόνα, ωστόσο, δεν ήταν ίδια σε όλες τις ειδι­κό­τη­τες. «Ενώ περι­μέ­ναμε να έρθει δηλαδή πολύς κόσμος και να καλυ­φθούν τα κενά, αυτό έγινε μόνο στη γενική αγωγή και όχι σε όλες τις ειδι­κό­τη­τες», σημειώ­νει, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι στη Ρόδο και στα Δωδε­κά­νησα παρα­μέ­νουν κενά μεταξύ άλλων σε γυμνα­στές, εκπαι­δευ­τι­κούς αγγλι­κής φιλο­λο­γίας και θεα­τρι­κής αγωγής, αλλά και σε άλλες ειδι­κό­τη­τες, όπως η γερ­μα­νική γλώσσα.

Η παράλ­ληλη στήριξη στο επί­κε­ντρο

Ιδιαί­τερα έντονη είναι η κριτική του προ­έ­δρου του Συλ­λό­γου για την κατά­σταση στην ειδική αγωγή και, ειδι­κό­τερα, στην παράλ­ληλη στήριξη.

«Στην ειδική αγωγή τα πράγ­ματα είναι πολύ πιο ξεκά­θαρα. Και λέω πιο ξεκά­θαρα, γιατί στην περιοχή μας, στην Πρω­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση Δωδε­κα­νή­σου που είναι το νησί της Ρόδου, είχαμε 234 εγκρί­σεις για παιδιά για παράλ­ληλη στήριξη στα δημο­τικά και προ­σέ­λα­βαν 96 εκπαι­δευ­τι­κούς. Ενώ στα νηπια­γω­γεία είχαμε 49 εγκρί­σεις και προ­σέ­λα­βαν 19 εκπαι­δευ­τι­κούς».

Με βάση τα στοι­χεία που παρου­σιά­ζει, η κάλυψη ανέρ­χε­ται στο 23,9% για τα δημο­τικά σχολεία και στο 38,8% για τα νηπια­γω­γεία στην Πρω­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση Δωδε­κα­νή­σου.

«Μιλάμε λοιπόν για ποσοστό 23,9% που καλύ­φθηκε σε αυτή την πρώτη φάση της παράλ­λη­λης στή­ρι­ξης στα δημο­τικά και 38,8% στα νηπια­γω­γεία», επι­ση­μαί­νει.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπό­λοι­πες περιο­χές της Δωδε­κα­νή­σου, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ενδει­κτικά να σας πω ότι στην Κω καλύ­φθηκε το 22,3% των παράλ­λη­λων στα δημο­τικά και το 23,3% των παράλ­λη­λων στα νηπια­γω­γεία. Στην Κάλυμνο, 23,5% στα δημο­τικά και 25% στα νηπια­γω­γεία».

«Βλέ­πουμε λοιπόν ότι σχεδόν κάτω από το 25% καλύ­φθηκε σε παράλ­λη­λες στη­ρί­ξεις. Όσο και να θέλει το Υπουρ­γείο, όσο και να θέλει η διοί­κηση να τα ωραιο­ποι­ή­σει τα πράγ­ματα, δυστυ­χώς δεν είναι καθόλου έτσι», υπο­στη­ρί­ζει.

«Δεν υπάρχει έλλειψη ενδια­φέ­ρο­ντος»

Ο κ. Κορ­δι­στός απορ­ρί­πτει, παράλ­ληλα, το επι­χεί­ρημα ότι οι ελλεί­ψεις οφεί­λο­νται σε περιο­ρι­σμένο ενδια­φέ­ρον εκπαι­δευ­τι­κών για τις συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδια­φέ­ρον. Και στην περιοχή μας έχουν δηλώσει πολλοί Δωδε­κα­νή­σιοι εκπαι­δευ­τι­κοί για να έρθουν στα νησιά μας, αλλά δυστυ­χώς δεν έφτασε η σειρά τους να προ­σλη­φθούν».

Κατά την άποψή του, το ζήτημα αφορά πρω­τί­στως στην πολι­τική του Υπουρ­γείου για την ειδική αγωγή. «Δεν δίνει το βάρος που πρέπει η κυβέρ­νηση, το Υπουρ­γείο, στην ειδική αγωγή. Προ­σπα­θεί να κόψει από την παράλ­ληλη στήριξη. Είναι ξεκά­θα­ρος ο στόχος. Το λέγαμε αυτό το στόχο και από πέρυσι».

Ο ίδιος συνδέει την εξέλιξη αυτή με τον σχε­δια­σμό για τη λεγό­μενη συμπε­ρί­ληψη και την ενί­σχυση των τμη­μά­των ένταξης: «Στο­χεύ­ουν να κόψουν τις παράλ­λη­λες στη­ρί­ξεις και να βάλουν τμήμα ένταξης σε δεύτερο, να ιδρύ­σουν τμήμα ένταξης κάτω σχολείο, ώστε, στο πλαίσιο της λεγό­με­νης συμπε­ρί­λη­ψης, να πηγαί­νει από τμήμα σε τμήμα ο δάσκα­λος τμή­μα­τος ένταξης. Δεν είναι καθόλου τα πράγ­ματα όπως ακού­γο­νται».

Ελλεί­ψεις και σε σχο­λι­κούς νοση­λευ­τές – λιπο­θυ­μίες μέσα στα δημο­τικά σχολεία

Σημα­ντικό πρό­βλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλ­λό­γου, απο­τε­λεί και η κάλυψη των αναγκών σε σχο­λι­κούς νοση­λευ­τές.

«Ενδει­κτικά θα σας πω ότι έχουμε ανάγκη και από σχο­λι­κούς νοση­λευ­τές. Έχουμε παιδιά τα οποία εδώ και δύο-τρία χρόνια δεν έχουν σχολικό νοση­λευτή και έχουν φτάσει στο σημείο πλέον να έχουμε και λιπο­θυ­μίες μέσα σε δημο­τικά σχολεία».

Μάλιστα, κάνει λόγο για συγκε­κρι­μένη σχολική μονάδα όπου, όπως υπο­στη­ρί­ζει, εξα­κο­λου­θεί να μην έχει τοπο­θε­τη­θεί σχο­λι­κός νοση­λευ­τής παρά το σχετικό αίτημα.

«Δεν μπορεί να μας λέει το Υπουρ­γείο ότι δεν υπάρχει ενδια­φέ­ρον για σχο­λι­κούς νοση­λευ­τές. Δεν προ­σλαμ­βά­νει σχο­λι­κούς νοση­λευ­τές. Ειδικά στην πρώτη φάση δέχο­νται οι σχο­λι­κοί νοση­λευ­τές να έρθουν. Από εκεί και πέρα είναι το πρό­βλημα».

Ο ίδιος εκφρά­ζει προ­βλη­μα­τι­σμό και για τον χρόνο πραγ­μα­το­ποί­η­σης της δεύ­τε­ρης φάσης προ­σλή­ψεων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η καθυ­στέ­ρηση επι­βα­ρύ­νει περαι­τέρω τη λει­τουρ­γία των σχο­λείων.

«Η Ακα­δη­μία ακόμα περι­μέ­νει»

Ανοιχτό παρα­μέ­νει, σύμφωνα με τον κ. Κορ­δι­στό, και το μέτωπο των σχο­λι­κών κτηρίων.

«Και όσον αφορά στα κτη­ριακά, κάθε πέρυσι και καλύ­τερα, όπως τα γνω­ρί­ζετε, η Ακα­δη­μία ακόμα περι­μέ­νει παρά το γεγονός πως το σχολικό συγκρό­τημα είναι ανοιχτό. Θα φιλο­ξε­νή­σει πάλι μαθητές, εκπαι­δευ­τι­κούς, με όλους τους κιν­δύ­νους που αυτό διέπει».

Το πρό­βλημα, όπως υπο­γραμ­μί­ζει, δεν περιο­ρί­ζε­ται στην Ακα­δη­μία, αλλά αφορά συνο­λικά στο κτη­ριακό απόθεμα των σχο­λείων της Ρόδου. «Και όχι μόνο η Ακα­δη­μία και πάρα πολλά σχολικά κτήρια, τα οποία είναι πλέον πολύ παλαιά κτήρια. Αν δεν γίνουν νέες σχο­λι­κές μονάδες, δεν έχουμε τίποτα άλλο να συζη­τή­σουμε».

Ιδιαί­τερη αναφορά κάνει και στις δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζουν τα σχολεία ακόμη και για απλές εργα­σίες συντή­ρη­σης.

«Θέλουμε να βάλουμε λίγο τσι­μέ­ντο κάπου εκεί που έχει μια αυλή, που όταν πέφτουν τα παιδιά έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι ατυ­χή­ματα και μάλιστα σοβαρά. Και δεν μπο­ρούμε να βάλουμε μια άσφαλτο σε λίγα τετρα­γω­νικά μέτρα».

«Το θέμα είναι να έχουν ασφά­λεια τα παιδιά»

Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου τονίζει ότι τα ζητή­ματα αυτά δεν πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως αντι­πα­ρά­θεση μεταξύ παρα­τά­ξεων ή προ­σώ­πων της αυτο­διοί­κη­σης.

«Δεν είναι θέμα ούτε πολι­τικό, ούτε θέμα ποιος είναι δήμαρ­χος, ούτε θέμα ποιος είναι περι­φε­ρειάρ­χης. Λύσεις δεν βλέ­πουμε, κατα­λα­βαί­νετε».

Και κατα­λή­γει δίνο­ντας έμφαση στην ασφά­λεια των μαθητών: «Για μας είναι επεί­γο­ντα όλα αυτά τα θέματα. Είναι θέμα ασφα­λείας των παιδιών. Δεν είναι οι δάσκα­λοι, οι εκπαι­δευ­τι­κοί. Τελευ­ταίοι είναι. Ο τελευ­ταίος τροχός της αμάξης δεν μας πει­ρά­ζει αυτό. Το θέμα είναι να έχουν ασφά­λεια τα παιδιά».

Την ίδια ώρα, οι εκπαι­δευ­τι­κοί προ­σπα­θούν να καλύ­ψουν εκ των έσω μέρος των ελλεί­ψεων, αυξά­νο­ντας ακόμη και τις εφη­με­ρίες στα δια­λείμ­ματα. Όπως εξηγεί ο κ. Κορ­δι­στός, η κατά­σταση γίνεται ακόμη πιο πιε­στική όταν υπάρ­χουν πολλές εγκε­κρι­μέ­νες περι­πτώ­σεις παράλ­λη­λης στή­ρι­ξης αλλά ελά­χι­στοι εκπαι­δευ­τι­κοί.

«Σκε­φτείτε τώρα ότι σε μία σχολική μονάδα που έχει 17 εγκε­κρι­μέ­νες περι­πτώ­σεις παιδιών για παράλ­ληλη στήριξη και έχουν έρθει μόνο δύο εκπαι­δευ­τι­κοί. Τα υπό­λοιπα 15 παιδιά δεν πρέπει να τα προ­σέ­χουν και αυτά κάποιοι εκπαι­δευ­τι­κοί, οπότε εκ των πραγ­μά­των θα βγουν παρα­πάνω εκπαι­δευ­τι­κοί για εφη­με­ρίες».

Με τα σχολεία να καλού­νται να λει­τουρ­γή­σουν υπό αυτές τις συν­θή­κες, ο κ. Κορ­δι­στός χαρα­κτη­ρί­ζει την νέα σχολική χρονιά ιδιαί­τερα δύσκολη και ζητά ουσια­στι­κές παρεμ­βά­σεις, περισ­σό­τε­ρες προ­σλή­ψεις και λύσεις στα προ­βλή­ματα ασφά­λειας και σχο­λι­κής στέγης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.