ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος: Το 2026 η δημοπράτηση του νέου Νοσοκομείου Κω και το 2027 η έναρξη κατασκευής του

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
Γ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

• Διε­ρευ­νά­ται η δυ­να­τό­τη­τα κα­τα­σκευ­ής κα­τοι­κιών για το ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό ταυ­τό­χρο­να με το έργο της ανέ­γερ­σης του νο­σο­κο­μεί­ου που προ­ϋ­πο­λο­γί­ζε­ται στα 30 εκατ. ευρώ

Στό­χος είναι μέσα στο 2026 η δη­μο­πρά­τη­ση του έργου και μέσα στο 2027 η έναρ­ξη των ερ­γα­σιών κα­τα­σκευ­ής του νέου Νο­σο­κο­μεί­ου Κω, δή­λω­σε χθες ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, ενώ απο­κά­λυ­ψε ότι στις προ­θέ­σεις της ΠΝΑι είναι και η ανέ­γερ­ση κα­τοι­κιών για τους για­τρούς, δί­νο­ντας λύση σε ένα τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα που είναι το στε­γα­στι­κό στα νησιά μας. Ένα όνει­ρο ετών, στην πα­τρί­δα του Ιπ­πο­κρά­τη γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, με φορέα υλο­ποί­η­σης του έργου την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος μι­λώ­ντας στον Ρ/Σ «Κό­σμος» και τον Τέρη Χα­τζη­ιω­άν­νου, επε­σή­μα­νε ότι από χθες είναι μια πολύ ευ­χά­ρι­στη μέρα. «Ήταν όνει­ρο δε­κα­ε­τιών, να απο­κτή­σει το νησί της Κω τις ια­τρι­κές υπο­δο­μές που αξί­ζει και το επί­πε­δο των ια­τρι­κών υπη­ρε­σιών που αξί­ζει.

Ένας πολύ με­γά­λος αγώ­νας και όταν μια τέ­τοια προ­σπά­θεια κι ένας τέ­τοιος τόπος υπη­ρε­τεί­ται και επι­τυγ­χά­νε­ται είναι πολύ με­γά­λη χαρά για όλους και για την κοι­νω­νία την ίδια, η οποία βλέ­πει ότι το όνει­ρό της, να γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η απαί­τη­σή της ει­σα­κού­ε­ται, υπη­ρε­τεί­ται και φτά­νει η ώρα να έχει μπρο­στά της έναν ρε­α­λι­στι­κό χάρτη, οδικό χάρτη υλο­ποί­η­σης ενός τόσο με­γά­λου έργου.

Ποτέ δεν έχου­με κρυ­φτεί από καμία ευ­θύ­νη ή κα­νέ­να βάρος. Το αντί­θε­το μά­λι­στα συμ­βαί­νει με την Πε­ρι­φέ­ρειά μας. Ανα­λαμ­βά­νου­με στα­θε­ρά και διαρ­κώς και σε όλα τα νησιά μας και ευ­θύ­νες, οι οποί­ες είναι έξω από τις αρ­μο­διό­τη­τές μας. Και το κά­νου­με αυτό με αί­σθη­μα κα­θή­κο­ντος και ικα­νο­ποί­η­σης γιατί νο­μί­ζω ότι γι’ αυτό βρι­σκό­μα­στε στην πο­λι­τι­κή, για να δί­νου­με το κα­λύ­τε­ρο όπου μπο­ρού­με, να βά­λου­με πλάτη και όπου μπο­ρού­με να βοη­θή­σου­με να εί­μα­στε εκεί», δή­λω­σε ει­σα­γω­γι­κά ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Για το γε­γο­νός ότι η ΠΝΑι ανα­λαμ­βά­νει και επί­ση­μα φο­ρέ­ας υλο­ποί­η­σης του έργου για το νέο Νο­σο­κο­μείο Κω, κάτι που ο υπουρ­γός είχε ανα­κοι­νώ­σει προ μηνός σε ρα­διο­φω­νι­κές του δη­λώ­σεις, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος επε­σή­μα­νε ότι «η εμπι­στο­σύ­νη που μας δεί­χνει ο υπουρ­γός Υγεί­ας κ. Γε­ωρ­γιά­δης στο συ­γκε­κρι­μέ­νο έργο είναι μια εμπι­στο­σύ­νη την οποία τι­μού­με, το εκτι­μού­με και θα δου­λέ­ψου­με για να αντα­πο­κρι­θού­με σε αυτή την ευ­θύ­νη και απέ­να­ντι στους κα­τοί­κους. Η δέ­σμευ­σή μας είναι ότι το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό, στον λι­γό­τε­ρο δυ­να­τό χρόνο θα προ­χω­ρή­σουν όλα, ούτως ώστε να φτά­σει το νησί να δει αυτό το όνει­ρο, να το δει να γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό».

