• Υπάλληλος σε γνωστή τουριστική μονάδα του Πλημμυρίου έπεσε θύμα καλά οργανωμένης απάτης • Άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας και αίτημα δέσμευσης ποσού από την Αρχή Καταπολέμησης Εγκλήματος
Το σενάριο μοιάζει απλό και γνώριμο, αλλά τα αποτελέσματά του αποδεικνύονται καταστροφικά για τα ανυποψίαστα θύματα. Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουλίου 2025, ένας 27χρονος εργαζόμενος σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής Πλημμυρίου στη Νότια Ρόδο, κατήγγειλε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, χάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά το ποσό των 1.602 ευρώ.
Ο δράστης, προσποιούμενος λογιστή από τα κεντρικά γραφεία ξενοδοχειακού ομίλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου χρησιμοποιώντας κινητό αριθμό, ισχυριζόμενος πως ο παθών δικαιούται επίδομα 250 ευρώ. Με τρόπο που εμπνέει επαγγελματισμό και αξιοπιστία, ο άγνωστος κατάφερε να αποσπάσει από τον υπάλληλο τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας.
«Δώσε μου την κάρτα να σου καταθέσω το επίδομα» – Η απάτη ξεδιπλώνεται
Η απάτη εκτυλίχθηκε μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Όπως καταγράφηκε στην επίσημη αναφορά, η τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε γύρω στις 18:15, και λίγο αργότερα, ο παθών διαπίστωσε ότι από τον τραπεζικό του λογαριασμό είχαν εκταμιευτεί δύο μεγάλα χρηματικά ποσά:
• 906,30 ευρώ, με παραλήπτη την «COSMOTE PAYMENTS ELECTRONIC MONEY SERVICES A.E»,
• 706,91 ευρώ, επίσης μέσω της ίδιας πλατφόρμας.
Η δήθεν χορήγηση επιδόματος ήταν το πρόσχημα. Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από το περιβάλλον της εφαρμογής Revolut και σύμφωνα με την καταγγελία, έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση ή επίγνωση του υπαλλήλου.
Άμεση η κινητοποίηση των Αρχών
Ο παθών, μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, προσέφυγε άμεσα στην EUROBANK, καταθέτοντας αίτηση αμφισβήτησης συναλλαγών, ενώ μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου για να υποβάλει έγκληση για απάτη μέσω υπολογιστή, σύμφωνα με το άρθρο 386Α του Ποινικού Κώδικα.
Η αστυνομία, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του περιστατικού και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες, διαβίβασε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Μονάδα Α’), ζητώντας την άμεση δέσμευση του επίμαχου ποσού, ώστε – εφόσον αυτό δεν έχει αποσυρθεί – να επιστραφεί στον καταγγέλλοντα.
Παράλληλα, προσκομίστηκαν φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών καθώς και στιγμιότυπα οθόνης από το κινητό του παθόντα, προκειμένου να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την εξέλιξη του περιστατικού.
Το προφίλ της απάτης – Οργανωμένο σχέδιο
Το περιστατικό φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης τηλεφωνικής απάτης με στόχευση εργαζομένων σε τουριστικούς χώρους. Η χρήση κινητού αριθμού (συγκεκριμένα με αριθμό ελληνικής τηλεφωνίας), η γνώση της ιδιότητας του παθόντα, αλλά και η αναφορά σε πραγματική ξενοδοχειακή δομή καταδεικνύουν προηγούμενη καταγραφή πληροφοριών από τους δράστες.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η απάτη έλαβε χώρα μέσα στο ξενοδοχείο, στη ρεσεψιόν, μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής. Η εντύπωση «εσωτερικής επικοινωνίας» από ανώτερο ή συνεργαζόμενο τμήμα ήταν καίρια στο να πεισθεί ο υπάλληλος.
Η Αστυνομία προειδοποιεί: «Καμία τράπεζα ή εργοδότης δεν ζητά τηλεφωνικά τραπεζικά στοιχεία»
Μετά και το πρόσφατο περιστατικό, οι Αρχές απευθύνουν εκ νέου αυστηρές συστάσεις προς όλους τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας. Τονίζεται ότι καμία τράπεζα, κρατικός φορέας ή ιδιωτική επιχείρηση δεν ζητά τηλεφωνικά αριθμούς καρτών ή προσωπικούς κωδικούς (PIN ή OTP).
Ειδική αναφορά γίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις spoofing, δηλαδή τεχνικών παραπλάνησης μέσω ψεύτικης ταυτότητας καλούντος, κατά τις οποίες οι δράστες προσποιούνται πρόσωπα κύρους ή γνωστούς εργοδότες.
Η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να επικεντρωθεί στα ηλεκτρονικά ίχνη που άφησαν οι συναλλαγές και στη διαδρομή των χρημάτων. Το γεγονός ότι η εκροή έγινε μέσω αναγνωρισμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δημιουργεί πιθανότητες εντοπισμού στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμευση γίνει έγκαιρα.
Η συνεργασία των τραπεζικών ιδρυμάτων με τις διωκτικές αρχές θεωρείται κρίσιμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έχει ήδη κινητοποιήσει ειδική ομάδα ψηφιακού εγκλήματος.
Ένα ακόμα καμπανάκι για τη Ρόδο και τον τουριστικό τομέα
Η Ρόδος, ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, αποτελεί δυστυχώς και πεδίο δράσης επιτήδειων που στοχεύουν είτε τουρίστες είτε εργαζομένους της τουριστικής βιομηχανίας. Το νέο περιστατικό στο Πλημμύρι φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης προσωπικού, καθημερινής επιφυλακής και συνεργασίας με τις τοπικές αρχές.