Ειδήσεις

Μαθήματα και το καλοκαίρι στο Ψηφιακό Φροντιστήριο

Μαθήματα και το καλοκαίρι μπορούν να παρακολουθούν οι μαθητές μέσω του Ψηφιακού Φροντιστηρίου που λειτούργησε με επιτυχία τη χρονιά που τελείωσε. Όπως ανακοίνωσε, μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τα μαθήματα της φετινής σχολικής χρονιάς θα παραμείνουν διαθέσιμα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όλα τα προσφερόμενα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως και τον Μάιο του 2025 βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, έτσι ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν όσοι και όσες επιθυμούν να προετοιμαστούν για την επερχόμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον, όσα παιδιά το επιθυμούν, μπορούν να ανατρέχουν και στο εκπαιδευτικό υλικό ασύγχρονης εκπαίδευσης, εδώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (2024-25) έως και τις 23 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκαν 3.500 ώρες ζωντανών διαδικτυακών μαθημάτων, 45λεπτης διάρκειας, με τα μαθήματα να παρέχονται και στη νοηματική γλώσσα και σε άμεσο δεύτερο χρόνο να αναρτώνται υποτιτλισμένα, ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων των μαθητών και μαθητριών. Παράλληλα, στην ψηφιακή πλατφόρμα ασύγχρονης υποστήριξης οι μαθητές είχαν πρόσβαση σε επαναληπτικές ασκήσεις, διαγωνίσματα και προσομοιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί του Ψηφιακού Φροντιστηρίου δίδασκαν εξ αποστάσεως τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε σύγχρονο χρόνο, ενώ υποστήριζαν και αξιολογούσαν ασύγχρονα τους μαθητές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η ύλη.

Μάλιστα, κατά το διάστημα Απριλίου-Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εντατικές επαναλήψεις σε όλα τα μαθήματα και επεξηγήθηκαν βήμα-βήμα οι τρόποι επίλυσης των θεμάτων στα διαγωνίσματα προσομοίωσης για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα και σε απόφοιτους και απόφοιτες παλαιότερων ετών να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κατά την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι με τη νέα σχολική χρονιά το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο, με νέο εκπαιδευτικό υλικό και καινοτόμα εργαλεία μάθησης».

Σημειώνεται ότι, συνολικά 36.264 αίθουσες έχουν εξοπλισθεί με διαδραστικούς πίνακες, ενώ το ψηφιακό σχολείο εξυπηρετεί καθημερινά 1,3 εκατομμύρια μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς με 56 υπηρεσίες. Επίσης, έχουν επενδυθεί 30 εκατ. ευρώ για τάμπλετ και σετ ρομποτικής σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ενώ δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων STEM. Υπολογίζεται ότι, μέσω του ψηφιακού φροντιστηρίου, σχεδόν ένας στους δύο μαθητές έχουν πρόσβαση σε δημόσια, δωρεάν μαθήματα.

Εργαστήρια δεξιοτήτων
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «αυτή τη στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του σχολείου σε ένα χώρο δεξιοτήτων, προσανατολισμού και ελευθερίας σκέψης. Επενδύουμε  στους ανθρώπους, σε νέο περιεχόμενο και νέους τεχνολογικούς ορίζοντες. Συνολικά 180.000 μαθήτριες και μαθητές καλλιεργούν κάθε χρόνο τη δημιουργικότητα, τη συνέργεια, τη συνεργασία, την κοινωνική ευαισθησία μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων». Πάνω από 2.000 γυμνάσια και λύκεια συμμετέχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές που ποικίλουν από την επιχειρηματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη και φτάνουν στην ενσυναίσθηση, ενώ περισσότεροι από 180.000 μαθητές της τρίτης γυμνασίου συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τεχνητή νοημοσύνη
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα προγράμματα επιμόρφωσης στην τεχνητή νοημοσύνη, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 73 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά 2.500 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πιστοποιημένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα και στόχος είναι 200.000 εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν μέχρι το 2026 σε δεξιότητες όπως η ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της εξατομικευμένης μάθησης. Πάνω από 50.000 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στα εργαστήρια δεξιοτήτων μόνο στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου του 2025, ενώ από τη νέα χρονιά αρχίζει ένα νέο πρόγραμμα για 150.000 εκπαιδευτικούς με έμφαση στα προγράμματα σπουδών και στις τεχνολογίες.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου