Ειδήσεις

Πώς και πότε θα εφαρμοστεί το 13ωρο με έξτρα αποδοχές

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων ρυθμίσεων επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές στο ατομικό εργατικό δίκαιο, εισάγοντας περαιτέρω ευελιξία στο ημερήσιο ωράριο απασχόλησης που θα μπορεί να φτάνει και στις 13 ώρες και σε έναν εργοδότη αντί σε δυο που επιτρέπεται σήμερα.

Το ευέλικτο ωράριο θα εφαρμοστεί τόσο σε επιχειρήσεις με μόνιμο προσωπικό κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη, όσο και σε επιχειρήσεις που ζητούν προσωπικό για λίγες μέρες., είτε με εκ περιτροπής εργασία, είτε με συμβάσεις 48 ωρών (π.χ. προσωπικό στην εστίαση για τα Σαββατοκύριακα) που γίνονται πιο εύκολες με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το νέο διευρυμένο ωράριο σε έναν εργοδότης θα εφαρμοστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που τοποθετείται για το φθινόπωρο.

Η αυξημένη ημερήσια απασχόληση των 13 ωρών σε έναν εργοδότη θα περιλαμβάνει το 8ωρο συν  5 ώρες από υπερεργασία και υπερωρίες με προσαύξηση 20% για την πρώτη ώρα υπερεργασίας και 40% για τις υπερωρίες, ενώ δεν θα πρέπει να παραβιάζεται η 11ωρη ημερήσια ανάπαυση του εργαζόμενου. Η αυξημένη απασχόληση θα “επιστρέφεται” με ανάλογη μείωση του ωραρίου για τις υπόλοιπες μέρες έτσι ώστε στο σύνολο της εβδομάδας το ωράριο να μην ξεπερνά τις 48 ώρες (40+8 ώρες από υπερεργασία και υπερωρίες).

Με τη νέα ρύθμιση ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει 13ωρο και σε έναν εργοδότη, αλλά με προϋπόθεση ότι συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα υπερβεί τις 48 ώρες με 8ωρο και υπερωρίες.

Το 13ωρο σε έναν εργοδότη έχει έξτρα  προσαύξηση στις  υπερωρίες, σε αντίθεση με τους  δύο εργοδότες που δεν υπάρχει προσαύξηση και έτσι ο εργαζόμενος μπορεί να κερδίσει περισσότερα.

Για παράδειγμα:

1. Εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται σε δύο εργοδότες και αμείβεται με 8 ευρώ την ώρα, εάν κάνει έως 13 ώρες, ημερησίως (8ωρο στον έναν και 5ωρο στο δεύτερο εργοδότη) θα έχει αμοιβή 104 ευρώ (8Χ13=104).

2. Εργαζόμενος με την ίδια ωρομίσθια αμοιβή (8 ευρώ) που θα κάνει το 13ωρο  σε έναν εργοδότη, θα κερδίσει  118,4 ευρώ, τα 64 ευρώ  από το κανονικό 8ωρο και τα  υπόλοιπα 54,6 ευρώ από το προσαυξημένο ωρομίσθιο κατά 20% για την πρώτη ώρα υπερεργασίας και κατά 40% λόγω υπερωρίας για τις επόμενες 4 ώρες. Στην πράξη το ωρομίσθιο θα είναι 8 ευρώ για τις πρώτες 8 ώρες και 10,9 ευρώ για τις επόμενες 5 ώρες.

Το 13ωρο θα μπορεί να συνδυαστεί και με μείωση της εβδομαδιαίας απασχόλησης, ως εξής: Εργαζόμενος που για τις ανάγκες της επιχειρήσεις θα θελήσει να εργαστεί δυο 13ωρα μέσα στην εβδομάδα, (26 ώρες ) μπορεί να μειώσει κα το χρόνο εργασίας αλλά και να μετατρέψει το 5θήμερο σε 4ήμερο. Για παράδειγμα αν κάνει δυο 13ωρα και συμπληρώσει 26 ώρες μπορεί να εργαστεί άλλες δυο ημέρες με 8ωρο και 6ωρο για να κλείσει το 40ωρο, και έτσι θα κερδίσει μια επιπλέον μέρα ως ρεπό. Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, με τις υπερωρίες.

4ήμερο χωρίς μείωση μισθού
Αλλαγές έρχονται και στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με τη δυνατότητα του εργαζόμενου να απασχολείται για 4 μέρες με 10ωρο ημερησίως για να κερδίσει έτσι ρεπό την 5η μέρα χωρίς να έχει μείωση αποδοχών.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας για την 4ημερη απασχόληση που ισχύει τώρα για ένα εξάμηνο,  επεκτείνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Με την 4ήμερη εργασία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να  αιτηθούν και να συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους να μοιράζουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε τέσσερα 10ωρα, για Δευτέρα ως Πέμπτη και να παίρνουν την Παρασκευή ρεπό. Την 4ήμερη εργασία θα μπορεί να την προτείνει και ο εργοδότης σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, χωρίς μείωση αποδοχών.

Σημαντική είναι και η κατάργηση εντύπων για τις προσλήψεις καθώς η αναγγελία πρόσληψης, θα γίνεται πλέον μόνο με ένα έγγραφο, αντί 4 που απαιτούνται σήμερα και επιπρόσθετα εισάγεται η ταχεία πρόσληψη (fast track) μέσω κινητού τηλεφώνου, για κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε προσωπικό για εργασία διάρκειας έως δύο ημερών.

Οι ρυθμίσεις του  νομοσχεδίου θα δοθούν στις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση  και εντός του καλοκαιριού το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου