ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ψηλά στις κρατήσεις παρά το late booking – Πληρότητες κοντά στο 90% σε δημοφιλείς προορισμούς τον Αύγουστο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Οι ξενο­δό­χοι εκφρά­ζουν ικα­νο­ποί­ηση για τις πλη­ρό­τη­τες του Αυγού­στου, με πολλές δημο­φι­λείς περιο­χές να πλη­σιά­ζουν το 90%.
  • Το φαι­νό­μενο του late booking επη­ρέ­ασε τη φετινή του­ρι­στική σεζόν, αλλά η τελική εικόνα ήταν καλύ­τερη από τις προσ­δο­κίες.
  • Η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξενο­δό­χων ζητά μείωση του ΦΠΑ και αυστη­ρό­τε­ρους κανόνες για τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί το του­ρι­στικό μοντέλο της χώρας.
  • Προ­τά­σεις περι­λαμ­βά­νουν περιο­ρι­σμούς στη βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση και υπο­χρε­ω­τικά τέλη για την εγγραφή στο Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής.

Ικα­νο­ποι­η­τική χαρα­κτη­ρί­ζουν την εικόνα του Αυγού­στου οι ξενο­δό­χοι, με τις πλη­ρό­τη­τες στους δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς να πλη­σιά­ζουν σε αρκετές περι­πτώ­σεις το 90%. Κοινό χαρα­κτη­ρι­στικό όλων προ­ο­ρι­σμών ήταν η ενί­σχυση της του­ρι­στι­κής ροής όσο προ­χω­ρούσε η σεζόν, όπως σημειώ­νουν στο Capital.gr φορείς της αγοράς.

Το φαι­νό­μενο του late booking απο­τέ­λεσε ένα από τα βασικά χαρα­κτη­ρι­στικά της φετινής σεζόν, με σημα­ντικό μέρος των ταξι­διω­τών να μετα­θέ­τει χρονικά την απόφαση για τις καλο­και­ρι­νές του δια­κο­πές. Όμως παρά την έντονη ανη­συ­χία λόγω των καθυ­στε­ρη­μέ­νων κρα­τή­σεων, η εικόνα τελικά ήταν καλύ­τερη των προσ­δο­κιών.

Ισχυρή ήταν η κίνηση σε μεγά­λους και καθιε­ρω­μέ­νους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και τη Ζάκυνθο να κατα­γρά­φουν υψηλή ζήτηση.

Ιδιαί­τερα ξεχώ­ρι­σαν η Πάρος και η Μήλος. Σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ, οι δύο προ­ο­ρι­σμοί των Κυκλά­δων κατέ­γρα­ψαν έντονη ζήτηση κατά τη διάρ­κεια του Αυγού­στου, απο­σπώ­ντας σημα­ντικά μερίδια από τη Μύκονο και τη Σαντο­ρίνη.

Μείωση ΦΠΑ και αυστη­ρό­τε­ρους κανόνες για τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις ζητούν οι ξενο­δό­χοι

Εντω­με­ταξύ, σειρά παρεμ­βά­σεων για τη φορο­λο­γία, τη βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση, το χωρο­τα­ξικό πλαίσιο, τη χρη­μα­το­δό­τηση των μικρών ξενο­δο­χείων και την αξιο­ποί­ηση του αιγια­λού προ­τεί­νει η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξενο­δό­χων (ΠΟΞ) σε επι­στολή της προς τον πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης 2026, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι το του­ρι­στικό μοντέλο της χώρας χρειά­ζε­ται ένα πιο σταθερό και αντα­γω­νι­στικό πλαίσιο λει­τουρ­γίας.

Στο φορο­λο­γικό πεδίο, η ΠΟΞ επα­να­φέ­ρει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5%. Όπως υπο­στη­ρί­ζει, ένας χαμη­λό­τε­ρος συντε­λε­στής θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και στους αντί­στοι­χους συντε­λε­στές αντα­γω­νί­στριων μεσο­γεια­κών προ­ο­ρι­σμών.

Παράλ­ληλα, ζητά την επα­νε­ξέ­ταση του τέλους ανθε­κτι­κό­τη­τας στην κλι­μα­τική κρίση, με στόχο μια πιο ισόρ­ροπη κατα­νομή του κόστους και σαφή πρό­βλεψη για την αντα­πο­δο­τι­κό­τητά του.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που επι­κα­λεί­ται η Ομο­σπον­δία, τα έσοδα από το τέλος αυξή­θη­καν κατά 39% το πρώτο πεντά­μηνο του 2026. Εφόσον δια­τη­ρη­θεί ο ίδιος ρυθμός, εκτι­μά­ται ότι θα ξεπε­ρά­σουν τα 771 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Ιδιαί­τερα έντονο είναι το αίτημα της ΠΟΞ για αυστη­ρό­τερο πλαίσιο στη βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση. Η Ομο­σπον­δία ζητά να ενερ­γο­ποι­η­θούν οι προ­βλέ­ψεις για περιο­ρι­σμούς σε περιο­χές όπου η στε­γα­στική αγορά δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ παράλ­ληλα προ­τεί­νει εντα­τι­κο­ποί­ηση των ελέγχων και δια­σταύ­ρωση των στοι­χείων μεταξύ των ηλε­κτρο­νι­κών πλατ­φορ­μών και της ΑΑΔΕ.

Μεταξύ των προ­τά­σεων περι­λαμ­βά­νε­ται και η επιβολή υπο­χρε­ω­τι­κού παρα­βό­λου για την εγγραφή και την ετήσια ανα­νέ­ωση στο Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής. Η ΠΟΞ ζητά, επίσης, οι σχε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις να υπο­βάλ­λουν στην ΕΛΣΤΑΤ στοι­χεία αντί­στοιχα με εκείνα που παρέ­χουν τα ξενο­δο­χεία, ώστε να υπάρχει πιο ολο­κλη­ρω­μένη εικόνα για το μέγεθος και τις επι­πτώ­σεις της δρα­στη­ριό­τη­τας.

Στο Ειδικό Χωρο­τα­ξικό Πλαίσιο για τον Του­ρι­σμό, η Ομο­σπον­δία δια­φω­νεί με ορι­ζό­ντιες ρυθ­μί­σεις, όπως τα γενι­κευ­μένα πλαφόν στις κλίνες. Η θέση της είναι ότι οι απο­φά­σεις για την του­ρι­στική ανά­πτυξη πρέπει να λαμ­βά­νουν υπόψη τα ιδιαί­τερα χαρα­κτη­ρι­στικά, τις ανάγκες και τις αντοχές κάθε προ­ο­ρι­σμού.

Για τον λόγο αυτό, προ­τεί­νει ο σχε­δια­σμός να γίνεται σε τοπικό και περι­φε­ρειακό επίπεδο, με τη συμ­με­τοχή της αυτο­διοί­κη­σης, των παρα­γω­γι­κών φορέων και των τοπικών κοι­νω­νιών.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.