ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Μέση Ανατολή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η κατά­σταση στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανα­το­λής παρα­μέ­νει περίπου η ίδια από το Σάββατο 28 Φεβρουα­ρίου, όταν ξεκί­νησε ο πόλεμος», σημειώ­νουν στην «Κ» κύκλοι της αγοράς των αερο­με­τα­φο­ρών. Οπως επι­ση­μαί­νουν, «υπάρ­χουν ορι­σμέ­νοι διά­δρο­μοι που παρα­μέ­νουν ανοι­χτοί, ωστόσο τα δια­θέ­σιμα τμήματα του ενα­έ­ριου χώρου είναι αρκετά περιο­ρι­σμένα».

Παράλ­ληλα, κατα­βάλ­λο­νται προ­σπά­θειες ώστε η λει­τουρ­γία μεγάλων αερο­δρο­μίων, όπως για παρά­δειγμα του Ντου­μπάι, να επα­νέλ­θει σε έναν ρυθμό κανο­νι­κό­τη­τας. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτές δεν έχουν απο­δώ­σει. Ειδι­κό­τερα, το Σάββατο 8 Μαρτίου έγινε από­πειρα επα­νεκ­κί­νη­σης των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων πτήσεων, η οποία ωστόσο εγκα­τα­λεί­φθηκε σύντομα.

«Τα δρο­μο­λό­για που εκτε­λού­νται εξα­κο­λου­θούν να είναι κατά κύριο λόγο επα­να­πα­τρι­σμού», λένε οι ίδιες πηγές. Αυτή η εικόνα αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται και στο πρό­γραμμα των πτήσεων του αερο­δρο­μίου «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» της Αθήνας για την περιοχή της Μέσης Ανα­το­λής.

Ο αριθμός των ακυ­ρώ­σεων κινεί­ται κατά μέσον όρο στην περιοχή των 40 ημε­ρη­σίως. Είναι ενδει­κτικό ότι κατά τη χθεσινή ημέρα ακυ­ρώ­θη­καν συνο­λικά 39, εκ των οποίων οι 20 αφο­ρού­σαν αφίξεις και οι 19 ανα­χω­ρή­σεις. Θυμί­ζουμε ότι από πρώτη ημέρα των επι­θέ­σεων, στο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» ματαιώ­θη­καν όλες οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πτήσεις από και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπα­χρέιν, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορ­δα­νία, τον Λίβανο και το Κατάρ.

Οι 10 σημα­ντι­κό­τε­ρες ξένες αγορές για το «Ελ. Βενι­ζέ­λος» το 2025

Οποια δρο­μο­λό­για κατα­γρά­φο­νται είναι επα­να­πα­τρι­σμού. Ειδι­κό­τερα, στη γραμμή Αθήνα – Τελ Αβίβ σημειώ­νε­ται μια αξιο­ση­μεί­ωτη κίνηση, η οποία ωστόσο αφορά πτήσεις επα­να­πα­τρι­σμού, που συντο­νί­ζο­νται από την πρε­σβεία του Ισραήλ για την επι­στροφή πολιτών από διά­φο­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες με ενδιά­μεσο σταθμό την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία του Eurocontrol (Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός για την Ασφά­λεια της Αερο­ναυ­τι­λίας), οι πτήσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανα­το­λής μειώ­θη­καν κατά 66% κατά την πρώτη εβδο­μάδα της σύγκρου­σης σε σχέση με την αντί­στοιχη περυ­σινή περίοδο. Σε εβδο­μα­διαία βάση, η κίνηση προς τη Μέση Ανατολή παρου­σί­ασε πτώση 25%, τη μεγα­λύ­τερη μεταξύ όλων των διεθνών ροών.

Οσον αφορά το κόστος των καυ­σί­μων, η μέση τιμή του jet fuel στην Ευρώπη δια­μορ­φώ­θηκε στα 2,45 δολάρια ανά γαλόνι στις 27 Φεβρουα­ρίου, σημειώ­νο­ντας αύξηση 7% σε σχέση με δύο εβδο­μά­δες νωρί­τερα και φτά­νο­ντας στο υψη­λό­τερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024. Η εξέλιξη αυτή συν­δέ­ε­ται με τις απο­φά­σεις του OPEC+ για στα­διακή αύξηση της παρα­γω­γής πετρε­λαίου, σε συν­δυα­σμό με τη γεω­πο­λι­τική αβε­βαιό­τητα και τις δια­κυ­μάν­σεις της διε­θνούς ζήτησης.

Σε ένα γενι­κό­τερο πλαίσιο, η ευρω­παϊκή αερο­πο­ρική κίνηση παρέ­μεινε σταθερή κατά την εβδο­μάδα 24 Φεβρουα­ρίου έως 1η Μαρτίου 2026, με μικρές μετα­βο­λές στον συνο­λικό αριθμό πτήσεων, ενώ οι καθυ­στε­ρή­σεις μειώ­θη­καν σημα­ντικά σε σχέση με την προη­γού­μενη εβδο­μάδα.

Συνο­λικά το ευρω­παϊκό δίκτυο κατέ­γραψε κατά μέσον όρο 26.421 πτήσεις ημε­ρη­σίως, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υπερ­πτή­σεων. Πρό­κει­ται για μείωση 0,3% σε σχέση με την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, αλλά ταυ­τό­χρονα για αύξηση 1,7% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2025. Οι δέκα μεγα­λύ­τε­ρες αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες της Ευρώπης μείωσαν συνο­λικά τη χωρη­τι­κό­τητά τους κατά 0,3% σε σχέση με την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, ενώ, σε επίπεδο κρατών, οι δέκα χώρες με τη μεγα­λύ­τερη αερο­πο­ρική κίνηση κατέ­γρα­ψαν αύξηση 0,5% στις πτήσεις ανα­χω­ρή­σεων και αφίξεων. Στις πρώτες θέσεις βρέ­θη­καν το Ηνωμένο Βασί­λειο, η Ισπανία και η Γερ­μα­νία, με περίπου 4.961, 4.538 και 4.262 ημε­ρή­σιες πτήσεις αντι­στοί­χως.

Πηγή:  kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.