Λιγότεροι θρησκευτικοί γάμοι και περισσότερα διαζύγια καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2026 στο νησί της Ρόδου, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το μυστήριο της βάπτισης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.
Πιο αναλυτικά, κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2026 τελέστηκαν συνολικά 118 βαπτίσεις, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον της αντίστοιχης περσινής περιόδου που ανήλθαν σε 116.
Η σταθερότητα αυτή δείχνει ότι, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές, η βάπτιση εξακολουθεί να αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη παράδοση για τις οικογένειες του νησιού.
Αντίθετα, πτωτική πορεία καταγράφουν οι θρησκευτικοί γάμοι. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2026 τελέστηκαν 49 γάμοι σε ναούς της Ρόδου, έναντι 60 στο ίδιο διάστημα του 2025.
Η μείωση αυτή ενδέχεται να συνδέεται με την αυξανόμενη επιλογή πολιτικών γάμων ή και συμφώνου συμβίωσης, αλλά και, καθότι το Πάσχα φέτος είναι αρκετά νωρίς, οι θρησκευτικοί γάμοι σταματούν όταν ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής δεν τελούνται μυστήρια γάμου, καθώς πρόκειται για περίοδο νηστείας, πνευματικής περισυλλογής και προετοιμασίας για το Πάσχα. Ο γάμος, ως χαρμόσυνο και πανηγυρικό μυστήριο, δεν θεωρείται συμβατός με το κατανυκτικό κλίμα αυτής της περιόδου.
Γι’ αυτό και συνήθως παρατηρείται μείωση ή και μηδενισμός των θρησκευτικών γάμων σε μήνες όπως ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος (ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα).
Την ίδια στιγμή, αισθητή είναι η αύξηση των διαζυγίων που αφορούν θρησκευτικούς γάμους. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2026 καταγράφηκαν 45 λύσεις γάμων, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2025 είχαν ανέλθει σε 32.
Η αύξηση αυτή αντανακλά ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις και πιέσεις που επηρεάζουν τη σταθερότητα των σχέσεων, όπως οικονομικοί παράγοντες, αλλαγές στις αντιλήψεις περί γάμου και οικογένειας, αλλά και η μεγαλύτερη αποδοχή του διαζυγίου ως επιλογής.
Μειώθηκαν οι θρησκευτικοί γάμοι, αυξήθηκαν τα διαζύγια στο α’ τρίμηνο του 2026 στη Ρόδο