Ως προς το ρε­α­λι­στι­κό χρο­νο­διά­γραμ­μα με βάση τις δια­δι­κα­σί­ες για τη με­λέ­τη, τη δη­μο­πρά­τη­ση και ου­σια­στι­κά για την κα­τα­σκευή του έργου, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος ση­μεί­ω­σε ότι «το 2026 βά­ζου­με στόχο να δη­μο­πρα­τή­σου­με το έργο. Το 2027 να έχου­με εγκα­τε­στη­μέ­νο ερ­γο­λά­βο, να έχου­με εκεί δη­λα­δή εγκα­τε­στη­μέ­νο ερ­γο­τά­ξιο και να έχει ξε­κι­νή­σει η κα­τα­σκευή του νο­σο­κο­μεί­ου».

Το σχέ­διο για το νέο Νο­σο­κο­μείο είναι με 70 κλί­νες, με δυ­να­τό­τη­τα να γίνει 100. «Η γη που δό­θη­κε για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο της Κω 34 στρέμ­μα­τα, απέ­κτη­σε τη δυ­να­τό­τη­τα να είναι οι­κο­δο­μή­σι­μη, δη­λα­δή να εκ­δο­θεί εκεί οι­κο­δο­μι­κή άδεια προ ημε­ρών, μετά την κα­τά­θε­ση στη Βουλή ει­δι­κής σχε­τι­κής τρο­πο­λο­γί­ας και διά­τα­ξης που δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα σε αυτή τη γη να εκ­δο­θεί οι­κο­δο­μι­κή άδεια για τον συ­γκε­κρι­μέ­νο μόνο έργο. Άρα δεν έχου­με πια καμία αγω­νία ως προς το αν εκεί μπο­ρεί να εκ­δο­θεί οι­κο­δο­μι­κή άδεια.

Το λέω αυτό γιατί κά­πο­τε τα έργα στην Ελ­λά­δα δεν εί­χα­νε κα­νε­νός εί­δους αδειο­δό­τη­ση. Ο κάθε φο­ρέ­ας, είτε αυ­το­διοι­κη­τι­κός, είτε κε­ντρι­κός, όπου έβλε­πε ένα οι­κό­πε­δο που του άρεσε, δεν είχε ση­μα­σία και σε ποιον ανήκε και χωρίς καμία άδεια πή­γαι­νε κι έχτι­ζε εκεί κάτι. Τα έχου­με ζήσει αυτά και τα έχου­με πλη­ρώ­σει δυ­στυ­χώς. Τώρα όλα τα έργα γί­νο­νται με όλες τις αδειο­δο­τή­σεις που απαι­τού­νται για τον σκοπό αυτό. Άρα εκεί μπο­ρεί να εκ­δο­θεί οι­κο­δο­μι­κή άδεια. Αυτό λύ­θη­κε με νο­μο­θε­τι­κή διά­τα­ξη που πέ­ρα­σε το Υπουρ­γείο στη Βουλή. Εκτι­μού­με ότι σε πε­ρί­που 15 μήνες θα φτά­σου­με στο ση­μείο της έκ­δο­σης της οι­κο­δο­μι­κής άδειας. Αυτό δεν θα γίνει από εμάς, θα γίνει από τον ανά­δο­χο του έργου. Θα κερ­δί­σου­με όλο αυτόν τον χρόνο κά­νο­ντας τη δη­μο­πρά­τη­ση.

