ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκλονισμένη η ομογένεια στην Αυστραλία και όχι μόνο για την απώλεια του Mercury Psillakis από επίθεση καρχαρία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

Ανεί­πω­τος ο πόνος της τρα­γι­κής απώ­λειας του Ελλη­νο­αυ­στρα­λού Mercury Psillakis (Ψυλ­λά­κης), για την οικο­γέ­νεια και τους φίλους του.

Ο 57χρονος, λάτρης του σερφ, ταυ­το­ποι­ή­θηκε ως το θύμα της επί­θε­σης καρ­χα­ριά -για «λευκό» (white shark) κάνουν λόγο οι επιστήμονες- στην Long Reef Beach, στις Βόρειες Παρα­λίες (Northern Beaches) του Σίδνεϊ, το Σάββατο το πρωί.

Ο Merc, όπως τον απο­κα­λού­σαν οι φίλοι του, ήταν σύζυγος και πατέρας, γιος και αδερφός και ιδιαί­τερα αγα­πη­τός στην ευρύ­τερη κοι­νό­τητα.

Η είδηση και οι συν­θή­κες του θανάτου του συγκλό­νι­σαν, από την Αυστρα­λία, έως την Ελλάδα, αλλά και την απα­ντα­χού «κοι­νω­νία» των σέρφερς, στην οποία ήταν γνωστός, καθώς «δάμαζε» τα κύματα από μικρός.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ

Η Αστυ­νο­μία έκανε γνωστό ότι ο 57χρονος έκανε σερφ με μια ομάδα φίλων λίγο μετά τις 9:30 το πρωί του Σαβ­βά­του, όταν δέχθηκε την επίθεση του καρ­χα­ρία.

Οι φίλοι του επέ­στρε­ψαν με ασφά­λεια στην ακτή, αλλά το σώμα του άνδρα βρέθηκε αργό­τερα να επι­πλέει στη θάλασσα, δια­με­λι­σμένο.

Ο Επι­θε­ω­ρη­τής Stuart Thomson, είπε ότι ο Mercury βρι­σκό­ταν στο νερό για 30 λεπτά και ήταν μόνο 100 μέτρα από την παραλία, προτού «τόσο ο ίδιος όσο και η σανίδα του εξα­φα­νι­στούν κάτω από το νερό».

«Υπήρχαν δύο άλλοι σέρφερ που κατά­φε­ραν να τον δουν στο νερό και να τον βγάλουν έξω», είπε.

«Δυστυ­χώς, μέχρι τότε κατα­λα­βαί­νουμε ότι είχε χάσει πολύ αίμα και… η ανάνηψη δεν ήταν δυνατή».

Φωτο­γρα­φία: AAP via AP Photo/Mark Baker

Του προ­σφέρ­θη­καν οι πρώτες βοή­θειες, αλλά άφησε την τελευ­ταία του πνοή επί τόπου.

Η Αστυ­νο­μία έκλεισε την παραλία και συνερ­γά­στηκε με ειδι­κούς στην άγρια ζωή για να καθο­ρί­σει το είδος του καρ­χα­ρία που εμπλέ­κε­ται στο τραγικό συμβάν.

Οι επι­στή­μο­νες την Κυριακή έκαναν λόγο για έναν «λευκό καρ­χα­ρία», μήκους περίπου 3,4 έως 3,6 μέτρων.

«Είναι ένα τρομερό γεγονός», τόνισε ο Επι­θε­ω­ρη­τής Thomson.

«Πρό­κει­ται για ένα σπάνιο περι­στα­τικό, από αυτά που συμ­βαί­νουν πολύ, πολύ σπάνια… μια μεγάλη τρα­γω­δία».

Δήλωσε ότι ο εκλιπών, μεταξύ άλλων συγ­γε­νών, κατα­λεί­πει τη σύζυγό του και τη μικρή τους κόρη.

«Καθώς αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι η Ημέρα του Πατέρα (Father’s Day), είναι ιδιαί­τερα τραγικό».

Οι παρα­λίες από το Manly έως το Narrabeen έκλει­σαν μέχρι νεω­τέ­ρας.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns, έκανε λόγο για μια φρικτή τρα­γω­δία.

«Η καρδιά μου είναι με την οικο­γέ­νεια και τους φίλους του θύματος», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Οι επι­θέ­σεις καρ­χα­ριών είναι σπάνιες, αλλά αφήνουν ένα τερά­στιο απο­τύ­πωμα σε όλους τους εμπλε­κό­με­νους, ιδιαί­τερα στην πολύ δεμένη κοι­νό­τητα των σέρφερ».

Ο Charles Prior, 33 ετών, έμαθε για την εμφά­νιση καρ­χα­ρία καθώς ετοι­μα­ζό­ταν να μπει στη θάλασσα, αφού η σύζυγός του βγήκε από το νερό για να ανα­λά­βει τη φρο­ντίδα του μωρού τους.

«Σκέ­φτηκα, ‘εντάξει, ό,τι να ‘ναι, πάντα υπάρ­χουν καρ­χα­ρίες στο νερό … μετά κάποιος είπε ‘μην μπεις, μόλις δέχθηκε επίθεση ένας άντρας’», δήλωσε στο AAP.

Άλλοι σέρφερ άρχισαν να κάνουν κουπί προς μια μαύρη φιγούρα στο νερό, το οποίο ο κ. Prior σύντομα κατά­λαβε ότι ήταν το δια­με­λι­σμένο σώμα ενός άνδρα.

Αυτός και άλλοι σέρφερ βοή­θη­σαν να μετα­φερ­θεί ο 57χρονος στην ακτή.

Συγ­γε­νικά πρόσωπα του θύματος, έσπευ­σαν, συντε­τριμ­μένα, επί τόπου.

Το Surf Life Saving της Νέας Νότιας Ουαλίας χρη­σι­μο­ποί­ησε drones και τζετ σκι για να εντο­πί­σουν τον καρ­χα­ρία.

«Τα θερμά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του άνδρα που εμπλέ­κε­ται σε αυτή την τρομερή τρα­γω­δία», δήλωσε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του Οργα­νι­σμού, Steve Pearce.

«Παρα­κα­λούμε να μείνετε μακριά από το νερό στις γύρω παρα­λίες και να ακο­λου­θείτε τις οδηγίες των ναυα­γο­σω­στών», πρό­σθεσε.

Η θανα­τη­φόρα επίθεση καρ­χα­ρία, που θα εξε­τα­στεί από τον Ιατρο­δι­κα­στή, θεω­ρεί­ται η πρώτη στη ΝΝΟ φέτος.

Η τελευ­ταία θανα­τη­φόρα επίθεση καρ­χα­ρία στο Σίδνεϊ σημειώ­θηκε τον Φεβρουά­ριο του 2022, όταν ο Βρε­τα­νός εκπαι­δευ­τής κατα­δύ­σεων Simon Nellist έχασε τη ζωή του από λευκό καρ­χα­ρία στο Little Bay στα ανα­το­λικά της πόλης.

Στις Βόρειες Παρα­λίες, η τελευ­ταία γνωστή θανα­τη­φόρα επίθεση ήταν στο North Narrabeen πριν από 90 χρόνια, ανέφερε το AAP.

Δίχτυα καρ­χα­ριών εγκα­τα­στά­θη­καν σε 51 παρα­λίες μεταξύ Newcastle και Wollongong την προη­γού­μενη Δευτέρα ως μέρος ενός επο­χι­κού προ­γράμ­μα­τος.

Η κυβέρ­νηση της ΝΝΟ είχε ανα­κοι­νώ­σει ένα πιλο­τικό πρό­γραμμα για τη μείωση του αριθμού των διχτυών καρ­χα­ριών, ζητώ­ντας από τρία Δημο­τικά Συμ­βού­λια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου των Northern Beaches, να υπο­δεί­ξουν μια παραλία όπου τα δίχτυα θα μπο­ρού­σαν να αφαι­ρε­θούν.

Το πρό­γραμμα «πάγωσε» μετά το τραγικό συμβάν.

Η Long Reef Beach δεν έχει δίχτυ καρ­χα­ριών, αλλά η γει­το­νική Dee Why Beach έχει.

Επι­πλέον, drumlines ειδο­ποί­η­σης καρ­χα­ριών τοπο­θε­τή­θη­καν το Σάββατο στην περιοχή μεταξύ Dee Why και Long Reef.

Η «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΤΩΝ ΣΕΡΦΕΡΣ

Σύμφωνα με μαρ­τυ­ρίες, ο Mercury Psillakis, πριν «χαθεί» φρό­ντισε, ηρωικά, για την ασφά­λεια άλλων σέρφερ.

Ο 57χρονος φέρεται να είχε δει τον καρ­χα­ρία περίπου 100 μέτρα μακριά από την παραλία και είχε συγκε­ντρώ­σει τους φίλους του για να πλη­σιά­σουν για ασφά­λεια, σύμφωνα με την εφη­με­ρίδα The Daily Telegraph.

«Ήταν στο πίσω μέρος της ομάδας και προ­σπα­θούσε να συγκε­ντρώ­σει όλους, όταν ο καρ­χα­ρίας τον εντό­πισε», δήλωσε ο πρώην επαγ­γελ­μα­τίας σέρφερ, Toby Martin.

«Ήρθε κατευ­θείαν από πίσω, βγήκε από το νερό και έπεσε κατευ­θείαν πάνω του. Είναι το χει­ρό­τερο σενάριο. Συνήθως έρχο­νται από το πλάι, αλλά αυτός ήρθε κατευ­θείαν από πίσω, βγήκε από το νερό και έπεσε πάνω του. Ήταν τόσο γρήγορο».

Με ανάρ­τησή της στο δια­δί­κτυο, συνο­δευό­μενη από φωτο­γρα­φίες του Mercury Psillakis, με την οικο­γέ­νειά του, φίλους, αλλά και να σερ­φά­ρει, η Long Reef Boardriders Association, απο­χαι­ρέ­τισε ένα αγα­πη­μένο μέλος της.

«Χάσαμε τον αγα­πη­μένο μας φίλο, αδελφό, σύζυγο, πατέρα και αγα­πη­μένο ‘γιο’ του Long Reefs, τον Mercury Psillakis» ανέφερε η ανάρ­τηση προ­σθέ­το­ντας:

«Ο Merc ήταν ένας εξαι­ρε­τι­κός σέρφερ, πρω­τα­θλη­τής, είχε μια εξαι­ρε­τική καριέρα ως junior και σέρφαρε με όλη του την καρδιά για το Longy σε πολλά TAG Team events. Ωστόσο, το πώς σε κρίνουν ως άτομο στην κοι­νό­τητά σου και στην ευρύ­τερη κοι­νό­τητα είναι πολύ πιο σημα­ντικό. Ο Mercury ήταν αγα­πη­τός από όλους».

«Ήταν ένας παθια­σμέ­νος, στορ­γι­κός, πιστός, αγα­πη­τός σύζυγος, πατέρας, γιος, αδελφός και φίλος για όλους. Όποιος πέρασε χρόνο μαζί του (και είστε πολλοί) θα έχει μια ξεχω­ρι­στή ιστορία για αυτόν. Η ενθάρ­ρυνσή του προς τους νεαρούς Groms (νέους που ασχο­λού­νται με το σερφ), η χαρά του για γάμους και γεν­νή­σεις παιδιών φίλων του, ο εορ­τα­σμός όλων των καλών πραγ­μά­των της ζωής και τα ευγε­νικά του λόγια σε στιγμές ανάγκης θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας».

«Στην ιστορία του Long Reef, καμία οικο­γέ­νεια δεν έχει βαθύ­τε­ρες ρίζες στα νερά του Longy. Ο μπαμπάς Νικήτας, ο ψαράς, η μαμά Ελευ­θε­ρία, η δύναμη. Ο Merc και ο Mike έχουν περάσει περισ­σό­τερο χρόνο στον ωκεανό στο Longy από οποιον­δή­ποτε άλλο στον πλανήτη. Αυτό είναι γεγονός».

«Ο Merc ταξί­δεψε σε όλο τον Κόσμο ακο­λου­θώ­ντας την αγάπη του για τα κύματα, στο Nias, στο Ments, στην Ινδο­νη­σία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορ­το­γα­λία, στη Σαμόα, για να ανα­φέ­ρουμε μερικά, αλλά καμία αγάπη δεν ήταν μεγα­λύ­τερη από την αγάπη του για τη σύζυγό του Maria, την κόρη του Freedom, τη μαμά του Ελευ­θε­ρία, τον μπαμπά του Νικήτα, τις αδελφές του Ελένη και Χρυ­σάνθη και τον δίδυμο αδελφό του Mike».

«Αυτό είναι κάτι που θα έχει τερά­στιο αντί­κτυπο στην κοι­νό­τητά μας και στην ευρύ­τερη κοι­νω­νία. Παρα­καλώ, δείξτε πολλή αγάπη και υπο­στή­ριξη στην ευρύ­τερη οικο­γέ­νεια Psillakis. Χάσαμε τον πολύ­τιμο φίλο μας και δεν θα σε ξεχά­σουμε ποτέ. Ευχα­ρι­στούμε την Αστυ­νο­μία, τους Ambos και τους πρώτους αντα­πο­κρι­τές, είστε ξεχω­ρι­στοί άνθρω­ποι. Σ’ αγαπάμε MERCURY. Αντίο…».

Ο Derek Hynd, γνωστός σέρφερ από το Newport, απο­χαι­ρέ­τισε επίσης τον Μercury Psillakis.

Σε δική του ανάρ­τηση στα social media εξέ­φρασε τη βαθιά λύπη του για την απώλεια «ενός σημα­ντι­κού μέλους της οικο­γέ­νειας Ψυλλάκη».

«Οι Βόρειες Παρα­λίες έχουν δια­μορ­φω­θεί για γενιές από στενές ‘ομάδες αδελφών’ που ασχο­λού­νται με το σέρ­φινγκ».

«Η απώλεια ενός τόσο σημα­ντι­κού μέλους όπως ο Mercury με τόσο απότομο και ξαφνικό τρόπο αφήνει όσους έχουν αίσθηση της κλη­ρο­νο­μιάς αυτής με σπα­ραγ­μένη καρδιά».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλ­λυ­πη­τή­ρια στην άμεση και ευρύ­τερη οικο­γέ­νεια Ψυλλάκη, στα ‘αδέλφια’ του εκεί, καθώς και εκ μέρους της παλιάς αδελ­φό­τη­τας σέρ­φινγκ του Newport …».

 

Φωτο­γρα­φίες: AAP via AP Photo/Mark Baker

Πηγή: neoskosmos.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.