Στο οι­κό­πε­δο αυτό υπάρ­χει όμορ­φο ένα πο­τά­μι που μπο­ρεί να δώσει αγω­νία ως προς την έκ­δο­ση της οι­κο­δο­μι­κής άδειας.

Η απο­τύ­πω­ση έγινε. Αυτό που συμ­φω­νή­σα­με χθες είναι ότι άμεσα, τη Δευ­τέ­ρα κιό­λας, εμείς έχου­με συ­νε­δρί­α­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου και θα εγ­γρά­ψου­με στο τε­χνι­κό μας πρό­γραμ­μα το έργο της διευ­θέ­τη­σης και θα το δη­μο­πρα­τή­σου­με κιό­λας άμεσα. Θα το χρη­μα­το­δο­τή­σου­με μέσα από ιδί­ους πό­ρους της ΠΝΑι, ώστε να κερ­δί­σου­με όλο αυτόν τον χρόνο και πα­ράλ­λη­λα να εκτε­λεί­ται το έργο της διευ­θέ­τη­σης του πο­τα­μού που είναι όμο­ρος με τη γη στην οποία θα ανε­γερ­θεί το νέο Νο­σο­κο­μείο.

Η γρα­φειο­κρα­τία πια των έργων είναι πολύ με­γά­λη. Τη Δευ­τέ­ρα κιό­λας εγ­γρά­φου­με το έργο και τη διευ­θέ­τη­ση του πο­τα­μού που υπάρ­χει εκεί στο τε­χνι­κό μας πρό­γραμ­μα. Το χρη­μα­το­δο­τού­με άμεσα. Και η κρα­τι­κή εται­ρεία, «Κτη­ρια­κές Υπο­δο­μές ΑΕ» έχει κάνει προ­με­λέ­τη για το νέο νο­σο­κο­μείο της Κω. Αυτή θα δοθεί τώρα στις υπη­ρε­σί­ες μας, στην πε­ρι­φέ­ρειά μας, ούτως ώστε να δούμε τι λεί­πει σε ό,τι αφορά την ωρι­μό­τη­τα και την αδειο­δό­τη­ση και θα το συ­μπλη­ρώ­σου­με εμείς…».

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Ν. Αι­γαί­ου Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος προ­χώ­ρη­σε και σε μία νέα πολύ ση­μα­ντι­κή απο­κά­λυ­ψη, που είναι η πε­ρί­πτω­ση στο ίδιο οι­κό­πε­δο που πα­ρα­χω­ρή­θη­κε, να κτι­σθούν και κα­τοι­κί­ες που θα στε­γά­ζο­νται οι για­τροί, δε­δο­μέ­νου ότι το πρό­βλη­μα της έλ­λει­ψης στέ­γης είναι πλέον τε­ρά­στιο στα νησιά μας: «Θα δούμε το υπό­λοι­πο του οι­κο­δο­μι­κού συ­ντε­λε­στή σε αυτή τη γη, εάν μπο­ρού­με να χτί­σου­με πα­ράλ­λη­λα και θα δούμε, εάν μπο­ρού­με το κά­νου­με και ταυ­τό­χρο­να με το έργο της ανέ­γερ­σης του νο­σο­κο­μεί­ου, δη­λα­δή στην ίδια δη­μο­πρά­τη­ση, ένα κτή­ριο για τη στέ­γα­ση για­τρών. Κα­τοι­κί­ες για το ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό, ώστε δίπλα να υπάρ­χει ένα κτή­ριο στο οποίο να μπο­ρού­με να βρού­με στέγη γιατί είναι πολύ με­γά­λο το πρό­βλη­μα.

Εί­πα­με με τον υπουρ­γό ότι θα δούμε εμείς την ορι­στι­κο­ποί­η­ση των τε­τρα­γω­νι­κών του νέου νο­σο­κο­μεί­ου. Θα δούμε το υπό­λοι­πο που πι­θα­νόν υπάρ­χει και θα δούμε και τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Όλα αυτά θα ορι­στι­κο­ποι­η­θούν μέσα στο 2026 οπότε θα προ­χω­ρή­σου­με και στη δη­μο­πρά­τη­ση», όπως εξή­γη­σε.

Για τους πό­ρους ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος είπε ότι «υπάρ­χει η δέ­σμευ­ση του Υπουρ­γεί­ου ότι θα το χρη­μα­το­δο­τή­σει μέσα από το δικό του πρό­γραμ­μα δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων ή εθνι­κό πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης, δεν υπάρ­χει καμία αγω­νία ως προς τη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Είναι ξε­κά­θα­ρη η δέ­σμευ­ση και του πρω­θυ­πουρ­γού και του υπουρ­γού. Θα ορι­στι­κο­ποι­η­θεί ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός όταν δούμε τις τε­χνι­κές δυ­να­τό­τη­τες αν υπάρ­χει υπό­λοι­πο δό­μη­σης και αν θα προ­στε­θεί κτή­ριο στο ίδιο έργο ή θα το αφή­σου­με για αρ­γό­τε­ρα. Θα το δούμε αυτό στους επό­με­νους μήνες και τότε θα ορι­στι­κο­ποι­η­θεί ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός. Η ση­με­ρι­νή εκτί­μη­ση που υπάρ­χει από τις «Κτη­ρια­κές Υπο­δο­μές» σύμ­φω­να με αυτά που μας είπε ο υπουρ­γός είναι πε­ρί­που 30 εκα­τομ­μύ­ρια προ ΦΠΑ ότι θα χρεια­σθούν για το έργο.

Ο ίδιος μας είπε ότι είναι οκ με το πόσο και θα εντα­χθεί στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για να μπο­ρέ­σου­με να προ­χω­ρή­σου­με.

Στό­χος είναι μέσα στο 2026 η δη­μο­πρά­τη­ση του έργου και μέσα στο 2027 η έναρ­ξη των ερ­γα­σιών κα­τα­σκευ­ής».

Τέλος, ερω­τη­θείς ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος για το αν η χει­ρα­ψία με τον δή­μαρ­χο Κω Θε­ο­δό­ση Νι­κη­τα­ρά, ση­μα­το­δο­τεί μία νέα αρχή στις σχέ­σεις τους, σχο­λί­α­σε το εξής: «Χθες ευ­χα­ρί­στη­σα και το κάνω και σή­με­ρα τον δή­μαρ­χο. Αυτό που έχει πολ­λές φορές συμ­βεί σε εμάς δη­λα­δή κά­ποιοι να προ­σπα­θούν να μειώ­σουν τη δου­λειά μας ή να την υπο­τι­μή­σουν δεν θα το κά­νου­με ποτέ και σε κα­νέ­ναν, μα­κριά από εμάς αυτές τις συ­μπε­ρι­φο­ρές. Εγώ και οι συ­νερ­γά­τες μου τη δου­λειά που έχει γίνει κάπου από οποιον­δή­πο­τε τη σε­βό­μα­στε, την τι­μού­με, την προ­στα­τεύ­ου­με και την αξιο­ποιού­με.

Θέλω να ευ­χα­ρι­στή­σω στο πρό­σω­πο του δη­μάρ­χου της Κω τον ίδιο και τους συ­νερ­γά­τες του για τη δου­λειά που έχουν κάνει για να φτά­σου­με σε αυτό το εξαι­ρε­τι­κά ευ­χά­ρι­στο και αι­σιό­δο­ξο ση­μείο, σή­με­ρα να έχου­με αυτόν τον οδικό χάρτη για το πώς όλοι μαζί θα προ­χω­ρή­σου­με στην υλο­ποί­η­ση αυτού του έργου.

Εμείς παίρ­νου­με τη σκυ­τά­λη και γι­νό­μα­στε φο­ρέ­ας υλο­ποί­η­σης, αλλά με μια με­γά­λη ευ­θύ­νη την οποία θα φέ­ρου­με εις πέρας, αλλά δεν θα το κά­νου­με μόνοι μας. Όλοι όσοι έχουν ερ­γα­στεί θα είναι στο πλευ­ρό μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.